17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoar 60 de persoane vor putea fi vaccinate pe zi în fiecare centru din Gorj

Doar 60 de persoane vor putea fi vaccinate pe zi în fiecare centru din Gorj

În județul Gorj vor putea fi vaccinate doar 60 de persoane pe zi în fiecare centru de vaccinare. De vineri angajatorii, medicii de familie vor începe înscrierile pe platforma online în vederea programării la vaccinare.

De asemenea, individual, fiecare persoană, care se încadrează în etapa a doua de vaccinare, se va putea înscrie pe platforma online să fie programată la un centru pentru a se imuniza împotriva coronavirusului. În județul Gorj au fost stabilite 19 centre de vaccinare dintre care unul va fi mobil. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Gorj, pentru început vor funcționa numai 8 centre. Patru vor fi comunitare și vor fi deschise în instituții publice, iar patru vor fi găzduite de unități medicale din câteva orașe ale județului Gorj. Este vorba de următoarele localități: Târgu Jiu, Motru, Bâlteni și Târgu-Cărbunești.

Centre și în patru spitale

Centrul de vaccinare de la Târgu Jiu va fi amenajat în cadrul Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși”, fosta Școală Generală numărul 12 (Sala de sport). La Motru, dozele de vaccin vor fi administrate în cadrul unui spațiu din incinta Școlii Catolice. De asemenea, centrul de vaccinare de la Bâlteni va funcționa în Căminul Cultural, iar la Târgu-Cărbunești centrul de vaccinare va fi deschis la Clubul Pensionarilor. Totodată, centre de vaccinare vor fi și la spitalele din Târgu Jiu, Rovinari, Turceni și Novaci.

Narcis Stoian, directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj, a declarat că în fiecare centru nu vor putea fi vaccinate zilnic mai mult de 60 de persoane, din cauză că nu există la nivelul țării suficient de multe doze cu vaccin anti-COVID. În momentul în care vor fi aduse mai multe vaccinuri va crește și numărul de vaccinări și numărul de centre de vaccinare. În plus, la centrele din spitale va fi administrată și a doua doză de coronavirus pentru persoanele vaccinate în prima etapă.

Vaccinarea din etapa a doua începe luni

Vaccinările din etapa a doua vor debuta luni. Etapa a doua de vaccinare vizează populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie. „În prima fază, vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc: adulții cu vârsta peste 65 de ani și persoanele care suferă de boli cronice.

În categoria bolilor cronice se încadrează următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA).

Menționăm că, în perioada 15-19 ianuarie 2021, se desfășoară campania de vaccinare în centrele de asistență medico-socială și rezidențiale, prin echipe mobile formate din reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj. Pentru centrele de asistență medico-sociale și rezidențiale au fost repartizate 432 doze vaccin anti-Covid.”, potrivit Direcției de Sănătate Publică Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS