12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCăldură și facturi pe măsură în noiembrie

Căldură și facturi pe măsură în noiembrie

Facturile pentru căldura din luna noiembrie 2020 care au fost emise şi vor fi plătite în luna decembrie au fost pe măsura temperaturilor pe care craiovenii le-au avut în apartamente. Ele au crescut semnificativ faţă de luna noimebrie 2019, din câte spun reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, dar și furnizorul de căldură.

Termo Craiova a facturat populației “în luna noiembrie 2020, 41.425 Gcal în valoare de 11.560.316 de lei lei, față de 2019 când s-au facturat 35.672 Gcal în valoare de 9.952.842 de lei.
Această diferență se datorează faptului că în luna noiembrie 2019 media temperaturilor exterioare a fost de 9,73 grade Celsius, față de 5,44 grade Celsius în noiembrie 2020”
, a declarat pentru GdS, administratorul special SC Termo Craiova, Gheorghe Nedelescu.

Listă întreținere/foto arhivă GDS
Listă întreținere/foto arhivă GDS

Cu alte cuvinte, facturile din luna noiembrie 2020 sunt mai mari, fiindcă locatarii au consumat mai mult, au avut cald în apartamente, iar afară temperaturile au fost mai scăzute.

Creșterea nu vine din vreo modificare a tarifului de distribuire a agentului termic secundar, care este la valoarea de 277 lei/Gcal inclusiv TVA, din iulie 2019.

SET-ul face diferența

Unii dintre reprezentanții asociațiilor de proprietari spun că per total nu sunt diferențe mari la facturile la căldură față de aceeași lună a anului trecut. În schimb, sunt salturi mari între apartamente, numai că aici SET-ul face diferența.

Lista de întreținere
Lista de întreținere

„ Avem blocuri și cu repartitoare, dar și la paușal. Vă pot exemplifica,facturile la căldură din blocul N18, calculul este făcut după SET, la o suprafață de 66mp, 60 mp. Apartament cu trei camere are de plătit o factură la caldură în valoare de 286 de lei. Un apartament similar ca și suprafață, dar cu SET diferit 188 de lei, altul 264 de lei, dar și 168 de lei. Comparativ cu anul trecut sunt valori asemănătoare. În blocurile cu trei și patru camere, valorile sunt mai mari. De exemplu, F19, apartament cu patru camere, are căldura, 546 de lei, alt apartament, tot de patru camere are 446 de lei factura la căldură. Diferența vine și de la modelul de calorifere, unele sunt din fontă, altele din oțel, coeficientul este diferit de la un calorifer la altul, plus elemenții.

Comparativ cu anul trecut, valorile sunt asemănătoare. Alt exemplu, apartament cu trei camere, la paușal plătește pentru luna noiembrie 234 de lei pentru căldură, altul plătește 342 de lei. Diferența vine și de cum este poziționat apartamentul, pe sud sau pe nord, la parter sau la ultimul etaj. Eu zic că sunt acceptabile costurile. Pot să vă dau exemplu și dintr-o altă asociație, unde avem centrală pe cvartalul de blocuri. Aici avem facturi mult mai mici. Un apartament cu trei camere, factura la căldură este cu puțin peste 200 de lei”, a precizat Florica Simulescu, administrator asociație de proprietari.

Diferențe mari între apartamente

SC Termo Craiova SRL
SC Termo Craiova SRL

Într-o altă asociație din cartierul Lăpuș- Argeș, proprietarii se plâng de diferența prea mare între facturile plătite la căldură anul acesta în luna noiembrie față de anul trecut în luna noiembrie. De asemenea, discrepanțe mari sunt și între apartamente cu aceeași suprafață utilă, dar cu un SET diferit.

„Locatarii spun că sunt cam mari facturile. Un apartament cu două camere a plătit 340 de lei în noiembrie 2020. Anul trecut, tot în luna noiembrie, cam 295 de lei. Alt apartament, tot cu două camere, dar cu niște modificări la calorifere a plătit 400 de lei, în noiembrie 2019, iar în noiembrie 2020 a plătit 520 de lei. Oamenii fac comparație între apartamente, dar totul este în funcție de SET și ce le-a rezultat la inventariere”, a precizat pentru GdS, președintele Asociației de proprietari 13 Lăpuș Argeș, Ion Ungureanu.

Un apartament cu două camere plătește cât unul cu trei

Întreținere
Întreținere

Într-un bloc turn din Brazda lui Novac cu apartamente cu două și trei camere, unele la paușal, altele cu repartitoare și altele cu centrale, diferența între valoarea facturilor la căldură este destul de mare de la un apartament la altul. De exemplu un apartament cu trei camere are de plătiti pentru căldura din luna noiembrie o factură de 171 de lei, în timp ce unul cu două camere 113 lei.

Alți proprietari, care locuiesc în apartamente cu trei camere plătesc 252 de lei, ori 369 de lei, în timp ce locatarii din apartamentele cu două camere ajung să plătească o sumă apropiată de cea avecinilor cu trei camere, adică 282 de lei și 265 de lei.

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că valorile facturilor la căldură vor exploda abia în ianuarie 2021, dat fiind şi temperaturile mai scăzute, dar şi creşterea tarifului la gigacalorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS