10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal pe dezinfectarea scărilor de bloc din Craiova

Scandal pe dezinfectarea scărilor de bloc din Craiova

Dezinfecţia scărilor de bloc din Craiova a creat un adevărat scandal, în condiţiile sistării acesteia de către DSP Dolj şi amendarea Salubrităţii de Inspecţia Sanitară de Stat.

Lucrurile au stat în felul următor. În condiţiile pandemiei de coronavirus, Primăria Craiova a delegat SC Salubritate să dezinfecteze, începând cu 31 martie, scările de bloc. Asta după ce, în prealabil, pe 24 martie solicita autorizare din partea DSP să folosească pentru dezinfecţie produsul Aldezin. Autorizare primită în data de 25 martie, adică a doua zi.

Unele asociaţii de proprietari au sesizat DSP

În urma unor sesizări de la asociaţiile de proprietari, Inspecţia Sanitară de Stat, structură în cadrul DSP, a efectuat pe 1 aprilie o verificare cu privire la folosirea substanţelor biocide.

Dezinfecţie blocuri

Pe 31 martie am fost sunat de purtătoarea de cuvânt de la salubritate că urmează în acea zi să îmi fie dezinfectat blocul. Eu am replicat că îmi voi da acordul abia după ce încheiem un protocol de colabore și după ce am toate datele despre substanță și modul de aplicare. Am fost refuzat pe motiv că nu au timp.
Adoua zi pe 01.04.2020 dimineața am depus către Primărie o somație pentru încheierea protocolului
Seara am primit o adresă scrisă din partea SC Salubritate că dacă nu îi primesc mi se face dosar penal și mi s-a restricționat dreptul la a mai scrie petiții
Ca răspuns la amenințare am sesizat toate instituțiile statului competente .Pe 03.04.2020 inspectia din DSP a suspendat dezinfecția făcută de Salubritate Craiova

Eu am sunat la Salubritate pentru confirmare suspendării, iar purtătoarea de cuvânt nu a negat

Am sunat la DSP pentru a mi se confirma o nouă sesizare depusă, ocazie cu care mi s-a infirmat că ar fi fost suspendată activitatea salubrității. Mi s-a spus că sesizările mele nu au fost citite deoarece au 5000 de mailuri primite pe zi și nu le citesc

Imediat am luat legătura cu dna. dr Prunariu, director la DSP Dolj, care mi-a spus că a dispus suspendarea”,

a declarat preşedintele Asociaţiei de proprietari Romarta”

Dezinfectie la scările de bloc din Craiova
Dezinfectie la scările de bloc din Craiova

Într-adevăr, ISS a constatat că produsul utilizat nu avea indicaţie pentru folosirea ca dezinfectant în spaţii închise. El este încadrat în Registrul Național de Evidență a Produselor Biocide şi nu are indicaţie pentru dezinfecția spațiilor locuibile. Şi nici pentru dezinfecție exterioară a străzilor sau trotuarelor, ci este pentru uz veterinar. Drept urmare, pe 3 aprilie, DSP Dolj sistează dezinfecţia în blocuri pe motivă că Salubritatea foloseşte substanţe periculoase. Mai mult, Inspecţia Sanitară de Stat a sancţionat cu o amendă între 5.000 şi 10.000 de lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare şi ariei de aplicare a substanţei.

„Indicaţii” DSP

Asta după ce tot DSP Dolj dăduse aviz de folosire a respectivului biocid cu următoarele indicaţii: „produsul Aldezin poate fi utilizat în concentraţie de 2% timp de 60 de minute pentru exterior şi interior. Pentru interior se recomandă mai bine dezinfecţia cu lămpi cu ultraviolete“.


DSP, de la consultanţă la sistare şi anchetă


După ce DSP Dolj a cam realizat că şi-a dat cu stângul în dreptul, la trei zile de la sistarea dezinfecţiei în blocuri vine cu următorul comunicat:

„În data 24.03.2020, SC Salubritate Craiova SRL a solicitat consultanță la DSP Dolj cu privire la utilizarea unui biocid pentru acţiunea de dezinfecție a scărilor de bloc şi dezinfecție exterioară a străzilor sau trotuarelor. Personalul de specialitate care a analizat solicitarea a încadrat produsul biocid în altă categorie decât cea în care este clasificat în Registrul Național de Evidență a Produselor

Biocide. Respectivul produs nu are indicaţie pentru dezinfecția spațiilor locuibile şi nici pentru dezinfecție exterioară a străzilor sau trotuarelor, ci este pentru uz veterinar. Avizul a fost eliberat, în mod eronat, în data de 25.03.2020.

Adresă DSP Dolj
Adresă DSP Dolj

În comunicat se mai spune:

În data de 31.03.2020, Inspecția Sanitară de Stat din Ministerul Sănătății a dispus, la nivel național, un control tematic la producătorii, deținătorii de avize și utilizatorii de produse biocide care desfăşoară activităţi de dezinfecţie în perioada 1.04 – 29.05.2020. În cadrul acestei acţiuni tematice de control, pe 3.04.2020, inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Dolj au efectuat un control la SC Salubritate Craiova SRL şi au constatat că, în cursul acţiunii de dezinfecție a scărilor de bloc, se foloseşte un biocid tip TP3, fără a se respecta aria şi indicaţia de utilizare precizate în avizul BIO emis de Comisia Naţională pentru Produse Biocide, ceea ce reprezintă contravenţie, conform legislaţiei în vigoare. Menţionăm că SC Salubritate Craiova SRL este autorizat pentru desfăşurarea activităţilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, cunoscând modul de utilizare a biocidelor pentru aria de competenţă. Ca urmare s-a impus măsura sistării activităţii de dezinfecție și sancționarea contravenţională a unităţii.

Măsura s-a impus pentru a preveni producerea unor accidente în rândul populaţiei municipiului Craiova. În urma sesizării adresate de Primăria Craiova Instituției Prefectului Dolj, DSP Dolj a demarat o anchetă internă privind modul în care s-a răspuns la solicitarea de consultanță a societății SC Salubritate Craiova SRL. Rezultatul anchetei și măsurile luate vor fi comunicate la finalizarea cercetărilor“,

Toată conducerea DSP a semnat avizul

Trebuie menţionat că pe „consultarea“ dată SC Salubritate Craiova SRL pentru folosirea respectivului biocid şi-au dat acordul şi au semnat nu una, ci patru persoane. Pe adresa cu nr. 3794/25.03.2020 au semnat directorul executiv al DSP Dolj, directorul executiv adjunct al DSP, coordonatorul Compartimentului evaluare factori de risc din mediul de viaţă şi de muncă şi reprezentantul Colectiv igiena mediului.


S-au dezinfectat 500 de scări cu Aldezin


Până la suspendarea activității, angajaţii societății au efectuat dezinfecția într-un număr de aproape 500 de scări de bloc din municipiul Craiova. Acestea sunt în zona centrală și în cartierul Craiovița Nouă. În timpul intervenției, Salubritatea spune că lucrătorii au constatat că, în cazul unor asociații din Craiovița Nouă, dezinfecția avusese deja loc. Şi fusese executată de către operatori privați care au folosit produsul Aldezin.

Angajaţii Salubrităţii

„Menționăm că Aldezin, biocid cu efect bactericid, fungicid și virulicid, cu aviz valabil până în anul 2024, a fost utilizat în această perioadă pentru dezinfecția scărilor de bloc în mai multe unități administrativ-teritoriale din țară, printre care se numără București (în sectorul 2). Aldezin este un produs comercializat și utilizat, sub alte denumiri, și în țări din Uniunea Europeană“, spuneau reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL.


Firmele DDD au folosit soluţii pe bază de clor


În ciuda acestor declaraţii, reprezentanţii unor firme DDD care au efectuat în această perioadă dezinfecţii în blocuri din cartierul craiovean Craioviţa Nouă spun cu totul altceva.

Dezinfecţie în blocurile din Craiova
Dezinfecţie în blocurile din Craiova

„Ştiu că Aldezin este aprobat până în 2024 de Ministerul Sănătăţii, este grupa 1 de biocid, tipul de produs 4, adică se foloseşte în industria alimentară pentru produse (inclusiv apă potabilă) pentru oameni şi animale. Nu este toxic. La două ore după ce este folosit, trebuie ca scările să fie spălate cu apă. Eu am folosit, în general, dezinfectanţi pe bază de clor, de exemplu Quick Jav“,

spune reprezentantul unei firme DDD.


Cu documentele pe faţă


În lipsa solicitării făcute de către operatorul de salubritate către DSP, a procesului-verbal de constatare şi aplicare a amenzii întocmit de Inspecţia Sanitară de Stat, în toată această isterie creată lipsesc câteva verigi. Acestea ar putea lămuri definitiv situaţia din Craiova în ceea ce priveşte dezinfecţia scărilor de bloc. GdS a solicitat documentele, iar în momentul în care vor sosi le vom prezenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS