12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjANAF, în control la Complexul Energetic Oltenia

ANAF, în control la Complexul Energetic Oltenia

Complexul Energetic Oltenia este verificat în această perioadă de inspectorii fiscali. Este o verificare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. În vizorul organelor de control sunt verificate documentele financiar-contabile.

Potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia, în ultimele șase luni la colosul energetic s-a aflat în verificări Curtea de Conturi. De asemenea, compania a fost verificată în ultimul an și de Corpul de Control al Ministrului Energiei. În plus, o verificare a fost derulată de Corpul de Control al premierului.

„Am tot avut parte de controale în ultimul an. Ultima data Curtea de Conturi a stat șase luni la Complexul Energetic Oltenia. Acum este ANAF. Sunt verificările care se fac și există toată deschiderea față de toate organele de control. Am avut, de asemenea, în ultimul an și două verificări de la Corpul de Control al Ministrului Energiei și de la Corpul de Control al premierului. Sunt controale în urma cărora au fost trasate și anumite sarcini pentru a fi remediate anumite probleme. Alte aspect au fost contestate la instanță”, a declarat Sorinel Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Sorin Boza anunță că nu vor fi dați oameni afară de la CEO

Managerul Complexului Energetic Oltenia a mai anunțat că la Complexul Energetic Oltenia nu vor avea loc disponibilizări colective în anul 2020. Potrivit lui Sorinel Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, nu vor fi dați oameni afară, ca urmare a planului de restructurare care va fi implementat în următorii 5 – 6 ani.

Planul de restructurare este obligatoriu pentru că colosul energetic va beneficia de un ajutor financiar de salvare de la Guvern. Este vorba de suma de 1,6 miliarde de lei. Banii vor fi folosiți pentru plata certificatelor de CO2. Creditul accesat prin Trezorerie nu va putea fi rambursat în următoarele 6 luni, a anunțat Sorin Boza. Astfel ajutorul de salvare va deveni ajutor financiar de restructurare. Comisia Europeană va fi anunțată luna aceasta în legătură cu faptul că societatea producătoare de energie pe bază de cărbune va beneficia de un astfel de ajutor de stat și că va fi restructurată.

Ce prevede programul de restructurare

Programul de restructurare aplicat în baza ajutorului primit de la stat va presupune doar închiderea de cariere miniere și deschiderea unor grupuri pe gaze. Vor fi închise prin epuizarea rezervelor următoarele cariere miniere: 2021 Rovinari, 2024 Peșteana, 2026 Lupoaia și 2024 Husnicioara. Numărul de salariați se va reduce prin ieșirea naturală la pensie a minerilor. Vor fi deschise grupuri pe gaze la Craiova II, Ișalnița și Turceni și va fi înființat și un parc fotovoltaic.

După 2025 – 2026 CEO se va baza pe un mix energetic – gaze, cărbune și fotovoltaice cu o putere instalată de 3.700 MW. Grupurile pe cărbune vor fi de 1.980 de MW, 1.400 grupuri pe gaze și 300 fotovoltaic. Ca urmare a acestui lucru CEO nu va mai plăti 12 milioane de certificate de CO2 anual, ci doar 5 milioane de certificate, a mai spus Sorinel Boza. Compania a îregistrat pierderi în ultimii doi ani ca urmare a prețului certificatelor de CO2. Acesta a trecut de 25 de euro per certificat. În această perioadă se lucrează la fundamentarea Bugetului CEO și se pregătesc negocierile pentru un nou Contract Colectiv de Muncă. Compania are în prezent aproape 13.000 de angajați în Gorj, Dolj și Mehedinți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS