10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum au îmbinat craiovenii cumpărăturile cu starea de urgență

Cum au îmbinat craiovenii cumpărăturile cu starea de urgență

Starea de urgență decretată, ieri, de președintele Klaus Iohannis nu i-a împiedicat pe craioveni să iasă din casă la cumpărături sau pentru plata ratelor ori a facturilor.

Prima zi în care România s-a aflat în stare de urgență nu a creat panică în rândul craiovenilor, care și-au văzut liniștiți de treburile obișnuite. În marile magazine, de exemplu, nu a mai fost agitația din zilele trecute, când oamenii s-au înghesuit să-ți facă provizii.

Craiovenii au fost însă și ieri la cumpărături, cu sau fără mască de protecție, cu sau fără mănuși. Cantitățile cumpărate au fost, totuși, mai mici decât zilele trecute. E drept că și rafturile din anumite raioane erau goale, semn al isteriei cumpărăturilor care a cuprins la un moment dat și Bănia.

Starea de urgență. Mall-ul și-a micșorat programul

La Electroputere Mall, de regulă cel mai aglomerat centru comercial din municipiu, craiovenii s-au lovit, ieri, de primele restricții. Mall-ul a trecut la un program mai scurt de funcționare, orele 12.00 – 20.00, la fel ca și celelalte mari magazine din vecinătate. În jurul orei 11.00, forfotă era doar în Hipermarketul Auchan, singurul deschis din Mall. Aici erai întâmpinat la intrare de două bannere, prin care erai sfătuit să cumperi responsabil, doar cantitățile necesare.

În magazin, angajații aprovizionau rafturile goale. Se făceau completări la „congelate“ și produsele din carne. Asta în timp ce rafturile cu lactate și mezeluri erau pline.

Starea de urgență nu i-a împiedicat pe craioveni să iasă din casă la cumpărături. Marile magazine duceau, ieri, lipsă de carne ambalată.
Starea de urgență nu i-a împiedicat pe craioveni să iasă din casă la cumpărături. Marile magazine duceau, ieri, lipsă de carne ambalată. Unele duceau lipsă și de pâine.

Goluri mari aveau rafturile cu pâine și cele cu produse din carne, dar la caserole. Raionul de cosmetice era plin, dar lipsea esențialul, adică produsele cele mai căutate în ultimele zile: săpunul lichid antibacterian și șervețelele umede antibacteriene.

Revenind la Mall, la puțin timp după ora 12.00 nu toate magazinele erau deschise. Oamenii se așezaseră însă la coadă la reprezentanțele operatorilor de telefonie mobilă, pentru a-și plăti facturile. Și la Leroy Merlin începuse forfota.  

Din Auchan Craiovița dispăruseră ouăle

Trecând la celălalt magazin Auchan din Craiova, cel din Craiovița, aici situația părea ceva mai liniștită. Craiovenii, unii cu măști și mănuși, alții fără, cumpărau de zor. Și aici erau probleme cu produsele din carne ambalate, pentru că rafturile cu carne macră erau aprovizionate.

Chiar pe geamul din spatele tejghelelor se putea vedea cum era tranșată carnea de porc pentru a ajunge la raft. În rest, produse lactate și de altă natură se găseau. În schimb, raionul cu ouă era gol. Pe raft se mai găseau, ieri la prânz, doar câteva ouă de prepeliță.

Starea de urgență nu i-a împiedicat pe craioveni să iasă din casă la cumpărături. Marile magazine duceau, ieri, lipsă de carne ambalată.
Starea de urgență nu i-a împiedicat pe craioveni să iasă din casă la cumpărături. Marile magazine duceau, ieri, lipsă de carne ambalată.

Nici magazinele Kaufland din Bănie nu duceau, ieri, lipsă de clienți. Aici nu se mai stătea la rând la intrare, cum s-a întâmplat în week-end, ci accesul se făcea direct, fără restricții. Lipsea însă același lucru: carnea ambalată.

Vitrinele erau însă pline de mezeluri și de brânzeturi. Și carne se mai găsea, dar vrac. Chiar și gata condimentată. Mai greu cu făina, mălaiul și… mazărea. De săpunul lichid antibacterian nu are rost să mai amintim: el lipsea cu desăvârșire.

„Nouă nu ne este frică de virus, ne e frică să nu murim de foame“

La magazinele din rețeaua Lidl, situația era similară cu cea din zilele anterioare. Intrarea se făcea pe rând, câte trei persoane odată. La coadă se puteau zări mereu câteva persoane, fie că era vorba de supermarketul din Valea Roșie, Sărari, George Enescu sau 1 Mai. Pe rând se intra și în magazinele mici de cartier, dar și în farmacii, bănci sau în magazinele de telefonie fixă și mobilă.

Craioveni la intrarea într-unul dintre magazinele Lidl
Craioveni la intrarea într-unul dintre magazinele Lidl

Una peste alta, concluzia ar fi că, pentru craioveni starea de urgență este echivalentă cu… carnea la caserolă. Produsul care a dispărut cel mai repede de pe raft. Vorba unui comerciant din Târgul Municipal, un alt pol al cumpărăturilor pentru craiovenii care au fost să-și facă provizii de legume și fructe: „nouă nu ne este frică de virus, ne e frică să nu murim de foame“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS