11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlocul fără asociație de proprietari

Blocul fără asociație de proprietari

-

Proprietarii dintr-n bloc din Craiova au rămas de patru ani fără asociație de proprietari. Lucrurile s-au precipitat după ce administratorul a fost concediat, iar între proprietari s-au iscat discuții. Pentru că nu s-au pus de acord să aleagă un nou președinte și un comitet, locatarii s-au separat cu utilitățile. Numai că, atunci când au probleme cu părțile comune, proprietarii dau din colț în colț.

Blocul C14 Înfrățirii /foto: Claudiu Tudor

Blocul C14 din Craiova, din zona Calea București a rămas de câțiva ani fără asociație de proprietari. Asociația de proprietari bloc C14 Înfrățirii a convocat ultima Adunarea Generală acum patru ani, mai precis la data de 13.06.2016. Adunarea s-a ținut fără respectarea legii și a fost anulată în instanță de unii dintre proprietari, un an mai târziu. De la acel moment pe ușa asociației s-a pus lacătul și locatarii s-au descurcat individual. Înainte de toate au căutat să-și contorizeze utilitățile, lăsând de izbeliște tot ce ține de părțile comune:terasă, casa scării, subsol.

“La acest moment asociația nu mai există. Președintele și comitetul și-au dat demisia și nimeni nu a mai vrut să se implice. Administratorul a plecat. Au fost ceva probleme cu unii dintre proprietari și din acest motiv nimeni nu-și asumă responsabilitatea. Este foarte greu de lucrat cu oamenii. Fiecare are principiile lui și atâta timp cât nu se pun de acord și nu respectă legislația în domeniul asociațiilor de proprietari, nu putem avea asociație. Într-un condominiu trebuie să ne punem de acord, să respectăm legea și să nu uităm că suntem vecini. Prin urmare, de patru ani de zile ușa asociației este încuiată. Fiecare își plătește ce consumă. Restul… Nu știu cine să ne rezolve această problemă, că se pare că noi de unii singuri nu putem.”, spune o locatară din blocul C14, strada Înfrățirii.

Locatarii stau cu gălețile, de teamă să nu fie inundat subsolul

Fiecare plătește ce consumă, pentru părțile comune se face chetă

Proprietarii spun că atunci când vine vorba de plata utilităților pe părțile comune, un proprietar merge din ușă în ușă, strânge banii și plătește în numele celorlalți. Ce-i drept la blocul respectiv nu mai există un avizier, listele de plată lipsesc, iar un lacăt tronează pe ușa de la sediul asociației.

„Nu mai avem asociație în bloc. Ultima dată eu am cerut în instanță anularea Adunării Generale. Atunci au dat administratorul afară, au angajat o firmă, a plecat și firma. Din 2016-2017 în acest bloc nu este asociație de proprietari. Avem fiecare, căldura, apa, gazele separat. Am văzut că pentru curentul de pe casa scării vine un vecin și strânge banii și se duce și plătește. De restul nu se mai interesează nimeni. Președinta a încuiat ușa asociației și…Cred că nu mai există un bloc în orașul ăsta, așa dezorganizat ca al nostru. De la primărie nu zic nimic. Am sunat și degeaba. Noi ne facem singuri curat pe casa scării, în fața apartamentului.”, spune un alt proprietar din blocul C14, Înfrățirii.

Proprietarii de la parter sunt cei mai afectați

S-au spart conductele din subsol, cine le repară ?

Recent, proprietarii din blocul C14, Înfrățirii s-au confruntat cu o problemă care în mod normal este rezolvată prin intermediul asociației de proprietari. Conducta de canalizare s-a spart și în subsolul blocului au ajuns toate mizeriile din canalizarea apartamentelor. Cei mai afectați proprietarii de la parter s-au repezit cu găleți și cârpe. Au pus zi și noapte vase în care să curgă apa murdară, de teamă să nu se inude subsolul blocului și să le ajungă în casă. Apoi au cărat apa cu gălețile în afara blocului și au vărsat-o în spațiul verde. Restul proprietarilor au rămas în pasivitate. Cum nu există o asociație de proprietari, cum nimeni nu plătește fondul de reparații, proprietarii dau acum din colț în colț.

”Nu știu ce să fac. De două zile car apa din subsol. Apă amestecată cu mizerie, cu urină curge mereu fiindcă s-a spart conducta. Cei de la etajele superioare nu au habar, pe ei nu-i afectează. Ce să mă fac?. Uitați în ce hal sunt cu mâinile și picioarele. Pe acolo curge și rahatul, cum să mă bag acolo”, se plânge cu disperare o locatară de la parterul blocului C14.

Blocul C14, blocul fără asociație de proprietari

Nimeni nu vrea să se implice

Despre fosta asociație de proprietari din blocul C14, Înfrățirii, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari (UAP) din Craiova spune:” În mod normal o asociație de proprietari nu poate funcționa legal fără comitet executiv și președinte. Compartimentul din primărie primește raportările periodice, iar acestea trebuie să fie semnate de reprezentanții proprietarilor. Eu știu că acolo,în bloc, nimeni nu mai vrea să se implice”.

Acesta spune că Legea 196/2018 este clară în acest sens:

Asociația de proprietari este forma juridică de organizare și de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un condominiu, cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, înființată în condițiile prezentei legi, care are ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii.Consecințele neluării măsurilor de organizare și funcționare cu privire la administrarea și gestiunea proprietății comune sunt în răspunderea juridică a tuturor proprietarilor sau a reprezentanților acestora, după caz”, art.11, Legea 196/2018.



ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

(VIDEO) Ceremonia lopeții, la Spitalul Regional. Olguța a venit...

Astăzi a avut loc ceremonia de „spargere a solului”...

ȘTIRI GdS