20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFocarul de la Ambulanța Olt crește zilnic: 20 angajați și șase contacți direcți infectați

Focarul de la Ambulanța Olt crește zilnic: 20 angajați și șase contacți direcți infectați

După ce, în urmă cu o săptămână, o angajată a Serviciului Județean de Ambulanță Olt a ajuns la spitalul din Mioveni cu simptomatologie de Covid-19, a doua zi fiind comunicat testul pozitiv, în șapte zile au fost descoperite alte 25 cazuri pozitive în județul Olt.

Focarul de la Ambulanța Olt, cel mai mare din județ, a dat deja 26 cazuri în doar o săptămână. 20 sunt angajați ai SAJ Olt (doi medici, cinci ambulanțieri și 13 asistenți medicali), alte șase persoane fiind contacți direcți ai angajaților.

Din cei șase, trei sunt membri ai aceleiași familii, respectiv soțul unei asistente (jandarm) și cei doi copii ai cuplului. Un alt caz este soția unui ambulanțier, confirmată luni, 25 mai. Marți, 26 mai 2020, au apărut alte două cazuri. Este vorba de un contact direct al unei asistente originare din Piatra-Olt, o femeie care lucrează la Primăria Piatra-Olt. Ca urmare a testului pozitiv, 23 de colegi ai angajatei Primăriei Piatra-Olt au fost testați marți.

La câteva ore a venit confirmarea și în cazul unei asistente de la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Este vorba de o femeie de 60 ani, mama unei asistente de la Ambulanța OLt. Femeia se află deja internată în spital, unde s-a prezentat zilele trecute, cu simptomatologie specific Covid-19. Managerul SJU Slatina, Cătălin Rotea, a declarant, miercuri 27 mai, că va fi testat întreg personalul secției Cardiologie unde lșucrează mama asistentei de la Ambulanța Olt.

Tot marți, DSP Olt a făcut prima comunicare detaliată pe marginea focarului ed la SAJ Olt, înainte, însă, de confirmarea ultimului caz (asistenta de la SJU Slatina).

Iată ce a comunicat DSP:

„Rezultatele anchetei epidemiologice derulata in cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta Olt, in perioada 21- 26.05.2020 se prezinta dupa cum urmeaza:

  1. Numar total cazuri confirmate cu COVID -19 din randul angajatilor, pana la data de 26.05.2020= 20 de persoane ( 2 medici, 5 ambulantieri + soferi, 13 asistenti medicali );
  2. Numar total contacti directi ai cazurilor confirmate: 117 cazuri, din care:
    • 51 cazuri investigate cu laboratorul, cu urmatoarele rezultate:
    -5 cazuri confirmate;
    Mentiune: Toate cele 5 cazuri sunt izolate in sectia COVID -19 a S.J.U. Slatina, din data depistarii;
    – 21 probe negative;
    – 25 probe in lucru.
    ➢ Total cazuri confirmate pana la data de 26.05.2020 ( angajati SAJ + contacti ):
    20 ( SAJ ) + 5 ( contacti directi ) = 25 cazuri
  3. Numar de contacti directi ai cazurilor confirmate cu pacienti deserviti de
    catre echipajele depistate cu infectia cu COVID-19( -date partiale; actiune in derulare) : 35 suspecți testați, rezultat negativ pentru toți.
    Context epidemiologic:
    • Date referitoare la sursa de infectie:
    Pacienta depistata in data de 18.05.2020 la Spitalul COVID-19 din jud. Arges, cu domiciliul in jud. Arges;
    • Pentru asigurarea continuitatii activitatii, urmarea izolarii persoanelor la risc , SAJ isi asigura permanenta prin relocare de echipaje din Substatiile secundare, pentru asigurarea a 2- 3 ture suplimentare cu 3-5 echipaje/ tura in plus.
    • Pentru evitarea contactelor infectante echipajele relocate sunt cazate in spatii puse la dispozitie de catre Consiliul Judetean in afara sediului SAJ.
    In continuare, actiunile pe care DSP Olt si le- a propus spre a le realiza sunt:
    ➢ Verificarea conditiilor de organizare si functionare a SAJ, conform Ord. 1519/2009, de catre reprezentantii Serviciului de Control in Sanatate Publica din cadrul DSP Olt.
    ➢ Extinderea anchetei in randul contactilor din categoria pacientilor, cat si a contactilor de familie/ apropiati, la risc de infectia cu COVID-19.
    ➢ Verificarea aplicarii corecte, permanent si continuu, a masurilor de protectie sanitara privind limitarea extinderii infectiei cu noul coronavirus.
    Ancheta epidemiologica in derulare“.
    La această data este în derulare un control la SJA Olt al unei echipe mixte, coordonată de subprefectul Nicolae Hristescu, concluziuile urmând să fie transmise Ministerului Sănătății. Din echipa de control fac parte reprezentanți ai DSP, ITM, ISU și Prefectura Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS