19.5 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRetehnologizarea UM Sadu bate pasul pe loc

Retehnologizarea UM Sadu bate pasul pe loc

Retehnologizarea Uzinei Mecanice de la Sadu, Bumbești-Jiu, bate pasul pe loc.

De anul trecut, administrația companiei cu sediul în zona de nord a județului Gorj încearcă să organizeze licitații pentru achiziția de mașini și utilaje pentru modernizarea liniilor de producție.

Fosta fabrică de armament produce muniție compatibilă cu standardele NATO. Procesul de fabricație este însă unul complicat și greoi, iar acest lucru se reflectă și în termene de livrare mult mai mari.

O altă problemă este asigurarea materiei prime, care este procurată, de asemenea, cu greutate. Este vorba în principal de produsele care intră în componența muniției care poartă marca Uzinei Mecanice de la Bumbești-Jiu.

În ciuda faptului că periodic a fost numit un alt șef, rezultatele au întârziat să apară. Ar fi nevoie de o colaborare clară între Compania Națională „Romarm” și Ministerul Apărării Naționale care este unul dintre prncipalii beneficiari ai fabricii din județul Gorj.

O companie strategică, lăsată la mâna sorții

Autoritățile centrale nu au avut niciodată o strategie legat de fabricile care produc muniție pentru piața civilă sau militară și armament.

Este cazul Uzinei Mecanice Sadu, care, în ultimul deceniu, abia a rezistat pe piața de profil și a avut mari probleme cu plata salariilor. Anul trecut, 600 din cei 800 de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic. Astfel, șefii UM Sadu au profitat de faptul că statul a acoperit o parte a salariilor, având în vedere că livrarile s-au apropiat de zero în prima parte a pandemiei de coronavirus.

În continuare, Uzina Mecanică de la Sadu încearcă să organizeze licitații, în luna martie pentru cumpărarea de echipamente precum: mașini de încărcat muniție de infanterie de diferite calibre, mașini de capsulat, instalație de recoacere, mașini de aspect vizual muniție de infanterie și mașini de etanșat muniție.

Bugetul total se apropie de 10 miloane de lei. S-a reușit finalizarea unei licitații care vizează achiziția de utilaje specifice necesare pentru realizarea tubului din oțel pentru cartuș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS