11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVal de prezentări în urgențe și cursuri suspendate la o clasă din cauza gripei

Val de prezentări în urgențe și cursuri suspendate la o clasă din cauza gripei

Oltenii continuă să se prezinte la Urgențe cu simptome de gripă, în cele mai multe cazuri fără ca anterior să fi trecut prin cabinetul medicului de familie. Numărul pacienților testați la SJU Slatina a depășit 380.

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Slatina a fost plină și weekendul trecut, când au fost testați, folosindu-se testele rapide, 50 de cazuri suspecte, rezultatul fiind pozitiv în 16 dintre acestea. Au predominat rezultatele pozitive cu virus gripal de tip B (10), 6 fiind de tip A. De la începutul anului au fost testați pentru gripă peste 380 de pacienți, un număr mai mare decât anul trecut.

Creşte numărul pacienţilor

Numărul pacienților care se prezintă cu simptomatologie compatibilă cu gripa este în creștere, de la începutul anului și până luni, 10 februarie, fiind testate peste 380 de persoane. Pe teste rapide, gripa s-a confirmat la o treime din cazuri, însă rezultatele de laborator nu le confirmă pe toate.


Epidemiologul SJU Slatina, medicul Cătălin Pătru, spune că în continuare se manifestă tendința pacienților de a se prezenta direct la spital, fără a mai trece pe la medicul de familie, deși formele de boală au fost ușoare și medii, majoritatea pacienților primind recomandarea de izolare la domiciliu și tratament specific.
În perioada vineri-duminică, doar în Secția Pediatrie au fost aduși 78 de copii cu patologie respiratorie. Cei mai mulți dintre pacienții afectați de gripă sunt, de altfel, copii. Gripa este tratată la domiciliu, însă pacienții primesc recomandarea doar după ce trec prin camera de gardă a spitalului și nu, cum ar fi normal, pe la medicul de familie.

Amestec de virusuri

Există, de altfel, cazuri în care pacienți afectați de un alt tip de viroză s-au prezentat la spital, au fost testați pentru gripă, rezultatul a fost negativ, pentru ca după câteva zile să revină și rezultatul să fie pozitiv, semn clar că virusul a fost contractat în urma contactului cu alți pacienți afectați de gripă. „Cea mai mare greșeală asta este, că nu respectă măsurile de izolare și de igienă“, a declarat dr. Pătru. Pe de altă parte, numărul mare de copii afectați de gripă se explică prin faptul că, cel mai probabil, nu au fost vaccinați într-un număr mare, a mai precizat medicul.

În județul Olt, din cauza gripei a fost suspendată activitatea la o clasă din cadrul Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga“ din Slatina, măsura fiind impusă de DSP Olt până miercuri, inclusiv. Tot parţial, în județul Olt au mai fost suspendate cursurile, anterior, la GPP nr. 2 Slatina și la Școala Gimnazială „George Poboran“ Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS