16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum a scos o asociaţie de proprietari 170.000 de lei peste noapte

Cum a scos o asociaţie de proprietari 170.000 de lei peste noapte

Asociațiile de proprietari din Craiova care s-au văzut cu căldura sistată au început să scoată ca prin minune banii și să plătească datoriile către furnizorul de căldură al orașului.

În această situație se află și o asociaţie de proprietari din Craiova, care a fost somată că rămâne fără căldură şi apă caldă. Aceasta a scos peste noapte 170.000 de lei şi a plătit o parte din restanţe. Culmea, în această asociaţie de proprietari locuieşte chiar unul dintre foştii viceprimari ai Craiovei. În mandatul său, acesta avea în subordine furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo Craiova SRL. Autorităţile bănuiesc reprezentanţii respectivei asociaţii de proprietari că foloseau banii în alte scopuri sau îi ţineau într-un cont.

Asociaţia de proprietari 2 Lăpuş avea la începutul acestui an o datorie de 708.517 de lei către furnizorul de căldură al oraşului. Datoria se compune din costul energiei termice, în valoare de 660.977 de lei şi penalităţile de întârziere în valoare de 47.540 de lei. Aceasta este cu plata restanţelor abia la data de 31.12.2019. La mijlocul lunii ianuarie 2021, când Termo a început să limiteze furnizarea agentului termic, respectiva Asociaţie s-a trezit că nu mai primește căldură în parametrii. Mare a fost mirarea furnizorului de căldură că după ce a trimis somații s-a trezit cu angajaţii de la Asociaţia de proprietari 2 Lăpuş că au venit în mai puţin de 24 de ore cu o sumă destul de mare să plătească. Situaţia a făcut vâlvă şi a ajuns chiar la urechile primarului Craiovei.

Blocuri Lăpuș/arhivă GdS
Blocuri Lăpuș/arhivă GdS

Ce spune primarul Craiovei

„De-a lungul anilor, mulţi cetăţeni n-au înţeles că trebuie să achite datoriile către Regia de Termoficare. Din acest motiv multe dintre asociaţiile de proprietari din Craiova nu au primit agent termic în parametrii normali. Scopul a fost acela de a-i determina să-şi plătească restanţele. Am fost surprinşi să vedem că sunt asociaţii care au făcut rost de bani peste noapte. De exemplu, a fost o asociaţie de proprietari care avea o datorie foarte mare şi după ce a rămas fără căldură a venit şi a plătit 170. 000 de lei. Ceea ce mă face să cred că, administratorul sau reprezentanţii proprietarilor au ţinut banii într-un cont. Acum descoperim toate aceste lucruri care au dus Termoficarea în faliment”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Asociațiile cu datorii au făcut ca prin minune rost de bani

Acest lucru este confirmat și de administratorul special al SC Termo Craiova SRL. Acesta spune că, în același mod au procedat mai toate asociațiile de proprietari cărora le-a fost sistată căldura. Au făcut rost ca prin minune de bani ca să-și achite datoriile.

„Cei de la Asociația de proprietari 2 Lăpuș au venit în mai puțin de 24 de ore cu 170.000 de lei şi au plătit. Nu ştiu de unde au luat banii. Au plătit două tranşe foarte repede. Şi nu sunt singurii, multe asociaţii de proprietari când au văzut că nu au căldură au scos banii peste noapte şi au plătit parte din restanţe. Ulterior au încheiat cu noi acorduri de reeşalonare. La acest moment mai avem căldura sistată în următoarele asociații: Asociația 14 Romanescu, blocurile S18 și S19 cu o datorie de 6.932.465 de lei, Asociația de proprietari 6-1 Mai cu blocurile I53, scara 1 cu restanțe în valoare de 193 de mii de lei și I53 scara 2 cu 200 de mii de lei, Asociația 7- 1 Mai cu 504.000 de lei, Asociația de proprietari 42 Fortuna Craiovița, blocul 34 A. Aici mai sunt doi abonați și au un debit de 300.000 de lei. Mai avem debranșată Asociația 13 Calea Bucrești, blocul 16 și Asociația 12 Calea București, bloc a4, scara 3 cu un debit de 100.000 de lei”, spune Gheorghe Nedelescu, administrator special Termo Craiova.

BlocArhivă GdS

Fostul viceprimar a dat o mână de ajutor la recuperarea banilor

Reprezentanții Asociației de proprietari, care este arătată cu degetul de autorități, neagă că ar fi ținut banii în asociație, fără ca să plătească operatorul de căldură. Mai mult, președintele este chiar un fost angajat al Termoficării. Acesta spune că locatarii nu plătesc, iar asociația are datorii vechi.

„Locatarii nu plătesc, asta este situația. Este o asociație cu 600 de apartamente. Am avut 40 de dosare în instanță. Oamenii când s-au văzut strânși cu ușa au mai venit să plătească. Ultima dată am plătit 40.000 de lei și am reeșalonat datoriile ca să plătim în tranșee. Noi nu am ținut banii în niciun cont. Noi nu am avut nici fondul de rulment instituit. Datoriile sunt vechi, eu am preluat acum 15 ani asociația cu 200.000 de lei restanțe. Au fost niște cheltuieli nerepartizate și restanțele au ajuns ca o piatră de moară. Există suspiciunea aceasta, că asociațiile folosesc banii, dar unde țineam eu banii aceștia, ce făceam cu ei?”, spune președintele Asociației de proprietari 2 Lăpuș, Sofian Jianu.

Fostul viceprimar al Craiovei spune că a contribuit într-un fel la strângerea banilor, ca să nu rămână asociația în frig

„Au venit locatarii și au plătit. Eu am mers la asociație și am vorbit cu președintele și Comitetul să strângă banii. Cei de la asociație sunt…Le-am spus să vorbească cu oamenii că este păcat să rămână iarna fără căldură. Eu le-am spus să mergem din bloc în bloc să strângem banii. Au mers apoi și au plătit la Termoficare, au făcut apoi angajament de plată „ a explicat fostul viceprimar al Craiovei, Stelian Bărăgan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS