13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRAT Craiova cumpără în leasing zece autobuze

RAT Craiova cumpără în leasing zece autobuze

RAT Craiova a decis că e timpul să „întinerească“ parcul auto pe care îl are la dispoziţie.

Societatea care administrează transportul public în comun din Bănie a solicitat aprobarea primăriei în privinţa achiziţionării a zece autobuze noi, în sistem de leasing financiar. Cererea SC RAT SRL a luat forma unui proiect de hotărâre, care va fi supus la vot în şedinţa de joi a Consiliului Local (CL) Craiova.

SRL-ul deţinut de primărie scapă în acest an de unele datorii mai vechi şi poate să se înhame la altele.

În raportul ataşat proiectului de hotărâre se menţionează însă că societatea nu dispune de suma necesară achiziţiei, aşa că va apela la leasing financiar de cinci ani.

„Valoarea estimată a acestor mijloace de transport, asigurărilor şi dobânzilor aferente este de 14.256.000 lei. Pentru diminuarea efortului financiar se propune achiziţionarea celor zece autobuze prin eşalonarea plăţilor pe o perioadă de cinci ani“, se arată în nota de fundamentare întocmită de SC RAT.

„Deşi în anii anteriori Primăria Craiova a mai achiziţionat 29 de autobuze (Solaris – n.r.), iar în prezent a încheiat un contract pentru achiziţionarea a 38 de autobuze noi, acestea nu sunt suficiente pentru ca parcul auto al RAT SRL să respecte standardele de confort şi siguranţă prevăzute de normele europene“, este motivarea RAT SRL.

RAT Craiova ar avea 48 de autobuze noi din 2020

Cele zece autobuze noi pe care vrea să le achiziţioneze RAT-ul sunt EURO 6 şi au lungimea de 12 metri.

Ele ar veni în completarea celor 38 de autobuze Diesel Euro 6 cumpărate de primărie cu bani împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acestea vor fi furnizate de turcii de la BMC Otomotiv, iar primele 25 de autobuze ar trebui să ajungă în Bănie până la data de 13 decembrie 2019. Restul de 13 ar sosi, potrivit contractului, la data de 7 februarie 2020.

Şi aceste autobuze au o lungime de 12 metri. Plus o capacitate de 97 de pasageri, dintre care 26 pe scaune. Preţul de achiziţie a unui autobuz BMC este de 1.006.110 lei (aproximativ 215.000 de euro).

Cele mai noi autobuze care circulă în prezent pe traseele din Craiova sunt cele cumpărate în perioada 2014 - 2017 de la firma Solaris
Cele mai noi autobuze care circulă în prezent pe traseele din Craiova sunt cele cumpărate în perioada 2014 – 2017 de la firma Solaris

Scapă craiovenii de hârburile din prezent? Cel mai probabil, dacă de anul viitor pe traseele RAT Craiova ar apărea 48 de autobuze noi Euro 6.

De altfel, şi societatea recunoaşte în raportul întocmit că „starea tehnică reală a parcului de autobuze din dotare prezintă un grad avansat de uzură fizică şi morală şi nu îndeplineşte normele europene de protecţie a mediului înconjurător“.

De asemenea, RAT SRL consideră că „menţinerea în circulaţie a autobuzelor vechi este costisitoare şi ineficientă, necesitând eforturi financiare şi materiale mari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS