6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa unele asociații de proprietari, factura la căldura s-a dublat în decembrie

La unele asociații de proprietari, factura la căldura s-a dublat în decembrie

Multe dintre asociațiile de proprietari din Craiova care primesc căldură din sistemul centralizat al orașului au plătit dublu pentru căldura din decembrie, comparativ cu noiembrie 2020. Prin urmare, craiovenii scot mai mulți bani din buzunar ca să achite căldura consumată în prima lună de iarnă.

Facturile pentru căldura din luna decembrie 2020 şi care au fost emise şi plătite în luna ianuarie 2021 au crescut. La unele asociații de proprietari chiar s-au dublat. Pentru căldura din decembrie 2020, craiovenii au de scos mai mulți bani din buzunar. Sunt asociații de proprietari care susțin că facturile la căldură s-au dublat de la o lună la alta, deși nu au fost mari diferențe de temperatură.

Factură luna noiembrie 2020

La Asociația de proprietari 23 Craiovița Nouă, factura la căldură s-a dublat

În această situație este Asociația de proprietari 23 Craiovița Nouă. Aceasta, în luna noiembrie 2020 a avut de plătit către furnizorul de căldură al orașului o factură în valoare de 59.827, 95 de lei. Luna următoare, în decembrie factura către furnizorul de căldură al orașului s-a dublat, ajungând la 101.468,69 de lei.

“Spre surprinderea noastră, factura la căldură s-a dublat. Vorbesc de factura pe toată asociația și fac comparație între luna noiembrie și decembrie 2020. Implicit au crescut și facturile individuale. De exemplu, un apartament cu două camere a plătit în luna noiembrie 291 de lei la căldură, iar în decembrie, 446 de lei. Apartament cu două camere, în noiembrie a plătit 503 de lei pentru căldură și acum, în decembrie are 773 de lei.

Este adevărat că diferențele sunt date de SET. Dar costurile s-au dublat. În luna noiembrie am avut pe asociație o factură totală de 59 de mii de lei , iar în decembrie avem peste 100 de mii de lei. Am întrebat și la Termo să nu fie o eroare, pentru că factura pe asociație s-a dublat. Oamenii se plâng că nu au căldură în casă și plătesc facturi atât de mari. Vin oamenii și mă întreabă pe mine, ce se întâmplă“,

spune Gheorghe Berceanu, președintele Asociației de proprietari 23 Craiovița Nouă.

Chiar dacă nu s-au dublat, facturile tot au crescut

Nici blocurile cu repartitoare nu au facturi mai mici la căldură. În acest caz este cunoscut faptul că diferențele apar și între apartamente, după cum proprietarii strâng robineții termostatați. Doar locatarii care au ținut caloriferele închise fac excepți și plătesc mai puțin. În acest ultim caz, mulți dintre locatari au deschis aragazul și au folosit gazele, fiindcă acestea se plătesc la comun

“La un apartament cu repartitoare, cu trei camere, factura la căldură este în valoare de 577 de lei. Sunt cazuri, când un apartament cu două camere, cu repartitor, factura la căldură este de 618 de lei. Sunt și locatari care țin caloriferele închise, la trei camere are 167 de lei pentru căldură, pentru că nu-și permit. Logic facturile din decembrie sunt mai mari decât în noiembrie”,

spune Ana Ciobănică, administrator la Asociația de proprietari Siloz-Înfrățirii.

Listă de plată/foto: Maria Cernătescu

Din câte spun reprezentanții asociațiilor de proprietari, creșterile se resimt atât în facturile individuale, dar și facturile totale, pe asociație, dar și pe fiecare scară de bloc. Creșterile de la o lună la alta se simt, indiferent că blocurile sunt la paușal sau cu repartitoare.

„Încă nu am făcut repartizarea pe apartamente, fiindcă așteptăm calcularea subvențiilor de la Termo. Un exemplu, o scară de bloc cu patru etaje a plătit în noiembrie 4.118 de lei pentru căldură. Acum, la ultima factură pentru decembrie aceeași scară are 4.920 de lei. Dar am un bloc tot de patru etaje cu 20 de apartamente care are căldura pe luna decembrie în valoare de 6.099 de lei. De la o lună la alta factura la căldură crește. Probabil în ianuarie va fi și mai mult, fiindcă temperatura a scăzut, a mai crescut și costul la gigacalorie”,

spune Gheorghe Mateescu, președintele Asociație de proprietari 4AS Craiovița Nouă.

Calcul facturi decembrie 2020/foto:Maria Cernătescu

Tot reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că valorile facturilor la căldură vor exploda abia în ianuarie 2021. Motivul, temperaturile mai scăzute în ianuarie, dar şi creşterea tarifului la gigacalorie.

Blocurile noi, cu instalații izolate au resimțit mai puțin creșterile

Sunt și asociații care spun că facturile la căldură au crescut în decembrie comparativ cu noiembrie, dar saltul nu a fost unul mare. Cauza, blocurile sunt mai noi, iar instalațiile izolate și modernizate.

“ Într-adevăr facturile au crescut. Dar nu sunt creșteri spectaculoase. Am avut 20.000 de lei în noiembrie și 25.000 în decembrie pe asociație. Avem apartamente și contorizate și necontorizate. Apartament cu patru camere în noiembrie a plătit 131 de lei, iar în decembrie a avut 211 de lei. La o garsonieră, am avut în noiembrie, la căldură 194 de lei în luna noiembrie și în decembrie a crescut la 229 de lei. La un apartament cu două camere factura la căldură a fost în noiembrie 212 de lei și 333 de lei în decembrie”, spune Gabriela Licu, administrator la Asociația de proprietari Oltețu.

Asociația de proprietari Oltețu/foto: Maria Cernătescu

Furnizorul de căldură al orașului a facturat asociațiilor de proprietari, în luna decembrie 2020, un consum de energie termică în valoare de 13.394.111 de lei. În luna noiembrie 2020 s-au facturat 41.425 gigacalorii în valoare de 11.560.316 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS