9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinistrul Mediului: „Nu se va introduce nicio formă de taxă auto anul acesta“. Cum va stopa poluarea

Ministrul Mediului: „Nu se va introduce nicio formă de taxă auto anul acesta“. Cum va stopa poluarea

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, aflat astăzi într-o vizită în județul Dolj pentru vedea ce zone pot fi împădurite în comunele Poiana Mare și Călărași (Sahara Olteniei), a vorbit și despre poluare și cum ar putea fi prevenit acest fenomen.

Întrebat dacă va fi introdusă o nouă taxă auto în acest sens, Barna Tanczos a fost ferm: nu. Cel puțin „nu în forma în care a fost până acum“. „Nu se va introduce nicio formă de taxă auto anul acesta și cu singuranță nu se va introduce niciodată o taxă auto sub forma în care a existat“, a spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„În Europa, în vederea reducerii poluării aerului prin intermediul mijloacelor de transport sunt 24 de state care aplică diverse forme de descurajare și trei state membre care nu au nicio formă de taxare a poluării. Taxarea poluării nu este un scop în sine, pentru a se aduna bani la bugetul de stat, ci descurajarea formelor de poluare. Am avut o ședință și cu primarii de sector din București și cu primarul general despre poluare, una dintre cele mai mari probleme din Capitală și cred că și din Craiova, iar soluțiile trebuie căutate ori la nivel local, ori la nivel național. Sunt zone unde nu există poluare, dar sunt și zone unde suntem în situația de infringement, sunt comunități care pot rezolva problema pe plan local, comunități care poate nici nu-și dau interesul pentru rezolvarea problemei“, a adăugat demnitarul.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos: Principiul poluatorul plătește este sfânt și trebuie respectat de fiecare dată

Barna Tanczos a precizat că principiul „poluatorul plătește“ este sfânt și trebuie respectat de fiecare dată. „România trebuie să decidă în 2021 dacă va folosi metoda taxării poluării ca o soluție de o reducere a poluării cel puțin în marile centre urbane. Vrem să extindem stațiile de măsurare, stațiile de monitorizare a poluării în toate aceste centre urbane – peste 140 de stații și senzori și cu cât rețeaua o să fie mai mare cu atât imaginea legată de poluare o să fie clară. Sunt zone din anumite centre urbane unde poluarea este alarmantă sau la nivelul maxim admis de Uniunea Europeană.

Deci, în concluzie, în niciun caz taxă auto, pentru că am văzut că în ultimii zece ani am pierdut toate procesele. Este o întrebare dacă folosim taxarea poluării ca o soluție a reducerii poluării și dacă folosim această soluție la nivel național sau doar local, acolo unde avem probleme, pentru că principiul poluatorul plătește este sfânt și trebuie respectat de fiecare dată“, a conchis ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS