21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBlidari, satul cu zece locuitori

Blidari, satul cu zece locuitori

O localitate din Gorj riscă să rămână nelocuită. Satul Blidari, din comuna gorjeană Bălănești, mai are doar zece locuitori.

Doar cinci familii au mai rămas în localitatea unde zeci de case bătrânești sunt înșirate pe coama unui deal. Zona este greu accesibilă și relativ izolată. Cel mai apropiat magazin se află la cinci kilometri. Nimeni nu dorește să deschidă o astfel de unitate într-o zonă cu numai zece locuitori.

În urmă cu patru ani, în satul Blidari locuiau 20 de persoane.

De atunci, numărul populației stabile din satul izolat s-a înjumătățit. Bătrânii au plecat la casele copiilor, dat fiind faptul că viața în singurătate este deosebit de grea, mai ales că este foarte greu de rezistat într-o zonă în care localnicii trebuie să facă eforturi pentru a obține alimente sau să aștepte vizitele periodice ale rudelor pentru a beneficia de pâine sau de alte alimente de strictă necesitate.

Ultimele persoane rămase să locuiască la Blidari sunt în majoritate ieșite la pensie, dar există și o familie tânără. 

O singură fântână cu apă potabilă

În câțiva ani, din 20 de locuitori, la Blidari au mai rămas doar zece. Nimeni nu știe ce se va întâmpla în următorii ani și dacă va mai fi vreo casă locuită în satul aproape pustiu al comunei Bălănești.

De altfel, comuna respectivă este vecină cu municipiul Târgu Jiu. Este poate și motivul pentru care o parte a localnicilor s-a mutat la oraș, la copii sau la rudele din zona centrală a comunei.

Situația satului Blidari este una aparte. Din cauza izolării de restul comunei, cel mai apropiat cimitir se află în satul din comuna Crasna. De asemenea, gospodăriile din Blidari sunt alimentate cu energie electrică de la rețeaua care traversează comuna Săcelu.

Nici cu alimentarea cu apă nu este ușor la Blidari. Există o singură fântână cu apă potabilă. În restul fântânilor, apa nu este bună de băut. Sunt și puține animale în gospodăriile care acum mai sunt locuite. Femeile care au mai rămas spală la lighean și gătesc la lemne sau la butelie. Sătenii mai în vârstă povestesc cu amărăciune că altă dată zona era plină de locuitori și se puteau vedea și copii jucându-se în fața porților. Multe din case sunt afectate de intemperii, iar gardurile stau să cadă. Satul Blidari e pe cale de dispariție. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS