10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStrada Plopului s-a surpat după asfaltare

Strada Plopului s-a surpat după asfaltare

Strada Plopului din Craiova s-a surpat la puţin timp după asfaltare. Imagini cu asfaltul proaspăt turnat care s-a lăsat pur şi simplu pe o porţiune de câţiva metri au apărut, zilele trecute, pe reţelele de socializare.

Drumul a fost unul de pământ şi a fost modernizat anul trecut, în baza acordului cadru de „Reabilitare și modernizare străzi și alei din municipiul Craiova (PT+execuție)“ deţinut din iulie 2018 de firmele Erpia SA și Construcții Erbașu SA. Strada Plopului a făcut parte din lotul I (zona de Nord) de lucrări, alături de străzile Mesteacănului şi Trandafirului, toate din Bariera Vâlcii, zona cuprinsă între Carpenului şi Centura de Nord. Au intrat în modernizare într-un pachet de 27 de străzi şi au fost asfaltate în 2020. 

De vină ar fi rețeaua de canalizare

Numai că pe strada Plopului asfaltul s-a surpat după finalizarea lucrărilor. E drept că doar pe o porţiune de câţiva metri, pe sensul de mers către Centura de Nord. De vină ar fi canalizarea, potrivit constructorilor. Joi, o echipă de muncitori de la o firmă subcontractată de Construcții Erbașu SA se afla la faţa locului pentru a reface porţiunea distrusă. Asfaltul a fost scos până la fundaţie, de data asta pe o suprafaţa mai mare de peste zece metri, şi urma să se intervină pentru refacerea carosabilului.

„Noi am făcut tot ce trebuie, dar de vină cred că este canalizarea. Până să asfaltăm strada s-a introdus reţeaua de canalizare, chiar pe partea care a fost acum afectată. Nu ştim exact ce s-a întâmplat, de aceea am spart strada pentru a reface structura rutieră. După cum se vede, dedesubt este şi pietriş şi nisip, am pus chiar şi o plasă specială, dar tot s-a surpat asfaltul. Aşteptăm acum să vină cu compactorul, să tasăm bine, iar după aceea o să turnăm şi o placă de beton. Asfaltul va veni ultima dată, după ce se va usca betonul“, a explicat unul dintre muncitori.

Strada Plopului, modernizată cu 2,2 milioane de lei

Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Modernizare strada Plopului“ au fost aprobaţi, iniţial, în 2017, prin hotărâre de Consiliu Local. Valoarea lucrărilor în faza DALI a fost estimată atunci la 1.581.160 de lei cu TVA. Numai că în faza proiectului tehnic (PT) au apărut diferenţe între cantităţile de lucrări şi, implicit, a crescut costul modernizării: 1.639.676,81 lei, inclusiv TVA. Potrivit documentului aprobat acum în mai 2020, prin hotărâre de Consiliu Local, valoarea totală a lucrărilor de pe strada Plopului s-a ridicat la 2.206.139 de lei, din care construcţii şi montaj în valoare de 1.639.676,81 lei. 

Acordul-cadru de „Reabilitare și modernizare străzi și alei din municipiul Craiova (PT+execuție)“ a fost atribuit, în iulie 2018, firmelor Erpia SA și Construcții Erbașu SA, valoarea totală a contractelor pentru următorii patru ani fiind de 63.290.921 de lei, fără TVA. Lucrările au fost împărțite în trei loturi, după cum urmează: lotul I, zona de Nord, care a fost atribuit ambelor societăți, pentru suma de 29.126.775 de lei (fără TVA); lotul II – zona Sud-Est, care a revenit firmei Construcții Erbașu SA, cu o valoare a contractului de 25.531.735 de lei (fără TVA); locul III – zona Vest, atribuit firmelor Erpia și Erbașu, pentru suma de 8.632.411 lei, fără TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS