17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBullying-ul, extremă urgență. Consilier școlar: „Înainte nu era atât de mare prăpastia“

Bullying-ul, extremă urgență. Consilier școlar: „Înainte nu era atât de mare prăpastia“

Cadrele didactice deja își recunosc limitele în gestionarea bullying-ului, care a devenit un adevărat fenomen în școli, cursurile de formare devenind o necesitate.

Deși există chiar legislație care pedepsește fenomenul larg ce cuprinde noțiunea de bullying , nimic nu pare să-i oprească pe copii să-i rănească, voit sau din teribilism, pe cei considerați mai slabi. De la porecle și până la agresiunea verbală și fizică, situația a escaladat în ultimii ani, profesorii recunoscându-și limitele.
Consilierii școlari (psihologi, psihopedagogi, sociologi), care sunt în prima linie atunci când trebuie să se intervină, sunt de părere că mai mult decât oricând au nevoie de ajutorul colegilor lor, educatori, învățători, profesori și diriginți.

Profesorii, depășiți de situație

„Nu ne-a spus unul, nu ne-au spus doi, sunt foarte mulți colegi care ne cer ajutorul. Există un adevărat fenomen. E adevărat, în fiecare generație se întâmplau astfel de lucruri, doar că de câțiva ani totul a căpătat și mai mare amploare. A început, așa, ușor, cu mici jigniri, până când ajunge un fenomen al bullying -ului, să fie agresați, terorizați, intimidați de alți colegi, zilnic, sau dacă nu zilnic, oricum foarte des. Și eu am asistat pe terenul de sport la un astfel de episod. Un băiat îi spunea altuia: «Pleacă de aici, săracule, că te-mbraci de la Dragon!“. Pe terenul de sport, unde erau în trening toți. Câteodată se poate vorbi cu părinții, altădată nu, pentru că de multe ori lucrurile pornesc de acolo.

Diferențele sociale au devenit foarte mari, situația nu mai este comparabilă cu ce am trăit noi, generația părinților acestor copii, în școală. Înainte nu era atât de mare prăpastia. Astăzi sunt familii foarte bogate și familii care de-abia se descurcă“, spune consilierul școlar din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Olt, sociologul Speranța Mihalcea. Profesorii sunt depășiți de situație și au nevoie, au semnalat aceștia, să fie învățați cum să reacționeze și cum să-i determine pe elevi să renunțe la astfel de atitudini, iar pe victimele supuse acestui tratament din partea colegilor, să le învețe să reacționeze potrivit, apărându-se.

Multe dintre atitudinile copiilor se formează în familie

Ce se poate face este organizarea de cursuri pentru profesori, iar prin intermediul Casei Corpului Didactic vor fi organizate la nivelul județului Olt astfel de ateliere de lucru, cursuri etc., a mai spus Mihalcea. O pregătire în acest sens, cu efectul de conștientizare, nu le-ar strica nici părinților, crede consilierul școlar, pentru că multe dintre atitudinile copiilor se formează în familie. „Sunt lucruri sensibile. Uneori nici măcar cadrul didactic nu conștientizează impactul asupra copiilor. Pe unii îi apără, îi salvează din «ghearele» altora, pe alții îi lasă să se zbată. Nu-și dă seama de efectele unui anumit comportament“, a mai spus Mihalcea, subliniind nevoia de formare pentru a se putea interveni eficient.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS