25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentru de izolare pentru coronavirus, în buza liceelor

Centru de izolare pentru coronavirus, în buza liceelor

Autorităţile doljene au stabilit ca la nivelul judeţului Dolj să existe două centre de izolare pentru pacienţi suspecţi de infecţie cu coronavirus. Unul dintre acestea este Campusul Şcolar de la Bechet, cu o capacitate de 120 de locuri. La Craiova, centrul de izolare este hotel Griffon Craiova, unitate cu 142 de locuri de cazare, sub administrarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Dolj şi aflată la numai câţiva metri de liceele „Voltaire“ şi „Odobleja“.

Ieri, intrarea hotelului Griffon era supravegheată de câţiva agenţi de pază. În imediata apropiere, elevii liceelor discutau despre alegerea clădirii de lângă şcoală pentru izolarea potenţialilor pacienţi cu coronavirus. „Ce au avut în minte să îl facă exact aici, lângă trei licee?! E şi UCECOM-ul mai încolo“, spunea uimită una dintre eleve. Unii dintre liceeni aveau măşti de protecţie, iar alţii râdeau de colegii care le purtau. Câţiva făceau haz de necaz: „Miroase a coronavirus!“

Elevii nu sunt de acord cu măsura

Unul dintre elevi a spus că poartă masca de când a auzit că la căminul de lângă liceu „vor fi aduşi bolnavi“: „Port masca pentru protecţie de astăzi (ieri -n.r.). Am auzit că vor veni cei bolnavi la cămin. Nu am o părere bună. Suntem elevi şi învăţăm aici, era bine să îl facă în afara Craiovei (centrul de izolare – n.r.)“.

Alţi doi liceeni cu mască spun că au aflat de la profesori despre centrul de izolare şi că au văzut ştirea şi pe internet. Cât despre măşti, „Nu ştim dacă ne protejează, noi aşa credem…“, spune unul, în timp ce colegul său este mai sceptic: „Nu prea“.
Auzind că suntem de la presă, o fată se apropie de noi şi ne întreabă, uşor speriată: „În legătură cu acest virus… E adevărat că se moare?“. Încercăm să o liniştim şi îi spunem că persoanele în vârstă sunt cele mai expuse formelor severe.

Cei cazaţi sunt nevoiţi să se mute

Câţiva oameni ies din curtea hotelului şi încarcă mai multe bagaje în maşini. Spun că au fost cazaţi la Griffon timp de trei zile şi au fost informaţi că trebuie să se mute. Nu au primit foarte multe explicaţii şi nu ştiu încotro să se îndrepte. Oamenii veniseră din Buzău, pentru comerţul cu mărţişoare: „Ne-au spus să ne mutăm. Nu ne-au dat multe informaţii. Nu ştim încotro s-o luăm“, a mărturisit unul dintre ei. „Azi noapte erau şi cei de la DSP (Direcţia de Sănătate Publică Dolj – n.r.) aici, dar nu prea ne-au spus nimic. Noi suntem tocmai de la Buzău, am venit aici cu mărţişoare şi nu ştim unde să mergem. Vedeţi că suntem cu bagaj după noi. Ne-au anunţat ieri (luni -n.r.) în jurul orei 14.00. Era vorba să plecăm chiar de luni noapte, dar unde să plecăm“.

DSP spune că nu este niciun pericol

Legat de stabilirea centrului de izolare pentru coronavirus în proximitatea unităţilor de învăţământ, purtătorul de cuvânt DSP Dolj spune că nu este niciun pericol. Centrele de izolare au fost alese pe criteriul disponibilităţii locurilor şi să poată fi izolate, menţionează acesta. „Nu e pericol, pentru că virusul se transmite prin picăturile de la tuse sau strănut, iar distanţa de siguranţă este de 1-1,5 metri“, explică Ştefan Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS