7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePandemia de coronavirus, ignorată la Coțofenii din Față

Pandemia de coronavirus, ignorată la Coțofenii din Față

Grupuri de persoane care lucrează la gardurile pentru împrejmuirea unei case, oameni care merg cu căruța, copii care zburdă pe ulițe. Aceasta este imaginea din aceste zile pe unele străzi din comuna Coțofenii din Față, reclamată de unii cetățeni ai comunei, care spun că cei care lucrează acum de zor în curte, dar și în afară, și socializează, sunt cetățeni veniți din străinătate și care nu respectă mai deloc restricțiile specifice stării de urgență.

Localnicii se văd neputincioși în fața valului de activitate

Zilele însorite din weekendul trecut i-au scos din case, și chiar din curte, pe unii dintre localnicii comunei Coțofenii din Față. Adulții s-au strâns ca să lucreze chiar la aspectul exterior al gospodăriei, iar cei mici la joacă pe ulițele comunei. Asta spre disperarea celorlalți locuitori, care spun că asistă neputincioși la această situație și susţin că sunt doar câteva imagini pe care au putut să le surprindă în poze. Aceștia spun că, în realitate, se fac construcții mai mari și că se circulă intens.

„Este dezastru ce se întâmplă! Au venit din străinătate, din Franța și din alte țări în care au fost zeci de mii de cazuri de infectare cu coronavirus, și aici nu respectă nimic. Lucrează la case, la garduri. Se strâng în grupuri de 10-15 persoane pe străzi și își văd de ale lor. Așa au făcut și în weekendul care a trecut. La unii veniți din Franța au mers vecini, rude, și i-au ajutat să își facă un gard nou, cu care au mai și luat din spațiul public. Totul se vede, pentru că au băgat stâlpul de lumină la ei pe proprietate.

Și nu sunt singurii. Construiesc și alții garduri. Mai sunt unii care fac și case, nu au nici o autorizație de construcție. Pe drumul spre cimitir sunt trei case la care au lucrat perioada asta. Nu se bagă nimeni de la primărie, că le e teamă“, a spus un localnic.

Acesta a precizat că pe ulițele comunei se circulă de dimineața până seara în voie.

„Nu sunt deranjați de nimeni. Ei circulă cum vor. Nu respectă nimic. Circulă și cu căruțe. De dimineața până seara târziu este tot o veselie. Merg și în oraș, la cumpărături. Nu este normal așa ceva, pentru că nu sunt nici puțini. Sunt 250 de persoane care au revenit din străinătate. Ar trebuie să treacă și pe aici mai multe forțe de ordine. Au venit atunci, la începutul pandemiei. De câteva zile nu au mai trecut“, a mai sesizat localnicul.

Construcția a fost în weekend

Primarul comunei spune că încearcă să țină sub control situația, dar că nu poate face foarte multe, mai ales dacă evenimentele reclamate au loc la sfârșitul săptămânii.

„Într-adevăr, am văzut niște imagini că au făcut unii un gard. A fost în weekendul ăsta. Și din ce comentarii au apărut și pe internet se spune că ar fi ieșit pe spațiul public, nu știu câți metri, și că ar fi luat stâlpul de lumină la interior, dar voi vedea la fața locului. Dacă au intrat pe spațiul public, îi voi pune să dea jos plăcile respective“, a spus Constantin Cârciumaru, primarul comunei Coțofenii din Față.

Gard nou la Coțofenii din Față, în spatele căruia a ajuns și un stâlp de iluminat public

Ajuns la fața locului, edilul din comună a spus că din cele constatate nu s-a ajuns cu construcția gardului pe spațiul public. „Am fost. Nu au construit gardul pe spațiul public. Au dat gardul puțin mai în față că aveau un dâmb, o zonă denivelată, dar nu sunt stâlpii de lumină în interior. Nu este cazul de demolare“, a mai spus edilul.

Primarul: „Taie oi, fac petreceri, ce pot face de unul singur?!“

Întrebat și de alte construcții, dar și despre faptul că o bună parte din cei care au revenit construiesc sau se plimbă, edilul a spus că se fac și petreceri, dar că nu poate să ia măsuri de unul singur.

„Oricum, când ajung la ei, orice i-aș întreba și le-aș spune, ei mă întreabă când vine socialul! “De bani nu ai auzit?“ Iar pe partea cu construcțiile are atribuții viceprimarul. Ei fac ce știu ei! Taie oi, fac petreceri. Ce pot să le fac eu? Am doar polițiștii din comună. Să vină jandarmeria să ia măsuri cu ei! Eu de unul singur ce pot face?“, a mai spus Constantin Cârciumaru, primarul comunei Coțofenii din Față.

Localnici din Coțofenii din Față, prezenți pe străzi și seara

Localnicii: Tot ce fac se vede și în stradă

Și localnicii spun că multe activități au fost făcute la stradă. „Au tăiat săptămâna trecută o oaie și un vițel. Le aveau atârnate în gard. Fac chefuri. Nu le face nimeni nimic. Spală covoare pe asfalt, la ordinea zilei. Tinerii joacă barbut. Cine este cu mașina face slalom printre ei. Și, culmea, unii sunt chiar la intrarea în comună. Așa este și în satul din vale“, a spus un alt localnic.

Reclamațiile se țin șir.

„Unul dintre acești oameni a făcut duminică seara un live cum s-a dus poliția acasă la un cetățean. Se vede pe filmare cum stăteau grămadă, cum erau ieșiți pe străzi. Și când pleacă poliția e jale, sunt peste tot. Este un comportament periculos mai ales în această perioadă. Sunt veniți din Italia, din Franța, din Germania și de pe unde au mai umblat. Acasă au rămas doar femeile și bătrânii, restul au fost plecați“, a spus un alt localnic.

Nu sunt suspecți de coronavirus în comună

Edilul spune că în privința pandemiei de coronavirus face tot ce ar ține de administrație.

„Depun eforturi să țin pandemia sub control. Avem 39 de persoane în carantină la motelul din comună. Nu sunt localnici din Coțofenii din Față acolo. În comună o să facem și noi dezinfecție, pentru că avem cam 100 de persoane venite din străinătate. Am plecat să iau clor și vom începe chiar cu zona unde avem mai mulți romi. Nu avem suspecți de coronavirus, dar facem și noi tot ce se impune în această perioadă pentru a împiedica infectarea“, a mai spus edilul din Coțofenii din Față.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS