5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUCB vrea să înființeze un muzeu dedicat sculptorului Constantin Brâncuși

UCB vrea să înființeze un muzeu dedicat sculptorului Constantin Brâncuși

Sculptorul Constantin Brâncuși ar putea avea două muzee la Târgu Jiu. Astfel, încă un muzeu dedicat sculptorului Constantin Brâncuși ar putea apărea în municipiu. Nu este vorba de Muzeul Național aprobat prin lege, în 2015, ci de o inițiativă locală.

Administrația Universității „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu ia în calcul înființarea unui mic muzeu dedicat artistului. El ar putea fi găzduit de o clădire a Universității „Constantin Brâncuși”. Aceasta este situată pe strada Vulcan, din municipiul Târgu Jiu.

Aici a funcționat la un moment dat și biblioteca universitară, iar în timp au fost găzduite și cursuri ale unora dintre facultățile instituției de învățământ superior. Rămâne de văzut care vor fi pașii legali pentru înființarea muzeului, dat fiind faptul că drepturile de autor asupra operelor brâncușiene sunt deținute de un cetățean canadian reprezentat în România de societatea Visarta.

Încă se așteaptă după Muzeul Național

Un Muzeu Național „Constantin Brâncuși“ ar fi trebuit să fie construit deja la Târgu Jiu. Orașul ar fi trebuit să dețină un muzeu dedicat sculptorului. În acest sens a fost aprobată în anul 2015 de către parlament legea privind înființarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși“. Ministerul Culturii a și primit o clădire în municipiu în care să amenajeze muzeul respectiv. Este vorba de Casa „Gănescu“, aflată în administrarea Consiliului Județean Gorj.

În fapt, este fosta casă de oaspeți a județului, folosită pentru întâlnirile dintre oficialitățile locale și centrale. După cum au promis în timp autoritățile, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” ar fi trebuit să fie deschis încă din anul 2018. Imobilul propus pentru a găzdui Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“ de la Târgu Jiu are o valoare culturală şi chiar istorică deosebită. Casa a fost construită în 1790 şi a aparţinut slugerului Barbu Gănescu.

Ion Bărbulescu, fost guvernator al Băncii Naţionale, a restaurat clădirea din centrul oraşului şi a reamenajat-o în anul 1929, sub supravegherea arhitectului Iulius Doppelreiter, de origine austriacă. Brâncuşi a locuit în Casa „Gănescu“ în anii 1937-1938, perioadă în care a lucrat la ridicarea ansamblului monumental de la Târgu Jiu. Tot aici şi-a amenajat şi atelierul unde se sfătuia cu inginerii care lucrau la realizarea operelor sale şi unde studia toate planurile şi schiţele acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS