12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiața de la colțul străzii

Piața de la colțul străzii

Comerţul ambulant înfloreşte în preajma pieţelor din Craiova. Carne, brânză, ouă, lapte, verdeaţă, pe toate le poţi cumpăra direct de pe trotuar. Vânzători de tot felul îşi aşează la marginea străzii, pe cutii din carton sau direct pe asfalt marfa. 

Produse alimentare, coroane mortuare, cosmetice, dar şi încălţăminte şi îmbrăcăminte second-hand sunt aşezate pe jos, în jurul halelor de legume şi produse lactate. Cumpărătorii, dar şi trecătorii fac slalom printre mărfurile expuse atât pe trotuar cât şi pe carosabilul aleilor adiacente pieţelor. Brânza este expusă în ligheane de plastic sau în găleţi de lavabil. Laptele pus în PET-uri îi îmbie pe cumpărători direct de pe caldarâm. Haine vechi sunt aşezate pe bucăţi de cârpă, direct în stradă.

Maşinile şi oamenii trec milimetric pe lângă aceste tarabe improvizate. Este o lume pestriţă, bătrâni care vând produse din propria gospodărie, bişniţari care vând pe unde apucă. Nu au un loc autorizat, nu plătesc taxe către Pieţe sau primărie. Cert este  că roiesc în jurul pieţelor din cartierele Craiovei, unde au o clientelă asigurată. Autorităţile se fac că nu-i văd, precupeţii se fac că nu cunosc regulile.

Piața de la Gară/foto: Claudiu Tudor


Piaţa din cartierul Craioviţa Nouă este un exemplu în acest sens. Hala de legume şi fructe este înconjurată de astfel de vânzători de ocazie. Cutiile de carton care ţin loc de tarabe şi măsuţele improvizate pornesc din preajma clădirii în care funcţiona în trecut Poşta şi se întind până în zona Bigului.

Trotuarele sunt ocupate cu mărfuri de tot felul, produse alimentare şi de îmbrăcăminte, cosmetice şi flori. Marfa este expusă până sub balcoanele blocurilor din imediata vecinătate a pieţei. Unele dintre apartamentele de la parterul acestor blocuri au fost transformate în spaţii comerciale tocmai în acest scop. Vânzătorii te ademenesc să le cumperi marfa şi te asigură că produsele sunt proaspete.

Comerţul se desfăşoară sub cerul liber, la colţ de stradă. Atraşi de preţurile mai mici, mulţi craioveni cumpără alimentele fără să se gândească la pericol. Este un fel de talcioc unde se vinde şi se cumpără  la grămadă. Ai nevoie de coroană şi lumânări pentru o înmormântare, găseşi aici. Vrei încălţăminte ieftină, tot de aici poţi să achiziţionezi. Ai nevoie de brânză proaspătă, lapte sau ouă, conserve de casă, dai o tură în jurul pieţei şi îţi umpli sacoşa. În ciuda condiţiilor mizere în care îşi vând marfa, comercianţii de ocazie ocolesc tarabele din halele închise care aparţin SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. Printre „standurile” improvizate maşinile vin şi pleacă, însă nimeni nu pare să fie deranjat. Hainele vechi şi ghivecele cu flori sunt puse direct pe jos până în mijlocul aleilor din jurul pieţei.


Altă piaţă, aceeaşi situaţie

Produse alimentare, vândute la colț de stradă/foto: Claudiu Tudor


În Piaţa Gării, situaţia este una asemănătoare. Vânzătorii stau aşezaţi la colţ de stradă, pe trotuarul îngust. Marfa este aşezată pe cutii din carton sau pe jos. Verdeaţă, brânză, băutură, cu toate sunt expuse şi aici pe marginea străzii. Dacă ar fi să judecăm după marfa așezată direct pe trotuar, în lădițe de plastic sau cutii de carton, zona arată ca un iarmaroc. Comercianții, producătorii agricoli, laolaltă cu persoanele care vin să vândă câteva chite de pătrunjel sau o grămăjoară de morcovi își așază marfa peste drum de piaţă sau în jurul halei. Asta în timp ce în hală, nu toate mesele sunt ocupate. În plus, trebuie precizat că  există un Regulament de funcționare care spune că „este interzisă vânzarea produselor, pe trotuare, căi de acces sau pe spaţiile dintre rândurile de mese“. 

De-a lungul halei de legume şi fructe şi a spaţiilor comerciale stau înşirate cutii de carton cu fructe, cu verdeaţă, cu borcane cu murături şi chiar băutură. Brânza este vândută din ligheane de plastic acoperite cu un material textil, cântărită în grabă cu un cântar de mână. Cumpărătorii nu par deranjaţi de acest mod de comerţ, dimpotrivă  exploatează această situaţie în căutare de produse la preţ redus. În Piaţa de la Ciupercă comerţul se desfăşoară în acelaşi mod. Aici, lipsa unei hale destinată comercianţilor şi producătorilor agricoli a transformat piaţa într-un loc mizer, impropriu desfăşurării unui comerţ civilizat.


Cine stopează comerţul la colţ de stradă?

Reprezentanţii primăriei Craiova spun că un astfel de comerţ poate fi stopat de Protecţia Consumatorului şi Poliţia Locală.

„Protecţia Consumatorului este abilitată să ia măsuri în situația expusă. Dar se poate face sesizare către IPJ Dolj, Poliția Locală fiind în subordinea acestei instituții”, a precizat purtătorul de cuvân al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

Nici SRL-ul care se ocupă de administrarea pieţelor şi târgurilor din Craiova nu poate stopa acest fenome.

„Noi răpsundem doar de comerţul care se desfăşoară în incinta pieţelor, a halelor. Nu avem competenţă să intrevenim pe domeniul public. Aceşti comercianţi pot închiria mese în incinta halelor, dar nu o fac”, a explicat Alin Mărăcine, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj spune că nu poate stopa acest comerţ stradal. Nu este de competenţa instituţiei respective, spun reprezentanţii acesteia.

Piață Craiovița Nouă, comerț la colț de stradă

„Noi ca şi legislaţie nu avem competenţă. Noi suntem abilitaţi pentru persoane juridice. Nu putem să legitimăm aceste persoane fizice, nu facem poliţie. Într-adevăr poliţia este abilitată, iar dacă este o acţiune comună putem participa la astfel de razii. Problema cu pieţele este stridentă, doar poliţia poate legitima astfel de persoane şi poate lua măsuri. Noi nu îi încurajăm pe consumatori să achiziţioneze produse  care sunt comercializate în condiţii improprii Dacă autorităţile consideră că este necesar, pot să facă solicitări către Oficiu şi să desfăşurăm astfel de acţiuni împreună doar cu poliţia”, spun reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS