12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO singură localitate din Gorj mai este în scenariul roșu

O singură localitate din Gorj mai este în scenariul roșu

În mometul de față Gorjul se menține în scenariul verde. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Gorj, incidența este de 0,78 de cazuri de coronavirus la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Conform aceleiași surse, în ultimele două săptămâni au fost depistate 279 de cazuri, din care 14 în rândul copiilor, la o populație totală de 358.494 locuitori.

Localitatea cu cele mai multe cazuri este municipiul Târgu Jiu, cu 98 de cazuri COVID 19 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, incidența fiind de 1,04. Totodată, o singură localitate din Gorj se află în scenariul roșu, Polovragi, cu o incidență de 4,76 de cazuri de coronavirus la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În județ mai sunt și nouă localități în scenariul galben: Samarinești, Căpreni, Bengești-Ciocadia, Novaci, Prigoria, Stoina, Lelești, Fărcășești și Dragotești. De asemenea, 18 localități nu mai înregistrează cazuri de coronavirus. Județul Gorj numără în total 70 de comune și orașe.

Colindătorii din zonele verzi nu vor fi sancționați

Faptul că Gorjul este în zona verde este o veste bună pentru colindători. Aceștia pot merge la colindat, dacă se respectă măsurile anunțate de autorități și dacă incidența în localitatea în care se merge la colindat este de sub 1,5 cazuri de coronavirus la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Conform Ordinului 3245/2020, activitățile culturale în aer liber sunt permise în localitățile unde incidența cumulată a cazurilor confirmate cu COVID 19 este mai mică de 1,5 cazuri la mia de locuitori. Astfel, grupurile artistice mai mari de 6 persoane care merg la colindat nu riscă să fie amendate de poliție, dacă este vorba de o localitate din scenariul verde.

A fost și cazul unor copii care fac parte din Grupul Vocal Altița, din comuna Bălești – Secție Externă a Scolii Populare de Artă Târgu Jiu, care au mers în număr mai mare de 6 persoane, la colindat, la finalul săptămânii trecute și care nu au fost sancționați de poliție. În Bălești incidența COVID 19 este de 0,79 de cazuri la mia de persoane în ultimele două săptămâni.

Scade numărul de bolnavi COVID din Spitalul Județean

Numărul de bolnavi COVID internați în Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu continuă să scadă. Motivul este legat de reducerea numărului de cazuri la mia de locuitori semnalate în majoritatea localităților județului Gorj. În momentul de față sunt libere peste 50 de paturi destinate pacienților cu coronavirus, dintr-un total de 74.

Aproape în fiecare zi sunt locuri disponibile și la Secția ATI COVID, precum și în zonele tampon, unde sunt internați suspecți de coronavirus. A scăzut și numărul angajaților din Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu depistați cu coronavirus. Au mai rămas sub 5 cazuri. Este de așteptat ca numărul de pacienți să continuă să scadă, însă totul va depinde și de ce se va întâmpla de Crăciun și de Anul Nou, dacă populația va respecta sau nu măsurile din pandemie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS