5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProgramul de manifestări dedicate „Anului Tudor Vladimirescu” 2021

Programul de manifestări dedicate „Anului Tudor Vladimirescu” 2021

Comisia de specialitate din cadrul Consiliului Județean Gorj a finalizat programul de manifestări care vor avea loc în anul 2021, dedicate lui Tudor Vladimirescu, liderul Revoluției de la 1821.

Anul viitor se vor marca două secole de la Revoluția condusă de gorjeanul Tudor Vladimirescu. Potrivit prevederilor Hotărârii Consiliului Județean Gorj 127 din 2019 privind declararea în județul Gorj, a anului 2021, „Anul Tudor Vladimirescu”, a fost constituită o comisie responsabilă de stabilirea măsurilor cu caracter organizatoric, financiar și tehnic pentru realizarea programului omagial. În acest sens, cu ocazia comemorării Bicentenarului Revoluției de la 1821, la nivelul județului Gorj, în cadrul programului omagial sunt propuse a se organiza o serie de activități cultural-artistice dedicate Marelui Pandur.

Gorjean din Vladimir

Având în vedere faptul că Tudor Vladimirescu este gorjean, prin locul nașterii, Comisia a propus ca manifestările culturale și istorice dedicate evocării Marelui Pandur să se desfășoare la Vladimir (unde se află Casa Memorială și statuia „Tudor Vladimirescu”); în Târgu Jiu (unde se află statuia „Tudor Vladimirescu” și Casa Moangă); la Tismana (unde a fost concepută Proclamația de la Padeș); la Padeș pe „Câmpia Soarelui” (la mausoleul închinat Marelui Pandur), la Glogova (Cula Glogovenilor); la Tânțăreni (unde sau pus bazele organizatorice ale armatei lui Tudor) și în localitățile de pe traseul „Drumul pandurului”. Este vorba despre: Săcelu; Crasna; Novaci; Cernădie; Baia de Fier și Polovragi.

Din aceste considerente, evenimentele culturale și istorice dedicate evocării Marelui Pandur, cu ocazia împlinirii celor două veacuri de la Revoluția din 1821, se vor desfășura în baza unui Program bine conturat, cu o serie de manifestări, organizate în colaborare cu instituțiile publice de cultură de interes județean, dar și cu sprijinul autorităților administrației publice locale. Consiliul Județean Gorj a solicitat, instituțiilor publice de interes județean cu atribuții în domeniul culturii, transmiterea propunerilor de acțiuni/evenimente culturale pentru elaborarea Programului dedicat „Anul Tudor Vladimirescu”.

Expoziții, simpozioane

Astfel, pe parcursul anului 2021, sunt propuse să fie organizate mai multe evenimente pe tema Revoluției de la 1821, cu respectarea legislației în vigoare privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.

Programul cuprinde 18 manifestări care se vor întinde pe tot parcursul anului 2021, începând chiar cu luna ianuarie și terminând cu un spectacol de Ziua Națională. Vor avea loc expoziții de grafică și pictură, precum și spectacole evocatoare. Muzeul Județean va emite medalii, plachete și insigne comemorative. Din programul nu lipsește un concurs național de grafică și concursuri pentru elevi.

În luna mai 2021 este programată o Conferință națională dedicată bicentenarului Revoluției de la 1821. Va mai avea loc un spectacol folcloric de gala la Sala Radio din București, precum și un festival național de teatru. Va mai fi editat un album fotodocumentar și un volum, ambele dedicate bicentenarului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS