9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSingurul incinerator de deșeuri spitalicești din Dolj a fost închis de Garda de Mediu

Singurul incinerator de deșeuri spitalicești din Dolj a fost închis de Garda de Mediu

În urma unui control făcut, de curând, de comisarii Gărzii Naționale de Mediu, activitatea incineratorului de la Sopot a fost suspendată. Controlul a pornit la solicitarea polițiștilor din cadrul Serviciului Arme Explozibili și Substanțe Periculoase. Aceștia au găsit, în luna mai, pe un câmp din Ilfov, deșeuri periculoase provenite din spitale.

Prin urmare, a fost demarată o amplă acțiune de control atât a poliției, cât și a Comisariatului Gărzii Naționale. Din această cauză au fost făcute controale la transportatori, colectori și eliminatori, adică incineratoarele. Controalele au fost efectuate în județele Ilfov şi Dolj și la București. În Dolj a fost verificat incineratorul din localitatea doljeană Sopot, respectiv firma Mediline. Aceasta este o firmă din București care are un punct de lucru în Sopot.

Incineratorul de deșeuri de la Sopot

„La momentul controlului s-a depistat că incineratorul prezintă grave deficiențe. Instalația de ardere nu este conformă cu normele de mediu. Efectiv, la coșul de ardere toate emisiile erau eliberate în afară, în atmosferă. Este echivalentul unei grave poluări a aerului. Trebuie menționat că și Garda de Mediu Dolj a făcut control în luna februarie la acest incinerator și a depistat nereguli.

Am anunțat atunci Agenția de Mediu, am aplicat amenzi și am solicitat suspendarea autorizației, dar în conjunctura stării de pandemie s-au întârziat verificările la acest incinerator. Numai că depistarea acelor produse spitalicești aruncate pe câmp a făcut ca acest control să aibă loc. La acest moment, incineratorul este nefuncțional“,

a declarat Gheorghe Călinoiu, reprezentantul Gărzii de Mediu Dolj.

Instalație de incinerare


Acesta a mai spus că incineratorul din localitatea Sopot își poate relua activitatea după remedierea deficiențelor pe care le are. În momentul în care instalația de ardere va fi nepoluantă și va respecta din punct de vedere tehnic normele de mediu, firma în cauză anunță comisarii Gărzii de Mediu.

Acest lucru trebuie să se întâmple cu 24 de ore înainte de pornirea instalației de ardere. Comisarii primesc notificarea firmei, fac o reverificare și avizează activitatea firmei. În caz contrar incineratorul rămâne închis. De remarcat că la incineratorul de la Sopot ajungeau toate deșeurile periculoase din unitățile spitalicești din județ și nu numai.

În perioada pandemiei de COVID, au existat discuții cum că deșeurile suspecților infectați cu coronavirus vor fi transportate și incinerate la Sopot

Incineratorul de la Sopot, probleme încă de la inaugurare

Incineratorul de la Sopot este singurul din județ autorizat să incinereze deșeuri medicale. A fost inaugurat în 2011 şi aparţine firmei Mediline Exim, din Bucureşti, o firmă de import-export. Incineratorul a costat două milioane de euro, iar inaugurarea a fost însoţită de scandal din cauză că este situat foarte aproape de locuinţele oamenilor, într-o zonă cu risc de inundații.

Deși toată lumea blama acest proiect, incineratorul a fost totuşi deschis. La inaugurare a participat chiar președintele de atunci al Fondului de Mediu, Gheorghe Popescu.
În prezent, cel mai apropiat incinerator care ar putea prelua deșeurile medicale din zona Craiovei se află la Slatina.
Am încercat să aflăm de la reprezentanții Mediline Exim București din ce cauză incineratorul de la Sopot nu respectă normele de mediu. La numerele de telefon afișate pe site-ul firmei nu a răspuns însă nimeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS