12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezastrul din Valea Jiului: Sute de locuințe au ajuns sub ape

Dezastrul din Valea Jiului: Sute de locuințe au ajuns sub ape

Sute de gospodării au fost inundate, vineri, în Valea Jiului, în timpul Codului Roşu meteorologic, iar Lupeni şi Uricani au fost cele mai afectate oraşe.

Aproape 400 de gospodării au fost inundate, în Valea Jiului, potrivit unui bilanţ prezentat de Prefectura Judeţului Hunedoara.

Inundații Valea Jiului

Peste 400 de pompieri, jandarmi şi poliţişti au acţionat ieri în oraşele Văii Jiului grav afectate de inundaţiile produse de o puternică viitură pe râul Jiul de Vest.

Echipele Ministerului Afacerilor Interne au fost sprijinite de 20 de salvamontişti şi 150 de lucrători ai Apelor Române şi ai autorităţilor locale. Pentru desfăşurarea misiunilor de salvare şi de limitare a efectelor produse de revărsarea apelor s-a acţionat cu 122 mijloace tehnice şi utilaje, a informat Prefectura Judeţului Hunedoara.

„Au fost afectate 8 localităţi: Uricani, Valea de Brazi, Valea de Peşti, Lupeni, Aninoasa, Iscroni, Vulcan şi Paroşeni. Au fost evacuate din locuinţe, de către echipajele de intervenţie, 282 persoane din Lupeni, Câmpul lui Neag, Aninoasa şi Iscroni. 384 de anexe gospodăreşti au fost inundate sau distruse: Uricani – 150, Lupeni – 100, Aninoasa – 80 şi Vulcan – 54”, a informat Lucian Morogan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Judeţului Hunedoara.

A fost distrusă infractura rutieră între Petroșani și Valea de Brazi

Din cauza viiturii, a fost distrusă infrastructura DN 66A care face legătura dintre Petroşani şi Valea de Brazi, pe o porţiune de câteva zeci de metri, în zona Valea de Peşti ceea ce a dus la izolarea localităţii Câmpul lui Neag.

În cursul zilei de vineri, 26 iunie 2020, populaţia din zona afectată a fost alertată prin sistemul naţional RO-ALERT urmare a avertizărilor hidrologice Cod Roşu, la orele: 06.20, 09.02, 12.10, 13.49.

„La solicitarea prefectului judeţului Hunedoara şi a şefului ISU Hunedoara, IGSU a trimis în Valea Jiului 3 elicoptere pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere, respectiv desfăşurarea la nevoie a unor misiuni de salvare a persoanelor din zonele inundate. De asemenea a fost solicitat şi s-a primit sprijin din partea efectivelor MAI din judeţele limitrofe. La această oră continuă acţiunile de reparare a DN 66A – zona valea de Peşti, decolmatarea podurilor şi podeţelor din localităţile inundate şi evacuarea apei din gospodării”, a informat Prefectura Judeţului Hunedoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS