17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratiePrimarul Craiovei: “Închiderea Târgului de Crăciun este un abuz”

Primarul Craiovei: “Închiderea Târgului de Crăciun este un abuz”

-

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei se arată revoltată din cauza faptului că Târgul de Crăciun a fost închis de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimenteor.

Aceasta a spus, într-o conferință de presă, că din acest motiv, craiovenii au fost privați de bucuria acestui comerț stradal. Din acestă cauză, locuitorii urbei nu au avut posibilitatea să cumpere un ornament de Crăciun sau măcar o acadea pentru cei mici.

Târgul de Crăciun din Craiova, închis de DSV Dolj, pentru că nu are aviz de funcționare
Târgul de Crăciun din Craiova, închis de DSV Dolj, pentru că nu are aviz de funcționare

„La Craiova nu se poate, copiii noștri nu trebuie să se bucure. Nu trebuie să meargă prin zona centrală, să-și cumpere o acadea sau un glob pentru că cineva se gândește că aici nu trebuie să se întâmple ceva bun”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, într-o conferință de presă.

Primarul Craiovei susține că acele căsuțe, amplasate în cele două piețe, Piața Buzești și Piața Mihai Viteazu funcționau ca și celelalte chioșcuri amplasate pe domeniul public. Acestea sunt ale RAADPFL și sunt dotate corespunzător și nu au nevoie de nici un aviz, susține primarul.

Primarul Craiovei: “Închiderea Târgului de Crăciun este un abuz”

„Din punctul nostru de vede, acele chioșcuri din zona centrală funcționează exact ca și celelalte chioșcuri care funcționează pe raza Craiovei. Așa cum sunt cele de la Gară, din Craiovița. Nu aveau nevoie de alte avize, decât de acordul nostru de-a ocupa spațiul respectiv, afalt pe domeniul public. Ei plătesc primăriei o taxă pentru ocuparea domeniului public. Comercianții erau în regulă cu toate documentele. Când au făcut controale nu au lăsat nici măcar un document de constatare. Comercianții au fost controlați, li s-a spus că sunt în regulă, dar ulterior li s-a spus să închidă.

Eu am trimis adrese la DSP, la poliție, la DSV , să-mi spună care este baza legală, că altfel toate chioșcurile trebuie închise. Avem un exemplu, Iașul, acolo Târgul de Crăciun se poate ține, la noi, nu. Am luat toate măsurile necesare pentru desfășurarea în aer liber a acestui Târg și nu se poate. Nu este nici o explicație logică. Este un abuz”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Edilul a mai spus că pentru perioada în care nu-și pot desfășura activitatea, comercianții nu vor fi taxați de către administrația locală craioveană.

Târgul de Crăciun a fost închis la o oră de la deschidere

Comercianții din Târgul de Crăciun au fost închiși/foto: Claudiu Tudor
Comercianții din Târgul de Crăciun au fost închiși/foto: Claudiu Tudor

Reamintim, la nici o oră de la deschiderea Târgului de Crăciun, producătorii și comercianții, care trebuiau să-și vândă produsele în cadrul târgului, au fost închiși rând pe rând de DSV Dolj.

În seara de 28 noiembrie a.c, comercianții nici nu au deschis bine tarabele că au fost luați la puricat de către poliție, inspectorii de la ITM Dolj și angajați de la DSV Dolj. Aceștia din urmă le-au și spus să tragă oblonul, fiindcă primăria nu este în ordine cu autorizația de funcționare a târgului. Prin urmare toate căsuțele din Piața Buzești si Piața Mihai Viteazu sunt la acest moment închise.

Primăria a cerut aviz pentru amplasarea căsuțelor

Legat de cele întâmplate, DSVSA Dolj a dat următorul comunicat:

Căsuțele destinate comercianților
Căsuțele destinate comercianților

„Primaria Municipiului Craiova a solicitat Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj , prin adresa nr. 171948/24.11.2020 avizul temporar pentru căsuțele amplasate în Piaţa Mihai Viteazu şi Piaţa Fraţii Buzeşti în vedere comercializării de produse alimentare şi nealimentare pentru perioada 28.11.2020-03.01.2021
Având în vedere Hotarârea Guvernului Nr. 935/2020 pentru modificarea şi completarea Hotarârii Guvernului Nr 856/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul României începând cu data de 15.10.2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 , prin art. 101 al Hotărârii de Guvern menționată mai sus, se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, a târgurilor ,bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor.
Conform legislației sanitare veterinare în vigoare, căsuțele nefiind conectate la apa curentă şi canalizare, nu respectă condiţiile minime de igienă pentru comercializarea produselor alimentare.”, se arată în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ciolacu promite plata integrală a pensiilor recalculate în septembrie

Guvernul este în grafic cu plata tuturor pensiilor înainte...

ȘTIRI GdS