13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvestiția abandonată de la Valea Sadului, piatră de moară la gâtul autorităților

Investiția abandonată de la Valea Sadului, piatră de moară la gâtul autorităților

Investiția abandonată de la Valea Sadului, un lac imens de acumulare care ar fi trebuit să fie realizat în amonte de municipiul Târgu Jiu, este o piatră de moară la gâtul autorităților. Hidroelectrica a trecut la investiții nerentabile finalizarea lucrărilor de la Valea Sadului, care sunt gata în procent de peste 70%.

Lacul de acumulare de la Valea Sadului ar avea ca efect principal eliminarea viiturilor care se produc în amonte de municipiul Târgu Jiu și ar avea rol de apărare la inundații. În al doilea rând, ar putea funcționa ca rezervor de apă pentru municipiul Târgu Jiu și comunele învecinate, în caz de secetă puternică. Estimările arată că, în viitor, seceta va fi o provocare pentru autoritățile locale și județene din țară. Altă folosință prevăzută în proiectul inițial este de folosire a apei din lacul de acumulare pentru sistemul de irigații din județele Gorj și Dolj.

Costă mai mult demolarea barajului

În momentul de față, investiția este practic abandonată și nimeni nu a mai realizat măcar lucrări de conservare. Potrivit normelor europene privind protecția mediului autoritățile statului trebuie să redea zona în circuitul natural, dacă nu mai au în plan încheierea investiției, care ar însemna inclusiv producerea de energie electrică, deci energie curată.

Statul trebuie să ia o decizie în perioada următoare cu privire fie la continuarea lucrărilor, fie la redarea terenului în circuitul natural sau economic. Acest lucru presupune demolarea a zeci de mii de metri cubi de beton supraarmat de rezistenţă mecanică ridicată care trebuie concasat şi îndepărtat din albie pentru a elibera albia naturală așa cum a fost înainte de a construi. În acest caz, refacerea albiei majore a râului Jiu este greu de realizat. Costurile evaluate de I.S.P.H. sunt uriaşe. Având în vedere că hidrocentrala Curtişoara are gradul de realizare de 80% este exclus ca să fie abandonată. Costurile de abandonare sunt mult mai mari decât costurile necesare pentru punerea în funcţiune.

Încă două investiții abandonate

Este de amintit că alte două investiții de amenajare hidroenergetică a râului Jiu în amonte de municipiul Târgu Jiu sunt abandonate în prezent. Este vorba de microhidrocentralele cu aducțiune subterană din Defileul Jiului: Dumitra și Bumbești. Lucrările sunt executate și aici în procent de 80% – 90%. Investiția a fost demarată în anul 2004 și a costat peste 170 de milioane de euro.

Organizațiile de mediu au blocat în instanță în 2017 lucrările, după ce au contestat Acordul de mediu. Nu s-a reușit ca în trei ani să fie obținut un nou Acord de mediu și obiectivele să fie finalizate și legate la Sistemul Energetic Național. Puterea instalată ar fi de 65 de MW. Producția de energie electrică din aportul natural de apă ar fi de 259 GWh pe an, suficientă pentru a alimenta un oraş cu 100.000 de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS