10.1 C
Craiova
luni, 19 aprilie, 2021
Știri de ultima oră Local Sărbătoare în Anul „Tudor Vladimirescu” mai mult cu proiecte pe hârtie

Sărbătoare în Anul „Tudor Vladimirescu” mai mult cu proiecte pe hârtie

Două proiecte majore sunt încă nefinalizate, în Gorj, în Anul „Tudor Vladimirescu”, dedicat marcării a 200 de ani de la Revoluția de la 1821.

Un proiect viza modernizarea Parcului „Domnul Tudor”, din zona semicentrală a municipiului Târgu Jiu. Aici se află un parc în care este plin de vegetație neîngrijită, o fântână arteziană cu vopseaua luată și cunoscuta statuie a lui Tudor Vladimirescu care ține într-o mână o sabie și în alta un steag.

Statuia este orientată către București, semn al drumului parcurs de conducătorul Revoluției de la 1921 din Gorj și până în Capitală, nu înainte de a trece pe la Padeș, pe 23 ianuarie 1821.

Este locul unde a fost citită norodului cunoscuta Proclamație, unul dintre documentele programatice ale Revoluției condusă de Tudor Vladimirescu. Autoritățile din Gorj au aprobat prin Hotărâre de Consiliu Județean ca 2021 să fie Anul „Tudor Vladimirescu”. 

Două proiecte importante rămân, deocamdată, pe hârtie 

Autoritățile din Târgu Jiu anunțau în vara anului trecut modernizarea parcului dedicat lui Tudor Vladimirescu. A fost prezentat chiar și un proiect realizat de arhitectul Dorin Ștefan.

În planșele date publicității se putea vedea propunerea arhitectului pentru schimbarea în bine a imaginii parcului, începând cu amplasarea a două noi fântâni arteziene, până la echiparea acestora cu un sistem de lasere; vegetație plantată, mobilier urban nou și așa mai departe.

În realitate, abia luna viitoare va avea loc licitația pentru achiziția de „Servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul Reamenajare Parc – Statuia Tudor Vladimirescu, Municipiul Târgu Jiu. Valoare estimată: 145.664 RON”, conform anunțului de licitație al Primăriei Târgu Jiu.

Licitația va avea loc în data de 10 februarie.

Prin urmare, în cel mai bun caz anul acesta ar putea fi demarate lucrările de modernizare a Parcului „Domnul Tudor”.

De asemenea, în vara anului trecut a fost anunțată și reabilitarea cu 800.000 de lei a Monumentului de la Padeș. Mai este însă de așteptat.

Cert este că pe 23 ianuarie la Padeș vor avea loc manifestări dedicate evenimentului din urmă cu 200 de ani, respectiv momentului în care Proclamația de la Padeș a devenit cunoscută. Este cel mai important moment al revoluției de la 1821 care a avut loc pe teritoriul județului Gorj. 

Mari români din Gorj, nepuși în valoare cum trebuie în județul unde s-au născut

În restul anului, în Gorj și nu numai vor fi programate simpozioane sau spectacole. Proiectele majore mai au de așteptat.

Tudor Vladimirescu nu are niciun un muzeu dedicat, cu toate că în municipiu există o clădire monument istoric. Imobilul l-a găzduit pe Domnul Tudor în perioada premergătoare Revoluției de la 1821.

Clădirea a fost cumpărată de un investitor imobiliar care a restaurat-o, însă ar putea fi folosită ca spațiu pentru birouri, nu pentru amenajarea unui posibil Muzeu dedicat lui Tudor Vladimirescu.

La Vladimir, tot în Gorj, se află și Casa Memorială „Tudor Vladimirescu”, de asemenea, pusă în valoare prea puțin.

Gorjul a dat țării multe nume cunoscute, însă prea puțin se face pentru memoria lui: Constatin Brâncuși, Ecaterina Teodoroiu (născută chiar în Târgu Jiu), Tudor Vladimirescu.

Ultimii doi nu au muzee dedicate, iar Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, din Târgu Jiu, e găzduit într-un imobil monument, care are nevoie de lucrări ample de reabilitare și punere în valoare, respectiv Casa de oaspeți „Barbu Gănescu”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Evoluţia COVID-19 în România şi în lume până la...

În intervalul 12-19 aprilie 2021, în România s-au înregistrat 22.582 de...

ȘTIRI GdS

Incendiu la un punct trafo din Preajba

Detaşamentul 2 de Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă în comuna Malu Mare, sat Preajba, pentru stingerea...

Proiect pentru promovarea şi stimularea elevilor supradotaţi, la Colegiul...

Proiect pentru promovarea şi stimularea elevilor supradotaţi, la Colegiul Naţional "Carol I" din Craiova

Gorj: Tânăr reţinut pentru tâlhărie calificată

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Gorj, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale au identificat, în noaptea de 16 spre 17 aprilie,...

Vâlcea: Doi morţi în urma unui accident rutier pe...

Două persoane au murit, luni, într-un accident rutier care a avut loc pe DN 7, în judeţul Vâlcea. Traficul între Sibiu şi Râmnicu Vâlcea...

Incidenţa Covid în Dolj: Mai puţine localităţi în scenariul...

Incidenţa cazurilor de coronavirus este în scădere în judeţul Dolj, unde a scăzut sub 2 cazuri la mia de locuitori. Din ce în ce...

Numărul de noi cazuri de COVID-19 în Dolj, în...

Prefectura Dolj a anunțat că astăzi au fost înregistrate alte 33 de cazuri noi de coronavirus, la 127 de teste efectuate în ultimele 24...