11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLaboratorul pentru teste COVID de la Cărbunești, gata până pe 7 decembrie

Laboratorul pentru teste COVID de la Cărbunești, gata până pe 7 decembrie


Lucrările la clădirea care va găzdui Labratorul pentru teste COVID de la Târgu-Cărbunești au trecut de jumătate. Noul Laborator de genetică moleculară va funcționa pe lângă unitatea medicală COVID.

Managerul Spitalului de Urgență din Târgu-Cărbunești, Constantin Târziu, a declarat că lucrările vor fi gata în mai puțin de o lună de zile. Astfel, în jurul datei de 7 decembrie, clădirea va fi gata și vor putea fi aduse și echipamentele necesare pentru realizarea de teste pentru depistarea coronavirusului.

„Din discuțiile pe care le-am purtat cu persoanele responsabile de acest proiect a rezultat că până în jurul datei de 7 noiembrie vor fi finalizate toate lucrările și vor fi condiții pentru a putea începe să funcționăm. S-a lucrat foarte repede și nu au fost sincope. Este o clădire construită din panouri care va beneficia de toate utilitățile și compartimentarea necesară pentru a putea funcționa ca un laborator pentru efectuarea de teste. Vor fi condiții bune pentru personal”, a declarat Constantin Târziu, managerul Spitalului de Urgență din Târgu-Cărbunești. Bugetul pentru construirea noului laborator este de 285.000 de lei. Banii au fost oferiți de o companie din domeniul energetic.

Licitație pentru echipamente

Medicul Constantin Târziu a mai spus că, în prezent, la Ministerul Sănătății, este în derulare licitația pentru achiziția echipamentelor necesare pentru dotarea Laboratorului de genetică moleculară de la Spitalul din Cărbunești. Bugetul pentru cumpărarea extractorului și analizoarelor sunt asigurați de către Ministerul Sănătății.

Într-o primă etapă, la Laborator vor lucra cinci angajați. Aceștia au beneficiat deja de cursuri de instruire la Craiova. Salariații respectivi vor mai merge la încă o instruire înainte de deschiderea oficială a Laboratorului de genetică moleculară.

„Este obligatorie încă o instruire pentru ca personalul să fie pregătit și imediat să înceapă să efectueze testele pentru depistarea coronavirusului. Sunt niște proceduri clare care trebuie realizate și trebuie să știe exact cum să lucreze cu echipamentele și ce să facă atunci când apar probleme.

Eu estimez că, dacă vom avea gata clădirea și vor veni și echipamentele în jurul datei de 7 decembrie, Laboratorul va putea să înceapă să funcționeze în jurul datei de 15 decembrie. Va fi nevoie de autorizație din partea Direcției de Sănătate Publică. Va fi și o perioadă de teste de probă, după care vor începe efectiv testările. Sunt convins că de anul acesta vom face teste COVID și la Cărbunești. Este vital să avem un astfel de Laborator pe lângă Spitalul COVID. Vom avea mai repede rezultatele, ne vom mișca mai repede. Va fi important de acum încolo să știm pe ce număr de paturi libere contăm în fiecare zi.”, a mai afirmat managerul Spitalului COVID de la Târgu-Cărbunești.

Gorjul mai deține un Laborator de genetică moleculară, la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu. Capacitatea zilnică de testare în Gorj depășește foarte rar 200 de teste în fiecare zi, cu tot cu laboratoarele private. Media este de 150 de teste pe zi, foarte puțin raportat la ce se întâmplă în județe similar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS