20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljApa şi canalul, mai scumpe de la 1 iulie

Apa şi canalul, mai scumpe de la 1 iulie

De luna aceasta, craiovenii vor plăti mai scump apa şi canalizarea. Scumpirea se va regăsi în factura pe care abonaţii CAO o vor plăti în luna august. Preţul apei va fi de 4,26 lei/mc fără TVA. Tariful la canalizarea creşte la 3,13 lei/mc fără TVA.

Compania de Apă Oltenia a anunțat că, „începând cu data de 01.07.2020, în conformitate cu decizia ANRSC nr. 74/02.06.2020, preţurile şi tarifele la apă şi canalizare vor fi următoarele:

Preţul pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită pe întreaga arie de operare va fi de 4,26 lei/mc fara TVA.
Tariful pentru canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare va fi de 3,13 lei/mc fara TVA.
La preţul pentru apa potabilă şi la tariful pentru canalizare se aplică TVA în cotă de 9%“, se arată pe site-ul operatorului.

Preţul apei ajunge la 4,26 de lei fără TVA
Preţul apei ajunge la 4,26 de lei fără TVA

„Creşterea preţurilor şi tarifelor se va face conform strategiei de tarifare. Nu este un salt spectaculos, va fi o indexare cu inflaţia. La apă se vor adăuga 0,12 lei fără TVA, iar la canalizare-epurare – 0,08 lei fără TVA. Am făcut un calcul estimativ şi la un consum mediu se mai adaugă la factură încă un leu sau puţin peste un leu. Preţul la apă va fi, începând din această lună, de 4,26 de lei, iar tariful la canal 3,13 lei fără TVA“,

a declarat, pentru GdS, Anca Bălăceanu, director economic CAO.

Canalizare mai scumpă de la 1 iulie
Canalizare mai scumpă de la 1 iulie


Strategia de tarifare presupune ajustări ale tarifelor în fiecare an la data de 1 iulie. Atât cu inflaţia cumulată pe ultimul an, cât şi în termeni reali. Creşterile anuale în termeni reali sunt stabilite la nivelul anului 2019 şi nu includ inflaţia în perioada dintre ajustările tarifare şi nici taxa pe valoare adăugată.

Creştere conform strategiei de tarifare

În ultimii ani, serviciile de apă şi canal s-au tot scumpit. În 2019, începând de la 1 iulie, furnizorul anunţa creşterea tarifelor la apă şi canal conform strategiei de tarifare aprobată prin Contractul de delegare a gestiunii serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare.


Prin urmare, preţul pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită pe întreaga arie de operare a fost stabilit în 2019 la 4,14 lei/mc fără TVA.
Tariful pentru canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare a crescut la 3,05 lei/mc făra TVA.

Lista de plată
Lista de plată

Scumpiri în 2018

Creşteri au fost şi în 2018, când Compania de Apă Oltenia a modificat preţul la apă şi canalizare începând din luna decembrie 2018. Acesta a fost actualizat cu inflaţia.

Preţul la apă era în acel moment de 3,57 lei/mc fără TVA, iar după actualizarea cu inflaţia a devenit 3,74 lei /mc fără TVA (diferenţă de 0,17 lei /mc fără TVA). La canalizare şi epurare tariful era de 2,44 lei fără TVA şi a crescut la 2,56 lei /mc fără TVA (diferenţă de 0,12 lei/mc fără TVA).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS