10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSindicatele și administrația CEO, negocieri pentru concedieri colective

Sindicatele și administrația CEO, negocieri pentru concedieri colective

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia (CEO) au cerut noi discuții cu administrația companiei pe tema planului de pensionări și disponibilizări colective.

La finalul săptămânii trecute au existat deja negocieri pentru semnarea unui Act Adițional la Contractul Colectiv de Muncă. Acesta a fost necesar pentru reglementarea plății celor care s-au aflat în telemuncă în cursul anului trecut.

Au mai fost lămurite și alte drepturi care trebuie să fie reglementate tot în cadrul unui Act Adițional. Este însă nevoie de noi discuții, potrivit liderilor Federației Naționale Mine Energie, pentru semnarea unui nou Act Adițional. Acesta va stabili însă condițiile în care se vor realiza disponibilizările colective la Complexul Energetic Oltenia și cuantumul salariilor compensatorii.

În 2021 peste 700 de salariați din companie trebuie să plece, fie prin pensionare, fie prin disponibilizări colective cu plata de lefuri compensatorii.

Vor și economia la fondul de salarii

Din estimarea administrației Complexului Energetic Oltenia peste 450 de salariați din carierele miniere și din termocentrale se vor putea pensiona anul acesta. Pentru restul de până la 700 va fi nevoie de un program de concedieri colective cu plata de salarii compensatorii.

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia vor și ca economia la fondul de salarii pe 2020 să fie împărțită angajaților. Administrația colosului energetic a dat de înțeles că va fi foarte greu să se întâmple acest lucru, având în vedere situația economică dificilă prin care trece producătorul de curent electric.

„Hotărârea Guvernului nr. 853/2020 prin care a fost aprobată rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2020, prevede ca nivelul cheltuielilor cu salariile să fie în sumă de 855.386 mii lei. Cheltuielile cu salariile preliminate la data de 31.12.2020 au fost în sumă de 855.269 mii lei. Diferența de 117 mii lei are caracter relativ, aceasta fiind influențată de evaluările ulterioare ce vor determina înregistrarea în contabilitate a unor sume cu titlul de „alte datorii în legătură cu personalul”, aferente anului 2020. Astfel ca, eventualele economii inregistrate la fondul de salarii pot fi analizate și stabilite după încheierea exercițiului financiar al anului 2020, raportat la noua structură organizatorică a companiei”, conform Complexului Energetic Oltenia.

Minerii din Cariera Lupoaia, chemați în Piața Prefecturii

Minerii din Cariera Minieră Lupoaia, din zona Motru sunt așteptați să protesteze de luni, la Târgu Jiu. În Piața Prefecturii, din municipiu, este anunțată în fiecare zi prezența a aproximativ 100 de sindicaliști din cadrul Sindicatului Solidaritatea 2013.

Este și organziația care a solicitat și obținut aprobare de la Primăria Târgu Jiu pentru organizarea protestelor. Acestea au fost avizate pentru intervalul 8 – 11 februarie, între orele 7.00 – 11.00, respectiv 15.00 – 17.00. Organizatorii vor lua măsuri pentru a nu fi blocată circulația în Piața Prefecturii și pentru a fi respectate măsurile din starea de alertă. Sindicaliștii se tem pentru viitorul Complexului Energetic Oltenia și vor să tragă un semnal de alarmă legat de acest lucru.

Este de amintit că la nivelul CEO a fost declanșată o investigație cu privire la Planul de restructurare propus de companie și la situația ajutoarele de stat primite în 2020 sau solicitate în următorii ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS