17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInstanţa îi scapă pe foştii directori ai Termoficării de răspundere

Instanţa îi scapă pe foştii directori ai Termoficării de răspundere


Foștii directori ai Termoficării din Craiova au toate şansele să scape basma curată după ce au fost dați în judecată de administratorul judiciar Siomax SPRL, care se ocupă de reorganizarea societății, aflată în insolvență. Tribunalul Mehedinţi a respins cererea de atragere a răspunderii pentru intrarea în insolvenţă.

Siomax  îi acuză pe foştii şefi ai regiei că au dus Termo în pragul falimentului. Drept urmare, a cerut în instanţă ca aceştia să răspundă patrimonial. Suma pe  care Tatian Tudorache, Nicolae Degeratu, Mihail Neațu și Florin Lungu ar fi obligaţi să o returneze Termoficării este de peste 12 milioane de lei.

Tatian Tudorache, fostul director al Regiei de Termoficare Craiova,
Tatian Tudorache, fostul director al Regiei de Termoficare Craiova


Maria Somnea, reprezentantul SIOMAX SPRL, a decis să le ceară în instanță acestora să răspundă patrimonial, considerând că există o legătură de cauzalitate între starea de insolvență și faptele acestora, pentru care ei trebuie să răspundă patrimonial în fața creditorilor.

În anul 2017, cei patru directori ai SC Termo Craiova SRL au fost chemaţi în judecată (inițial la Tribunalul Dolj, apoi prin strămutare la Tribunalul Mehedinți, în dosarul 140/63/2015/a16) de administratorul judiciar al societății aflate în pragul falimentului. La acel moment, administratorul judiciar spune:

Maria Somnea, administrator judiciar SC Termo Craiova SRL
Maria Somnea, administrator judiciar SC Termo Craiova SRL

„Am acționat în instanță, printr-o acțiune în răspundere patrimonială, pe foștii conducători ai societății, pentru o sumă de peste 12 milioane de lei. Această sumă provine din salarii încasate nejustificat, fiind vorba de acele diferențe care au depășit bugetul aprobat al societății, din diferența de tarif prin micșorarea tarifului energiei termice și alte sume depistate în urma unor constatări făcute de Curtea de Conturi și ANAF.

Încercăm să recuperăm datoriile de la debitori, în speță asociațiile de proprietari. Nu suntem în parametri cu plata datoriilor către creditori. Conform planului de reorganizare, la acest moment suntem cu plățile la anul II, trimestrul al VII-lea (planul de eșalonare a debitelor se întinde pe o perioadă de trei ani și XII trimestre – n.r.).

Aveam de plătit până la acest moment către toți creditorii un debit în valoare de peste 90 de milioane de lei și am reușit să plătim doar 5.657.571 de lei. Sunt și datorii curente în valoare de 6 milioane de lei la data de 31 octombrie 2017“,

a declarat reprezentantul Siomax SPRL, Maria Somnea, administrator judiciar al SC Termo Craiova SRL.

Nicolae Degeratu
Nicolae Degeratu


S-a ajuns la apel


Dosarul aflat din 2017 pe rolul Tribunalului Mehedinţi a avut ultimul termen pe 20 mai 2020. Atunci instanţa a respins solicitarea Siomax. Hotărârea nu este definitivă, administratorul judiciar al SC Termo Craiova SRL are dreptul la apel. Prin urmare s-a ajuns în calea de atac la Curtea de Apel Craiova.

Gheorghe Nedelescu, administrator special SC Termo Craiova SRL
Gheorghe Nedelescu, administrator special SC Termo Craiova SRL

„Siomax a făcut apel la Curtea de Apel Craiova şi avem termen în data de 30.06 2020. Instanţa ne-a mai solicitat să depunem la dosar nişte documente necesare unei expertize“,

a precizat Gheorghe Nedelescu,actualul administrator special SC Termo Craiova SRL


Cum s-au perindat cei patru pe la conducerea Termoficării

Mihail Neațu
Mihail Neațu


Primul care a avut în mâini frâiele Termoficării, pe atunci regie subordonată Primăriei Craiova, a fost Tatian Tudorache. Acesta a a stat la conducerea Regiei până în 2012. După schimbarea conducerii în Primăria Craiova s-a  schimbat şi macazul politic în Regia de Termoficare.

Director a fost numit fostul director tehnic, Nicolae Degeratu. În timpul acestuia, regia s-a transformat în SRL, iar în noiembrie 2013 el a fost înlocuit cu Mihail Neațu. Acesta din urmă a stat ca administrator în societate sub un an. După ce şi-a găsit un loc călduţ la Transelectrica, a fost înlocuit cu directorul de la RAADPFL, Florin Lungu.

Prin urmare, cei patru au fost acuzaţi că din cauza managementului defectuos au dus Termoficarea de râpă. Din această cauză, în 2017 au ajuns pârâți în dosarul de insolvență a societăţii și li se cere să răspundă pentru aceasta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS