11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele și școlile din Craiova, excedent de 13,7 milioane de lei în 2020

Spitalele și școlile din Craiova, excedent de 13,7 milioane de lei în 2020

Spitalele și unitățile de învățământ subordonate Primăriei Craiova au rămas cu 13,7 milioane de lei în conturi la finalul anului 2020. Banii nu au putut fi cheltuiți din diverse motive, însă sumele vor putea fi folosite în 2021.

Consiliul Local (CL) Craiova va fi cel care va aproba acest lucru, în ședința ordinară de joi, 28 ianuarie. „Se aprobă ca excedentele rezultate în anul 2020 din execuţia bugetelor instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii, după operaţiunile de regularizare, respectiv ale Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, Spitalului Municipal «Filantropia» Craiova, Spitalului de Boli Infecţioase «Victor Babeş» Craiova, precum şi din activităţile finanţate integral din venituri proprii ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, să rămână la dispoziţia acestora, urmând a fi folosite în anul 2021“, se arată în proiectul de hotărâre care va fi votat în ședința de joi.

O singură unitate de învățământ subordonată Primăriei Craiove, din totalul de 57, va da banii înapoi: Colegiul Economic „Gheorghe Ghițu“. Colegiul nu a achitat obligaţiile privind transferul a 50% din veniturile şi/sau disponibilităţile instituţiilor publice către autoritatea locală, după cum se explică în referatul de aprobare a hotărârii. Așa că „se impune preluarea excedentului rezultat în anul 2020 din execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al activităţilor finanţate integral din venituri proprii, rezultat după operaţiunile de regularizare, ca venit la bugetul local al Municipiului Craiova“. În cazul de față este vorba de suma de 72.516,54 lei.

Spitalele și școlile din Craiova, excedent de 13,7 milioane de lei în 2020. Ce excedente se înregistrau la unele unități de învățământ

Cel mai mare excedent se înregistra la Liceul „Charles Laugier“ – 125.741,78 lei, urmat de Colegiul Naţional „Elena Cuza“ – 120.783,32 lei și Colegiul Național „Frații Buzeşti“ – 117.048,71 lei. Sume importante în conturi la final de an au mai înregistrat Grădinița cu program prelungit „Petrache Poenaru“ – 81.281,28 lei, Liceul Energetic – 80.518,58 lei, Liceul Tehnologic Auto – 75.980,47 lei și Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul“ – 46.265,80 lei.

Sursa de finanţare a activităţilor plătite din venituri proprii de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat o reprezintă: contribuţia elevilor pentru internate, cămine şi cantine, contribuţia părinţilor pentru hrana copiilor din grădiniţele cu program prelungit, veniturile din prestări servicii, venituri din valorificarea produselor obţinute din activitatea proprie sau anexă, venituri din închirieri. Toate aceste fonduri încasate sunt utilizate pentru asigurarea hranei copiilor din grădiniţe şi a elevilor din cămine, întreţinerea şi funcţionarea căminelor şi a cantinelor, precum şi pentru alte cheltuieli necesare.

Spitalul de Boli Infecțioase – excedent de 7,4 milioane de lei

Excedentul bugetar înregistrat de aceste instituții publice finanțate integral din venituri proprii, precum și din activități finanțate integral din venituri proprii, la sfârșitul anului 2020, a fost de 13.736.560,64 de lei. Grosul sumei s-a înregistrat însă la cele trei spitale din subordinea municipalității. Ele vor raporta în anul următor excedentele rezultate din execuţia bugetelor de venituri si cheltuieli, cu excepţia sumelor alocate de la bugetul de stat și din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii, rămase neutilizate la finele anului 2020, care se regularizează cu bugetele din care acestea au fost încasate.

Veniturile proprii ale spitalelor de subordonare locală provin din contractele încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj pentru serviciile medicale spitaliceşti prestate, din contractele încheiate cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj, pentru programele naţionale de sănătate etc. Cel mai mare excedent a avut Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ Craiova – 7.444.035,32 lei. Spitalul Municipal „Filantropia“ a înregistrat un excedent de 3.700.472,14 lei, iar Spitalul de Neuropsihiatrie – 1.286.564,66 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS