8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieAsociațiile de proprietari adună semnături pentru anveloparea blocurilor

Asociațiile de proprietari adună semnături pentru anveloparea blocurilor

Asociațiile de proprietari din Craiova trebuie să strângă până la dat de 28 februarie 2021 semnături de la proprietarii care sunt de acord cu anveloparea blocurilor.

În urma întâlnirilor pe care le-au avut cu reprezentanții primăriei Craiova, președinții asociațiilor de proprietari din două cartiere ale orașului trebuie să obțină acceptul locatarilor. Este necesar acordul a cel puţin două treimi din totalul proprietarilor de apartamente, pentru lucrările de intervenţie propuse. Semnăturile sunt necesare pentru anveloparea blocului în care locuiesc.

Președinții de asociații spun că au aflat de la reprezentanții administrației locale că reabilitarea condominiilor se va face ca și până acum cu fonduri europene, bani de la proprietari și respectiv primărie. În mare, condițiile vor fi ca cele din vechiul Program Operațional 2014-2020. Conform acestuia, proprietarii plăteau o cotă parte din costurile reabilitării. Suma se plătește prin Direcția de Impozite și Taxe pe parcursul a 10 ani de zile.

Blocuri anvelopate pe Programul Operațional 2014-2020
Blocuri anvelopate pe Programul Operațional 2014-2020

Anunțuri, afișate la avizier

“Într-adevăr am participat la o ședință la primărie. Am discutat despre anvelorpare. Știu că în urmă cu câțiva ani am mai avut o discuție similară, dar nu s-a concretizat. Acum avem termen ca până la 28 februarie 2021 să strângem acordurile proprietarilor. Avem nevoie de acordul a două treimi din totalul locatarilor unui bloc. Proprietarii ar urma să plătească în rate în decurs de zece ani. Cei care nu sunt de acord, tot vor suporta costurile.

Primăria mizează pe faptul că sunt alocate fonduri europene, iar în regiunea Olteniei, Craiova are șanse să prindă mai mulți banii, fiindcă Slatina, Târgu Jiu au luat mai mulți bani în Programul trecut. Ar fi vorba de 178 de milioane de euro pe toată Oltenia. Rămâne de văzut cum vor primi și locatarii această solicitare. Noi îi anunțăm, vorbim cu ei”, spune Gheorghe Irimescu, președintele Asociației de proprietari 19 Brazda lui Novac.

Drept urmare, la avizierele blocurilor au apărut înștiințări în acest sens, dar și modele cu tabelul care urmează a fi completat.

Condiții

Anvelopare
Anvelopare

Datele pe care le-au aflat reprezentanții asociațiilor de proprietari din Craiova de la primărie, vorbesc despre condițiile de plată, procentul pe care îl vor plăti locatarii, dar și în ce va consta reabilitarea.

Cu alte cuvinte, proprietarii vor contribui cu un procent de 20% – 25% din totalul costurilor. Prețurile vor fi stabilitea în raport de suprafața apartamentului. Costul estimativ ar fi de aproximativ 300 de euro/an. Plata se va face într-un intreval de 10 ani.Reabilitarea termică prin Programul Operațional Regional 2021-2027 ar cuprinde: anveloparea fațadelor, înlocuirea tâmplăriei, izolarea plafonului din subsolul blocurilor, refacerea hidroizolației teraselor. Lucrările vor cuprinde și înlocuirea conductelor deteriorate din subsolul blocurilor. Balcoanele vor fi închise cu termopan. În cazul balcoanelor de la parter, construite fără autorizație, proprietarii trebuie să intre în legalitate. Aceleași condiții se impun și în cazul acoperișurilor tip șarpantă și care nu au autorizație de construire, adică să intre în legalitate.

„Cei care nu semnează tabelele, tot vor plăti pentru lucrările pe părțile comune. Există și riscul să fie obligați ulterior să-și eabiliteze blocul. Noi am anunțat proprietarii și urmează să ținem ședință cu fiecare bloc, în parte. Ulterior vom duce aceste tabele la primărie”, a precizat președinta unei asociații de proprietari din Brazda lui Novac.

Sediul Asociației de proprietari nr.19 Brazda lui Novac
Sediul Asociației de proprietari nr.19 Brazda lui Novac

În prezentările făcute de către primărie asociațiilor de proprietari nu s-a făcut vorbire despre contorizarea individuală.

Pentru Programul Operațional Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 se vor cunoaște cu certitudine toate condițiile și datele la momentul apariției Ghidului de finanțare europeană.

Întâlniri între primar și asociații

Legat de reabilitarea termică a blocurilor, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu menționa după întâlnirea cu reprezentanții asociațiilor de proprietari din cartierul Calea București:

“Am avut primele întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de proprietari din zona bulevardului Calea București, pentru a le transmite în mod direct ce ne-am propus să schimbăm. Iar cel mai important aspect în ceea ce-i privește este, fără îndoială, necesitatea reabilitării termice a tuturor blocurilor din zonă, lucrări ce pot fi realizate pe fonduri europene. Astfel, le-am prezentat celor prezenți facilitățile finanțărilor europene pentru reabilitarea termică, iar primul lucru pe care trebuie să-l facă, în această perioadă, este să demareze procedura de strângere a acordurilor de la proprietari. Cei care nu vor dori să acceseze programele de finanțare pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe vor avea obligația refacerii fațadelor din fonduri proprii. De altfel, discuțiile despre oportunitățile de reabilitare termică a blocurilor din fonduri europene vor continua, zilele acestea, și cu asociațiile de proprietari din celelalte cartiere ale Craiovei”, a declarat Lia-Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Reabilitare
Reabilitare

Puține blocuri reabilitate în Craiova

Despre reabilitarea termică a blocurilor a început să se vorbească în Craiova încă din anul 2012. Locatarii au fost circumspecți și nu s-au înghesuit să se înscrie în program. Prin urmare doar două asociații de proprietari au fost înscrise și prea puține blocuri reabilitate prin Programul Operațional 2014-2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS