10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxe și impozite mai mari din 2021. Inflația afectează și buzunarul craiovenilor

Taxe și impozite mai mari din 2021. Inflația afectează și buzunarul craiovenilor

Taxe și impozite mai mari din 2021. Craiovenii vor scoate mai mulți bani din buzunar anul viitor când va trebui să-și achite impozitele sau să plătească vreo taxă sau vreo amendă.

Motivul: rata inflației de care trebuie să țină cont autoritățile locale atunci când stabilesc nivelul taxelor și impozitelor pentru anul fiscal următor, în speță 2021. Taxele și impozitele vor fi indexate cu o rată a inflației de 3,8%, mai mică decât anul trecut, dar suficient încât să se simtă la buzunar.

Primăria Craiova a publicat deja pe site proiectul de hotărâre privind stabilirea și aprobarea impozitelor și taxelor locale, pentru anul 2021. Acesta se află în consultare publică on-line până la data de 30 decembrie 2020, însă persoanele interesate pot trimite sugestii/observații până la data de 4 decembrie. Sugestiile craiovenilor se pot trimite on-line, utilizând formularul publicat pe site, sau prin adresă scrisă înregistrată la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni din cadrul primăriei, situat la sediul de pe strada A.I. Cuza nr. 7.

Taxe și impozite mai mari din 2021. Ce se schimbă față de 2020

Proiectul de hotărâre de consiliu local privind stabilirea și aprobarea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2021 publicat de primărie este aproape identic cu cel publicat în 2019 și intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020. Municipalitatea nu a modificat cotele de impozitare aprobate pentru anul 2020 în ceea ce privește clădirile rezidențiale și nerezidențiale, terenurile sau vehiculele. Astfel, la valoarea impozabilă se va aplica același procent ca și în 2020, dar asta nu înseamnă că impozitele vor fi aceleași. Dacă va crește valoarea impozabilă, va crește și impozitul pe care îl va plăti cetățeanul sau agentul economic.

Ceea ce se știe acum în mod cert este că taxele și impozitele pentru anul 2021 vor fi indexate cu o rată a inflației de 3,8%. Adică nivelul lor va fi mai mare. Asta rezultă chiar din referatul de aprobare privind necesitatea adoptării hotărârii pentru stabilirea și aprobarea nivelurilor impozitelor și taxelor locale în Municipiul Craiova, pe anul 2021.

„Având în vedere valoarea ratei inflației pentru anul 2019 de 3,8%, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Dezvoltării Regionale și Administației Publice și Ministerului Finanțelor Publice și necesitatea creării unei politici fiscale predictibile în vederea creșterii încrederii cetățenilor și mediului de afaceri, aspect ce impune autorităților deliberative locale adoptarea în cursul anului curent, cu aplicabilitate în anul fiscal următor, a impozitelor și taxelor locale, este necesar ca începând cu anul 2021, nivelul impozitelor și taxelor locale precum și limitele amenzilor contravenționale să fie indexate cu rata inflației de 3,8%“, se arată în raport. Concret, o taxă care în acest an a avut o valoare de 100 de lei, în 2021 ea va fi de 103,8 lei.

Inflația a umflat taxele și impozitele locale și în 2019, pentru 2020

În noiembrie 2019, când s-a dezbătut și aprobat nivelul taxelor și impozitelor locale pentru anul 2020, rata inflației aplicată a fost chiar mai mare. Ea a fost stabilită atunci de Ministerul Finanţelor Publice la 4,6%, ceea ce a însemnat că în acest an craiovenii au plătit mai mult pentru aproape orice taxă instituită de primărie, dar şi pentru impozitul pe clădiri, terenuri şi autoturisme datorat, față de 2019. La fel se va întâmpla și în 2021, având în vedere indexarea cu rata inflației de 3,8%. În comparație, rata inflaţiei din 2018, care s-a aplicat taxelor şi impozitelor locale din 2019, a fost de doar 1,34%.

Primăria Craiova a publicat acum doar cotele de impozitare, care sunt identice cu cele din acest an, nu și nivelul fiecărei taxe în parte. Comparativ cu 2020, în 2021 mai apare doar o taxă nouă: cea pentru folosirea stadionului de atletism, obiectiv care a fost finalizat în acest an. În schimb, în noul proiect de hotărâre nu mai apar două prevederi care au fost în vigoare în 2020: cea privind anularea creanţelor fiscale restante mai mici de 40 lei, existente în sold la 31 decembrie, și cea privind aprobarea plafonului de maxim 20 de lei pentru care se renunţă la stabilirea creanţei fiscale principale şi la emiterea deciziei de impunere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS