8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCancerul nu l-a doborât, s-a întors în spital şi a construit pentru medici un tunel de dezinfecţie

Cancerul nu l-a doborât, s-a întors în spital şi a construit pentru medici un tunel de dezinfecţie

Operat recent de cancer la rinichi, aflat în căutare de bani ca să-şi poată urma chimioterapia, un craiovean nu s-a lăsat doborât de boală şi a ales să sară în sprijinul medicilor. El a construit cu forţe proprii un tunel de dezinfecţie pentru medicii din spitalul în care s-a operat.


S-a ridicat de pe patul de spital, deşi a suferit o intervenţie chirurgicală dificilă, nefrectomie radicală stângă pentru o tumoră renală, cu gândul să confecţioneze un tunel de dezinfectare chiar pentru spitalul în care a fost tratat. Este craiovean, dar a ajuns să fie operat într-un spital din Oradea. După externare, craioveanul Aurel Firu s-a întors din nou în spitalul în care s-a operat şi a trecut prin clipe cumplite.

De această dată nu boala a fost cea care l-a adus în unitatea spitalicească, ci gândul şi scopul de a confecţiona şi monta la intrarea în spital un tunel de dezinfecţie. Nu a stat retras, mai ales în condiţiile actuale. A ales să facă o faptă bună într-o astfel de perioadă dificilă pentru noi toţi.A uitat, pentru moment, de durerea lui şi perioada cumplită de chimioterapie prin care urmează să treacă şi a sărit în ajutorul altora.

Aurel Firu a construit un tunel de dezinfecţie pentru spitalul în care a fost operat de cancer

„Din postura în care mă găsesc, nu am putut să stau indiferent. M-am apucat să confecţionez şi am reuşit să duc la bun sfârşit un tunel dezinfectant pe care îl voi monta la Spitalul Municipal Oradea. Îl montez chiar într-un spital în care sunt aduşi pacienţi cu Covid -19. Asta simt că trebuie să fac. Am lucrat cinci zile la el, dar sunt bucuros că pot ajuta, chiar şi în situaţia asta. Tunelul este destinat medicilor, dar intenţionez să confecţionez unul şi pentru pacienţi“, spune Aurel Firu.

Un gest care spune mult despre felul de a fi al acestui om, care a refuzat să-şi plângă soarta şi să lupte atât pentru el, cât şi pentru semenii lui. Fiindcă Aurel Firu este omul cuvintelor puţine şi al faptelor mari.


Un om învăţat să facă bine pentru alţii

Aurel Firu dăruind alimente cu ocazia sărăbătorilor de iarnă
Aurel Firu dăruind alimente cu ocazia sărăbătorilor de iarnă


Pe Aurel Firu l-am cunoscut în preajma sărbătorilor de iarnă. A venit la redacţia GdS cu marea rugăminte de a face împreună o campanie de donaţii cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Atunci am aflat din scurta lui poveste că este craiovean, inginer constructor, dar paşii şi cărările vieţii l-au purtat spre meleaguri bihorene. Prin urmare, trăieşte şi munceşte în Oradea. Le-a dăruit cu bucurie oamenilor sărmani, din câteva sate doljene, haine şi jucării pentru micuţi, dulciuri, dar şi legume şi fructe.

Tot atunci, spunea că îşi doreşte să construiască locuinţe pentru familii nevoiaşe din Dolj. Era o promisiune, un angajament venit din partea omului cu suflet mare şi care îşi petrecuse copilăria şi adolescenţa pe aceste meleaguri.Campania s-a încheiat şi nimic nu prevestea veştile triste pe care aveam să le aflu despre acest om. Un simplu mesaj, m-a făcut să exclam: „De ce ?“

Aurel Firu duce cadouri copiilor sărmani din Dolj
Aurel Firu duce cadouri copiilor sărmani din Dolj

„Nu am crezut că eu, cel care am ajutat, tocmai eu, să am nevoie de ajutor. Mi s-a descoperit o tumora pe rinichiul stâng. Trebuie să mă operez şi apoi să încep procedurile de chimioterapie. Nu ştiu ce şi cum să fac? Nu dispun de atâţia bani. Este urât din partea mea, dar singura soluţie pentru mine o reprezintă donaţiile, să fiu ajutat. Mi-am scos şi apartamentul la vânzare“,

spunea Aurel Firu în mesajul său din luna februarie.


Boala cumplită nu l-a oprit

Timpul s-a scurs. O ştire de pe un site mi-a atras atenţia: „Un fost pacient de la Județean a inventat și montat un tunel de dezinfecție la Spitalul Curteanu. Un gest pe cât se poate de uman, pe atât de necesar vine din partea unui inginer din Craiova, operat recent la Oradea“. Este vorba despre Aurel Firu. Mesajul lui a fost lămuritor.

Tunel de dezinfecţie

„După patru zile de muncă, am reuşit. L-am pus în funcţiune şi toată lumea este mulţumită. La intrarea în spital, angajații trec prin tunel și, în timp ce îl traversează, sunt dezinfectați complet. Şi eu sunt mulţumit că am putut să ajut. Trag de mine cât pot, mai ales că am avut şi un preinfarct. Totodată, mă zbat să adun banii necesari pentru chimioterapie. Asta este tot ce îmi doresc pentru mine în acest moment. Dacă nu mai intervine nimic şi vor fi donaţii suficiente, urmează să plec la Viena pe 25 aprilie. Aici urmează să încep procedurile de chimioterapie, radioterapie”, spune Aurel Firu.

Într-o postare pe facebook, craioveanul nota, ca o explicaţie a gestului său:

„Pentru că nu pot sta doar să privesc, acum a fost rândul meu să mulţumesc pentru ajutorul primit. Eu fac asta pentru că aşa simt“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS