14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj8 pârtii deschise de Crăciun, la Rânca

8 pârtii deschise de Crăciun, la Rânca

Mii de turiști sunt așteptați la Rânca de Crăciun și în zilele de după Crăciun. Stațiunea montană din nordul județului Gorj este una din puținele din țară unde zăpada este din belșug pe pârtii și sunt condiții foarte bune pentru practicarea sporturilor de iarnă. Stratul de zăpadă măsoară în decor între 60 de centimetri și un metru.

Autoritățile locale și angajații Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu au încercat să amenajeze cât mai multe locuri de parcare, astfel încât turiștii să își poată lăsa vehiculele în siguranță, iar circulația să nu fie îngreunată, atât pe străzile secundare, cât și pe Transalpina.

Potrivit estimărilor Serviciului Public Salvamont Gorj, în fiecare zi din Ajun, Crăciun și mai ales după sărbătoarea Crăciunului în jur de 3.000 – 4.000 de persoane se vor afla în Rânca. De asemenea, două utilaje vor face în fiecare zi revizia DN 67 C pentru ca șoseaua să se prezinte în condiții bune, iar autovehiculele să poată urca, fără a se produce evenimente, ca urmare a carosabilului necurățat în mod corespunzător.

6 pârtii de schi și două de sanie

Sabin Cornoiu, șeful Serviciului Public al Salamont Gorj, a precizat că sunt pregătite și deschise 6 pârtii de schi și două de sanie. Este zăpadă suficientă pe pârtii să se poată practica în condiții de siguranță sporturi de iarnă. În cazul în care vor apărea accidente la schi, salvamontiștii sunt pregătiți să intervină cu echipe. De altfel, va exista câte un salvamontist la fiecare pârtie care va fi deschisă în Rânca.

„De săptămâna acesta până la finalul vacanței de iarnă sunt programați câte 8 salvatori în baza Rânca în serviciu permanent 24 de ore din 24, iar 8 salvatori în baza Târgu Jiu. Va fi program în două ture de la 8 la 20, tura de noapte asigurându-se cu intervenție de la domiciliu. Acest număr de salvatori se asigură cu salvatori angajați și, în anumite perioade, se suplimentează cu salvatori voluntari. Rânca se află în fiecare zi sub monitorizarea noastră și avem deschis și un cabinet medical, în cazul în care va fi nevoie atât pentru accidente pe pârtie sau evenimente în afara pârtiilor sau la cabane. Să sperăm că vor fi cât mai puține evenimente și, dacă vor fi, să nu fie deosebite, astfel ca lumea să petreacă în liniște și să se simtă cât mai bine la Rânca.

Se poate profita de faptul că Rânca este una din puținele zone montane din țară unde este multă zăpadă și se poate schia în condiții bune. Sperăm ca turiștii să fie bucuroși că vor găsi atâta zăpadă la Rânca și că vor putea schia. Sunt așteptați mulți turiști în stațiune, respectiv cei care se cazează și cei care vor urca în fiecare zi în stațiune”, a declarat Sabn Cornoiu, șeful Serviciului Public al Salvamont Gorj.

Zeci de porci sacrificați pentru meniul turiștilor

Pentru masa de Crăciun oferită turiștilor proprietarii de pensiuni au sacrificat zeci de porci și s-au aprovizionat cu produsele necesare. Meniul va fi unul tradițional, însă masa va fi servită în condiții de distanțare fizică și chiar în cameră.

Există și terase unde va putea fi servită masa de către turiștii care vor urca zilnic în stațiune. În Rânca sunt sub 20 de restaurante și alte tipuri de unități de alimentație publică. „Eu cred că toată lumea va fi mulțumită. Sunt peste 80% din locurile de cazare ocupate și acest lucru ne arată că oamenii au încredere că totul va fi în regulă. Am cumpărat dezinfectanți, personalul poartă mască.

Avem pregătite și casserole și pahare de unică folosință. Suntem pregătiți pentru orice situație, inclusiv pentru cei care vor dori să servească masa în cameră și nu în spațiul din restaurant sau la terasă. Vor fi mulți turiști pentru că a fost un an foarte greu din cauza pandemiei și lumea va urca la munte să respie aer curat, să se liniștească și să se refacă puțin la final de an”, a declarat Constantin Pănescu, președintele Asociației Concesionarilor din Rânca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS