5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMunicipiul Târgu Jiu va rămâne în scenariul roșu până pe 2 decembrie, chiar dacă a scăzut numărul de cazuri

Municipiul Târgu Jiu va rămâne în scenariul roșu până pe 2 decembrie, chiar dacă a scăzut numărul de cazuri

Incidența cazurilor de infectare la nivelul municipiului Târgu-Jiu a scăzut sub 3 îmbolnăviri la 1.000 de locuitori în ultimele două săptămâni, însă municipiul va rămâne în scenariul roșu până pe data de 2 decembrie.

Astfel, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj, măsurile restrictive stabilite pentru municipiul Târgu-Jiu prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situatii de Urgență nr.56 din 18.11.2020 au o valabilitate de 14 zile de la data intrării în vigoare (19.11.2020, ora 00:00 – 02.12.2020, ora 24:00), indiferent dacă rata de incidență cumulată scade în această perioada sub 3 îmbolnăviri la 1.000 de locuitori.

„La sfârșitul acestei perioade, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență reanalizează rata de incidență cumulată pentru ultimele 14 zile, urmând să fie luate măsuri conform prevederilor legale (fie sunt ridicate anumite măsuri restrictive, fie sunt menținute sau se impune luarea unor măsuri restrictive suplimentare). Același lucru se întâmplă pentru toate localitățile din județ unde s-au stabilit măsuri restrictive prin hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Excepție de la această regulă fac localitățile unde, în perioada restrictiva stabilită, rata de incidență a cazurilor crește fiind nevoie de stabilirea unor măsuri restricitive suplimentare.”, conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj.

Scade în continuare rata infectărilor în Gorj și la Târgu Jiu

Este de precizat că rata infectărilor cu coronavirus este la începutul acestei săptămâni în scădere. Săptămâna trecută a început scăderea incidenței cazurilor de coronavirus la mia de locuitori. Luni incidența la nivelul județului Gorj ajunsese la 1,66 cazuri la mia de persoane în ultimele două săptămâni.

Este vorba de un total de 597 de cazuri. Din acestea în 20 de cazuri este vorba de copii. În Gorj erau luni doar două localități în scenariul roșu. Este vorba de comuna Văgiulești cu o incidență de 4,19 cazuri și comuna Ciuperceni cu o rată a infectării de 3,19 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Sunt și 16 localități în scenariul galben, adică peste 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele două săptămâni. Numărul localităților în care nu se înregistrează cazuri de coronavirus a crescut la 7, raportat la situația zilei anterioare.

Măsurile nu sunt luate de la o zi la alta

Prefectul de Gorj, Cosmin Pistol, a declarat că atât stabilirea de restricții, cât și ridicarea acestora nu sunt dispuse de la o zi la alta, ci se respectă în totalitate ultimele Hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. „Tot ce se decide cu privire la restricții sau la ridicarea restricțiilor la nivel de localități are loc numai în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prin vot.

Hotărârile luate sunt respectate. În Târgu Jiu s-a vorbit de scăderea ratei sub 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele două săptămâni, însă se va rămâne în scenariul roșu până la data de 2 decembrie, așa cum este stabilit în Hotărâre. Dacă peste două zile trece din nou de trei ce facem? Ar însemna ca în fiecare zi să ridicăm restricții și să impunem restricții.

De exemplu, orașul Novaci a intrat săptămâna trecută într-o zi în scenariul roșu, a trecut de 3 cazuri la mia de locuitori și a doua zi a ieșit. Sperăm să fie o scădere care să se vadă și să zilele și săptămânile următoare. Oricum unele restricții, cum este închiderea școlilor, sunt luate la nivel național și noi nu putem să reglementăm la nivel local”, a declarat prefectul de Gorj, Cosmin Pistol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS