5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTu ai canalizare pe strada ta?

Tu ai canalizare pe strada ta?

Mai mult de un sfert din străzile Craiovei nu au canalizare. Posibilitatea ca acestea să beneficieze de o rețea de canal sunt fondurile europene. CAO are două proiecte în valoare de 37 de milioane de euro pentru demararea lucrărilor de extindere și reabilitare a canalizării orașului.

Craiova este încă deficitară la capitolul canalizare. La această dată, orașul are peste 230 de străzi și alei fără canalizare, din cele aproape 630 de străzi. Populația încă mai folosește haznaua din fundul curții pentru deversarea apei menajere. Cele mai multe dintre străzile fără canalizare sunt în zona de vest a orașului, după cum figurează în evidența furnizorului de apă și canal al orașului. Adică, sunt 145 de străzi și alei în zona de vest, în timp ce în partea de est a orașului sunt 91.

Listă străzi

Canalizarea veche intră în reabilitare

Acestora li se adaugă străzile pe care rețeaua de canalizare este mult învechită și subdimensionată, adică 100 de străzi. În cazul acestora, rețeaua de canalizare va fi reabilitată. Rețele de canal vechi și care urmează să fie înlocuite sunt în Craiova, pe străzile Amaradia, Vasile Conta, Horia, Oituz, Petuniilor, Elena Teodorini, Obedeanu, Mihai Eminescu, Făgăraș, Ecaterina Teodoroiu.

Canalizare în tot orașul din fonduri europene

Operatorul de apă și canal spune însă că, începând cu acest an, în Bănie toate străzile vor avea apă și canalizare. Excepție fac străzile private. Cele care vor avea, în sfârșit, canalizare au fost prinse în Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020. Extinderea și reabilitarea rețelelor de canalizare se face cu fonduri europene.

Listă străzi

„La acest moment, ne găsim cu proiectul în faza de licitație. Sunt două contracte de lucrări pentru zonele de est și vest. Au fost lansate anul trecut în SICAP și se găsesc în faze diferite. Pentru una s-au depus ofertele, cealaltă este în faza de depunere. Trebuie menționat că prima dată licitațiile s-au anulat. Au venit firme cu oferte foarte proaste, lucru confirmat și de ANAF. Am reluat licitația. Nu știu care din cele două se va încheia prima dată și de unde vom începe lucrările. Noi ne dorim ca din toamnă să demarăm. Sperăm să nu fie contestații sau alte probleme. Dar, în cel mai optimist caz, șantierele se vor deschide prin septembrie-octombrie 2020“,

a declarat, pentru GdS, Alin Șuiu, reprezentant CAO.

Strada ta este aici?

Între străzile care vor beneficia în viitor de canalizare se găsesc: Maria Rosetti, Fermierului, Eliza Opran, Munteniei, Dobrogea, Banu Stepan, Tismana, Păuniței, Izvorul Rece, Calea Brezei, Poligonului, Oltului, Coșuna inclusiv alei. În total, vor fi 58.099 metri de canal. Costurile pentru această rețea din zona de vest a orașului se ridică la aproximativ 90 milioane de lei.

Listă stăzi

În zona de est a orașului, așa cum se regăsesc în evidențele CAO, vor avea canalizare străzi precum: Păuniței, Cantonului, Plaiul Vulcănești, Carpenului, Bibescu, 13 Septembrie, Henry Ford, Iancu Jianu, Bujorului, Vânători. Aici vor fi 29.878 de metri de rețea de canal, costurile ajungând la aproximativ 80 milioane de lei. Proiectele au o valoare totală de aproximativ 170 milioane de lei.
Și străzile private vor avea rețea de canalizare, cu condiția ca ele să fi trecut în domeniul public al orașului. Rețeaua de canalizare aici va fi făcută din fondurile CAO.

„Străzile private vor beneficia și ele de canalizare. Sunt străzi care la momentul scrierii proiectelor erau în domeniul privat și nu au fost prinse. Între timp, au trecut în domeniul public al orașului și, prin urmare, se va extinde și aici rețeaua de canalizare, dar din fondurile CAO“,

a precizat Alin Șuiu, director CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS