8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn nou scandal la adăpostul pentru câini din Slatina

Un nou scandal la adăpostul pentru câini din Slatina

Mobilizare pe Facebook pentru o acțiune de susținere a unei iubitoare de animale care a anunțat că joi, 3 octombrie, va intra în greva foamei, protestând astfel împotriva eutanasierii câinilor în adăpostul administrat de Primăria Slatina. Directorul serviciului public spune însă că la mijloc ar fi doar o încercare de discreditare, respingând acuzația că toți câinii capturați și nerevendicați ar fi eutanasiați după curgerea termenului legal de 14 zile.

Adăpostul public pentru îngrijirea câinilor fără stăpân din Slatina nu este pentru prima dată în vizorul iubitorilor de animale, în urmă cu patru ani de aici fiind preluați și plasați în adăposturi private, mai mult morți decât vii, zeci de câini.

Între timp s-a înființat un serviciu public, adăpostul de la Sărăcești, o zonă situată la marginea Slatinei. Acesta a fost renovat, iar capturarea câinilor s-a reluat, fiind contestată de iubitorii de animale și lăudată de cei care consideră că prezența maidanezilor pe străzi este un pericol.

Contestatarii invocă, pe de o parte, costurile foarte mari generate de capturarea câinilor, iar pe de alta tratamentul la care ar fi supuse animalele și, mai ales, faptul că acestora nu li se dă nici pe departe șansa de a-și găsi un stăpân, fiind eutanasiate la împlinirea celor 14 zile lucrătoare de când sunt în adăpost, indiferent de starea de sănătate.

Tocmai acest din urmă aspect a determinat o iubitoare de animale să anunțe că de joi, 3 octombrie 2019, va intra în greva foamei în fața adăpostului, anunțându-și intenția și pe Facebook, unde mai multe persoane au anunțat că o vor susține.

„Joi 3 octombrie 2019 Daniela Popovici și-a anunțat intenția de a intra în #grevafoamei la Sărăcești – Slatina. Daniela trebuie susținută în demersul ei de noi toți. A devenit clar pentru toată lumea că eutanasierea nu este o soluție pe termen lung, ci este doar risipirea banului public.

Fără programe de sterilizare și adopție și fără pedepsirea abandonului, această problemă nu va dispărea niciodată.
Se cere aplicarea legii, se cer soluții pe termen lung, se cere stoparea risipei banului public.

Cei care pot fi alături de ea în prima zi de protest sunt rugați să se anunțe într-un comentariu. Mulțumim!

Later edit: persoanele care își anunță prezența trebuie să facă asta la Sărăcești-Slatina, susținerea virtuală nu are nici un fel de impact în acest caz“, au scris prietenii iubitoarei de animale pe Facebook.

„Se ocupă cu luatul câinilor din stânga-n dreapta și cerutul banilor pentru îngrijirea lor“

Șeful Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor fără stăpân, Bogdan Apostoliceanu, spune, în schimb, că la mijloc nu ar fi altceva decât supărarea doamnei care ar dori să preia din adăpost câini. Chiar ar fi încercat să facă acest lucru prin interpuși.

„90 la sută din câini au peste termenul de 14 zile. Au fost ținuți și luni întregi, și săptămâni întregi, pentru fiecare câine care se ține peste se face o hârtiuță specială, chiar așa îi spune, menținere în adăpost.

E o doamnă de prin Dolj, are un adăpost improvizat, se ocupă cu luatul câinilor din stânga-n dreapta și cerutul banilor pentru îngrijirea lor. Legiuitorul a spus că, pentru câinii preluați, trebuie să faci dovada spațiului și a venitului, nu să te apuci să ceri câte 5 lei, 2 lei, 3 lei, că nu mai ai hrană pentru 600 de câini și ce Dumnezeului o mai avea acolo.

Căutați adăpostul Măriuța pe Facebookși vedeți despre ce e vorba“, a comentat directorul adăpostului, precizând și câteva date legate de situația câinilor din adăpost.

Miercuri, 2 octombrie 2019, în adăpost erau 33 de câini, capacitatea totală fiind de 160. În total, în acest an, ar fi fost capturați de pe străzile municipiului 891 de câini, dintre aceștia aproximativ 200 fiind eutanasiați.

65 au fost revendicați de stăpânii lor, iar diferența au fost dați spre adopție, „dar nu ajutați de acești așa-ziși iubitori, ci de asociațiile cu care noi colaborăm“, a mai spus șeful serviciului public.

„Este tulburător pentru un adult să constate că alegerea sa a fost un fel de alba-neagra“

Spusele directorului serviciului public sunt contrazise însă de Alex Mărgărit, un bărbat sosit, la începutul acestei săptămâni, din București, intrigat de informațiile care apar pe Facebook.

Bărbatul spune că a vrut să se convingă la fața locului cum stau lucrurile. În adăpost i s-au părut bune condițiile oferite animalelor, iar atunci când i-a întrebat pe angajații adăpostului dacă vreun câine este în pericol de eutanasiere, pe care l-ar putea adopta, i s-a răspuns cu nu se vor face eutanasieri.

A plecat acasă cu un pui, oscilând între acesta și o cățelușă despre care, însă, chiar în timp ce se afla în drum spre București, a aflat că a fost eutanasiată.

„Potrivit legii, eutanasierea este ultima soluție de ales. În condițiile în care există spațiu suficient în adăpost, se poate prelungi peste cele 14 zile lucrătoare; se poate ușor vedea (am văzut și eu, și numeroase alte persoane) că adăpostul este departe de a fi suprapopulat și nu există argumente pentru eutanasiere imediată la împlinirea termenului chiar și pentru căței sănătoși și tineri, cum se practică regulat în această unitate. (…)

Din discuțiile cu personalul, acesta a negat această politică pro-eutanasiere, spunând că situația este prezentată exagerat. Am întrebat care câini sunt în pericol să fie omorâți, mi s-a zis că nu e cazul, ca să fiu informat ulterior de persoane de la fața locului că una din cățelușe, de care am întrebat și care a fost o variantă pentru adopție, era eutanasiată când eu eram pe drumul de întoarcere spre București.

Credeți-mă că este tulburător pentru un om adult să afle că decizia sa a fost un fel de alba-neagra (cine trăiește și cine moare)“, susține Alex Mărgărit, menționând că are convingerea că acea nouă serie de eutanasieri ar fi fost operată chiar după un marș pe care iubitorii de animale l-au organizat în București, marș la care au participat și iubitori de animale din Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS