22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii vor plăti în martie aceleaşi facturi ca în februarie sau un consum estimat

Craiovenii vor plăti în martie aceleaşi facturi ca în februarie sau un consum estimat

Craiovenii vor plăti în luna martie, la căldură şi la apă, aceleaşi facturi ca în luna februarie sau se ia în calcul un consum estimat. Cu alte cuvinte, este echivalat consumul din această perioadă cu cel din din luna anterioară.

Date fiind condiţiile de pandemie, furnizorii de căldură şi apă au decis să sisteze citirea contoarelor de energie termică şi apă de la blocuri şi case. Totul depinde acum de asociaţiile de proprietari dacă vor transmite consumul real către furnizori. Acestora li s-a recomandat să facă singure citirile şi să le transmită on-line. La rândul lor, proprietarii trebuie să ducă, aşa cum au făcut şi până acum, citirea apometrelor la asociaţie. Craiovenilor care locuiesc la case li se facturează, din start, un consum estimat. Ulterior se va face o regularizare.


Asociaţiile nu transmit citirile


Termo a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că nu va mai trimite pe teren cititorii. Şii lasă citirea consumului în seama asociaţiilor de proprietari. Furnizorul de căldură urmează să factureze consumul de enegie termică la fiecare bloc în funcţie de citirile date de administratorii de la asociaţii. În caz contrar va estima cu o perioadă similară din 2019.

Factură Termo/foto arhiva GdS

„În contextul respectării măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, SC Termo Craiova SRL sistează citirea contorilor de energie termică de la blocurile şi de la agenţii economici din Craiova.

Toţi consumatorii care au posibilitatea trimiterii citirilor contorilor de energie termică să o facă on-line, pe e-mail [email protected] sau [email protected]; sau telefonic la nr. 0251.599.388 int. 21. Contorii de energie termică cu citire de la distanţă vor fi citiţi de către personalul Termo Craiova. Contorii de energie termică la care nu avem informaţii despre consum vor fi aproximați conform legislaţiei în vigoare, urmând ca, la sfârşitul sezonului de încălzire, să se facă regularizarea consumului“,

se arăta în comunicatul Termo.

Citire contor

Drept urmare, asociaţiile de proprietari au posibilitatea să procedeze la citirea gigacalorimetrelor din blocuri. Apoi să transmită citirile până la sfârşitul acestei săptămâni furnizorului. Până ieri, la ora prânzului, din 386 de asociaţii de proprietari care au contract cu furnizorul de căldură, nici un sfert nu transmiseseră citirile.

„Până ieri la ora 12.00 s-au primit următoarele citiri pentru facturare: la 66 de asociaţii s-a efectuat citirea radio de către angajaţii noştri, iar 38 de asociaţii au transmis citirile on-line. Aşteptăm în continuare citiri de la asociaţiile de proprietari, până la 6.04. 2020. Aproximările consumurilor de energie termică se fac în funcţie de consumurile punctelor termice şi ale centralelor termice. Se mai fac în funcţie şi de istoricul fiecărui consumator (cu sau fără repartitoare), modificări ale suprafeţei echivalent termice”,

a precizat Gheorghe Nedelescu, administrator special Termo.


La apă, asociaţiile au optat pentru facturarea unui consum estimat

Apometru cu modul net
Apometru cu modul net


În cazul facturilor la apă, toţi craiovenii vor plăti un consum estimat, atât cei care locuiesc la bloc, cât şi la case. Cauza este aceeaşi, retragerea cititorilor de pe teren în perioada de urgenţă de către operatorul de apă şi canal. Compania de Apă Oltenia a luat decizia suspendării activităţii compartimentului care se ocupă cu citirea apometrelor pentru luna martie. Măsura putând fi prelungită şi pentru luna următoare dacă situaţia o va impune. Şi în aces caz, beneficiarii, cu precădere asociaţiile de proprietari, au posibilitatea să dea consumul on-line sau prin telefon. În caz contrar, abonaţii vor plăti un consum estimat.

Apometru din clasa de precizie D, care înregistrează și picătura
Apometru

„Aproape toate asociaţiile au acceptat să le facturăm un consum estimat conform lunii anterioare. Foarte puţini ne-au transmis prin telefon sau e-mail consumurile. De exemplu, Asociaţia de proprietari T2 Înfrăţirii, Asociaţia de proprietari 6-1 Mai, Asociaţia de proprietari Mihai Viteazu, Asociaţia de proprietari 14 Rovine, Asociaţia de proprietari 3 Brazda lui Novac. Locuitorii de la case vor plăti, de asemenea, un consum estimat.

Am observat, în acest interval, că sunt craioveni care şi-au făcut conturi online ca să-şi poată plăti facturile. Şi cred că vom prelungi această modalitate de facturare şi în luna aprilie“,

a precizat Anca Bălăceanu, director economic CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS