11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCE a solicitat sursele de finanțare pentru Planul de restructurare a CEO

CE a solicitat sursele de finanțare pentru Planul de restructurare a CEO

Comisia Europeană vrea să afle care vor fi sursele de finanțare pentru concretizarea Planului de restructurare Complexului Energetic Oltenia (CEO) 2020 – 2025 perspectiva anulu 2030.

Este un Plan realizat de către Complexul Energetic Oltenia după ce a beneficiat în primăvara acestui an de un ajutor de stat derulat prin Ministerul Finanțelor și Trezorerie. Ajutorul de salvare respectiv are o valoare de 251 de milioane de euro și a fost utilizat în principal pentru plata certificatelor de CO2, dar și pentru plata salariilor și alte achiziții necesare de la o lună la alta. De altfel, conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunțat că în lipsa ajutorului de salvare nu ar fi avut posibilitatea de a plăti salarii pentru cei peste 12.600 de angajați ai companiei. Dat fiind faptul că nu a avut posibilitatea să returneze în 6 luni ajutorul de salvare de 251 de milioane de euro, șefii CEO au apelat la varianta transformării ajutorului de salvare în ajutor de restructurare.

Ajutoarele de stat trebuie aprobate de CE

Ajutorul de restructurare trebuie să fie susținut de un Plan de restructurare, iar acesta a fost elaborat și trimis Comisiei Europene pentru aprobare. Potrivit lui Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, Comisia Europeană a solicitat lămuriri săptămânile trecute în legătură cu sursele de finanțare pentru punerea în operă a Planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, perioada 2020 – 2025.

„Trebuie să demonstrăm cum facem rost de surse de finanțare. Comisia Europeană vrea să afle în concret de unde vom lua bani pentru a pune în aplicare Planul de restructurare a companiei. Am oferit informații în legătură cu acest lucru.Este normal să ai prevăzute clar sursele de finanțare. Noi le-am prevăzut și le-am indicat și Comisiei Europene. Trebuie să avem acest plan aprobat pentru că nu există alternativă pentru Complexul Energetic Oltenia. Acest Plan este o oportunitate pentru CEO de a se transforma pentru a rezista pe piața de energie din țară”, a declarat Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Ce prevede Planul de restructurare

Daniel Burlan a precizat că, dacă nu va fi aprobat și pus în operă Planul de restructurare a CEO situația economică a companiei va fi compromisă. Nu va mai avea acces la ajutoare de la stat pentru plata certificatelor de CO2 și nu va putea să construiască capacități mai puțin poluante pentru producția de energie electrică.

Statul va acorda și anul viitor un ajutor financiar în valoare de 230 – 240 de milioane de euro pentru plata certificatelor de CO2 pentru energia produsă în anul 2020. În acest an sunt prognozate pierderi de peste un miliard de lei. Planul de restructurare propune reducerea la jumătate a numărului de grupuri pe bază de cărbune. Vor fi din 2025 încolo trei grupuri pe lignit la Termocentrala Rovinari și două blocuri energetice la Termocentrala Turceni.

Mai trebuie construite două grupuri energetice pe gaze naturale, la Turceni și la Ișalnița și parcuri fotovoltaice în Gorj și Dolj, precum și modernizarea microhidrocentralei de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița. De asemenea, numărul de salariați va fi redus cu 4.600 de persoane, prin pensionări până la finalul anului 2025.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS