14.9 C
Craiova
luni, 21 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Administratie Cum rişti să plăteşti un impozit de 5.000 de lei la un apartament

Cum rişti să plăteşti un impozit de 5.000 de lei la un apartament

În şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova a fost votat şi proiectul de hotărâre privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2020. Cu o zi înainte de şedinţă, a avut loc dezbaterea privind taxele şi impozitele locale, derularea ei fiind descrisă pe larg în ediţia de joi, 28 noiembrie, a Gazetei de Sud.

În articolul „Inflaţia umflă taxele şi impozitele craiovenilor în 2020“ a fost prezentat şi un studiu de caz privind impozitul pentru un apartament situat într-un bloc cu mai mult de trei etaje şi opt apartamente din zona A, cu o suprafaţă utilă de 70 mp, construit în 1999 (pentru persoane fizice).

Aici se preciza că impozitul pentru anul viitor va fi de 4.986 de lei, faţă de 4.765 de lei, cât a fost în 2019. Un craiovean riscă să plătească o astfel de sumă doar în cazul unei clădiri nerezidenţiale a cărei valoare nu a fost actualizată în ultimii cinci ani, anterior anului de referinţă.

La o clădire rezidenţială, pentru un apartament precum cel descris mai sus, impozitul pentru anul 2020 va fi de 199 de lei, faţă de 191 de lei – valoarea din acest an (o creştere cu 4,2%).

Atenţie! O clădire nerezidenţială trebuie evaluată odată la cinci ani. Altfel, impozitul va avea o creştere uriaşă

Pentru o clădire nerezidenţială însă, dar cu o valoare actualizată, impozitul pentru anul 2020 pentru un astfel de apartament va avea aceeaşi valoare ca în 2019, adică 866 de lei.

Cum rişti să plăteşti un impozit de aproape 5.000 de lei la un apartament pentru care în 2019 impozitul a fost de 866 de lei? Simplu. Dacă au trecut cinci ani de la ultimul raport de evaluare, iar proprietarul clădirii nerezidenţiale nu şi-a actualizat evaluarea imobilului.

În această situaţie, cota de impunere care se aplică la valoarea impozabilă a clădirii pentru a se stabili impozitul nu va mai fi de 0,4%, ci de 2%. De aici această creştere fulminantă a sumei datorate ca impozit, pentru o clădire nerezidenţială.

Pentru a nu risca să ajungă într-o astfel de situaţie, un proprietar trebuie să fie atent la timpul trecut de la ultima evaluare a clădirii şi să depună raportul de evaluare până cel târziu la data de 31 martie a anului de referinţă.

Reamintim faptul că taxele şi impozitele locale din Craiova, pentru anul 2020, au fost indexate cu o rată a inflaţiei de 4,6%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Un județ mai atractiv #CuSiguranță

71.452 de hectare este suprafața totală a...

ȘTIRI GdS

Încep lucrările și la drumul județean Moțăței – Plenița

CJ Dolj a dat ordinul de începere a lucrărilor și la tronsonul II al DJ 561A, Moțăței – Unirea – Plenița – limita cu județul Mehedinți.

Rezidențiat: Va crește numărul de locuri la specializările importante...

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că anul acesta vor fi scoase...

Încă un deces din cauza Covid în Gorj

Județul Gorj înregistrează încă un deces din cauza COVID. Situația epidemiologică, la nivelul județului Gorj, se prezintă astfel: 631...

Finală la Roma pentru Simona Halep! Muguruza, ultima „victimă”

Simona Halep a făcut un meci senzaţional în semifinale la Roma. După ce jocul precedent, cu Putintseva, s-a încheiat mai repede decât...

„U“ Craiova – Voluntari 2-1 / Reacțiile alb-albaștrilor după...

Universitatea Craiova s-a impus cu 2-1 în partida de sâmbătă seară, susținută în compania echipei FC Voluntari și se bucură în continuare...

Doljul, fruntaș la numărul de cazuri Covid din ultimele...

Doljul este pe locul al treilea în țară în ceea ce privește numărul de noi cazuri Covid, după București și Brașov. 78...