27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO nouă ediție a Festivalului Național de Umor și Caricatură „Ion Cănăvoiu”

O nouă ediție a Festivalului Național de Umor și Caricatură „Ion Cănăvoiu”

Cea de-a 25-a ediție a Festivalului Național de Umor și Caricatură va avea loc între 23 și 25 octombrie la Târgu Jiu. Din cauza circumstanțelor create de necesitatea respectării tuturor normelor sociale și sanitare generate de pandemia de coronavirus, evenimentul din acest an se va desfășura online, după un regulament special și fără componență internațională.

Manifestarea este deschisă, ca în fiecare an, umoriștilor profesioniști sau neprofesioniști, fără limită minimă sau maximă de vârstă. Numărul celor care au trimis la această ediție creație literară umoristică și caricatură a trecut de 100, la secțiunile: concurs de volum; de epigrame, de parodie, de poezie umoristică, de proză scurtă și de caricatură/fotografie umoristică.

Catalog de caricatură

Juriul, alcatuit din personalități consacrate ale vieții artistice gorjene, va începe evaluarea lucrărilor în 21 octombrie. Urmând ca în cursul zilei de 25 octombrie să se anunțe pe site-ul CJCPCT Gorj laureaţii secţiunilor.
Juriul are latitudinea redistribuirii premiilor.

La editura Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a fost scos și numărul 28 al Revistei “Hazul”, fondată de Ion Cănăvoiu.

Vineri, 23 octombrie, în sala „Florin Isuf” a CJCPCT Gorj se va vernisa “Salonul de caricatură” al Festivalului de Umor Ion Cănăvoiu. Veți putea vedea în salon caricaturi realizate de Liviu Stănilă din Fizeș- Hunedoara, Cristian Mihăilescu din București, Cristinel Vegerdea din Lugoj, Victor Mihai Eugen din Bacău, Aurelian Iulius Șuță din Gorj și Gabriel Bratu din Craiova.
Catalogul Salonului de Caricatură 2020 va putea fi văzut on-line pe pagina de Facebook a CJCPCT Gorj, catalog care va cuprinde caricaturi trimise pentru concurs.

A editat publicația HAZ

Ion Cănăvoiu a urmat cursurile Facultății de Litere din București, perioadă în care a și debutat cu poezie. A fost un talentat gazetar și, o perioadă, profesor în județul Olt. A inițiat editarea unei publicații de satiră și umor intitulată HAZ-ul. La această revistă el era director, finanțator, editor, redactor și chiar difuzor.

S-a stins din viață la 22 octombrie 1992, la Târgu Jiu. Un an mai târziu, în amintirea lui, s-a organizat prima ediție a “Zilelor Ion Cănăvoiu” la iniţiativa lui Ion Cepoi.

Din 1994, la inițiativa lui Viorel Gârbaciu, Festivalul Național de Umor “Ion Cănăvoiu”, cu secțiuni de carte de umor; epigrame; fabule; parodie; poezie satirică și proză umoristică, festival pe care Consiliul Județean Gorj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Biblioteca Județeană “Christian Tell”, Școala Populară de Artă, Consiliul local și Primăria Runcu, Societatea Umoriștilor Gorjeni îl organizează la Târgu Jiu și Runcu în fiecare an, în luna octombrie. Anul acesta, pentru prima dată festivalul are loc on-line.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS