21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum s-a scumpit subit modernizarea intrării în Parcul „Nicolae Romanescu“

Cum s-a scumpit subit modernizarea intrării în Parcul „Nicolae Romanescu“

Proiectul de modernizare a intrării secundare în Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova (cea cu statuia) a suferit modificări importante la capitolul costuri.

Mai exact, preţul lucărilor a crescut subit, ulterior atribuirii prin licitaţie publică a contractului pentru proiectare şi execuţie. Banii în plus, peste 200.000 de lei, ar rezulta din diferenţa dintre cantităţile de lucrări estimative prinse în Studiul de Fezabilitate şi cele rezultate efectiv după proiectare.

Actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei a fost aprobată în şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova. A procedat sau nu corect primăria când s-a angajat să plătească această diferenţă? Trebuia reluată procedura? Iată mai jos povestea acestei licitaţii.

În luna mai, Primăria Craiova semna cu firma Ambient One Construct SRL din Constanţa contractul privind modernizarea căii mici de acces în Parcul „Nicolae Romanescu“. Licitaţia demarase în februarie, cu o valoare estimată de 686.813,68 lei, fără TVA, şi se referea la proiectare, asistență tehnică şi execuţie de lucrări.

Costurile erau şi detaliate în anunţul de participare: 31.500 de lei – proiectarea; 2.500 de lei – asistența tehnică din partea proiectantului; 15.920 de lei – organizarea de şantier şi 636.893,68 lei – cheltuielile cu investiția de bază. Oferta cu cel mai bun raport calitate-preţ urma să fie cea câştigătoare.

Cum s-a bătut palma pentru modernizarea intrării în Parcul „Nicolae Romanescu

La licitaţia s-a prezentat însă o singură firmă – Ambient One Construct SRL.

Ea a venit şi cu un proiectant – Tehnoconsult Proiect. Societatea din Constanţa a şi câştigat licitaţia, pentru o valoare a contractului de 636.737,99 lei plus TVA. Adică 757.718,20 lei.

Primăria Craiova a bătut palma cu constructorul pe o sumă de bani, dar preţul lucrărilor a crescut după proiectare
Primăria Craiova a bătut palma cu constructorul pe o sumă de bani, dar preţul lucrărilor a crescut după proiectare

Un reprezentant al firmei a venit apoi la Craiova şi a bătut palma cu primarul Mihail Genoiu. Cei doi şi-au pus semnătura pe contract chiar în prezenţa mass-media, într-o conferinţă de presă.

„Contractul prevede modernizarea accesului în Parcul «Nicolae Romanescu» și reamplasarea statuii. Firma care a câștigat studiul de fezabilitate a gândit o piațetă care să fie în concordanță cu interiorul parcului. Acum este o zonă în care se parchează mașinile într-o parte și alta, dar după modernizare ea va deveni o zonă pietonală“, spunea edilul Mihail Genoiu.

La rândul său, Tudor Zamfir, reprezentantul SC Ambient One Construct SRL, detalia lucrările care se vor executa.

„Se va demola soclul, se va scoate tot asfaltul care este împrejurul statuii. El va fi înlocuit cu pavaj din piatră, la fel cum este cel din interiorul parcului. Totodată, se reconfigurează trotuarele și se lărgește zona de acces în parc. Vor fi zone cu bănci rotunde, cu o continuitate de acces pentru cărucioare. O să terminăm mai repede de opt luni, nu ne va prinde iarna“, explica Tudor Zamfir.

Proiectarea a venit cu costuri suplimentare, primăria le-a acceptat

Numai că socoteala de la Craiova nu s-a potrivit cu cea de la Constanţa. Din Studiul de Fezabilitate de care pomeneşte şi primarul Genoiu, care a stat la baza demarării licitaţiei, rezultase o valoare a investiţiei (construcţii şi montaj) de 771.171,98 lei (TVA inclus). SF-ul fusese aprobat în noiembrie 2018 şi de Consiliul Local.

Proiectantul a fost, ulterior, de altă părere. Tehnoconsult Proiect a venit în luna iulie cu un deviz general actualizat al investiţiei, conform lucrărilor rezultate după întocmirea proiectului tehnic.

Aşa va arăta după modernizare intrarea mică în Parcul „Nicolae Romanescu“
Aşa va arăta după modernizare intrarea mică în Parcul „Nicolae Romanescu“

La final, a rezultat o valoare de 989.664,87 lei cu TVA, cu 218.492,89 lei mai mult decât ceea ce reieşise din SF şi cu 231.946,67 lei mai mult decât valoarea cu care fusese atribuit contractul.

Explicaţiile primăriei

Firma a întocmit un memoriu justificativ în care a explicat motivul pentru care s-a ajuns la noua sumă. Cum că este nevoie de mai multe cantităţi de materiale decât se estimase, că au apărut lucrări suplimentare, că refacerea listei cu primarii Craiovei care exista pe vechiul soclu nu a fost luată în calcul în SF etc.

Statuia de la intarea în Parcul „Nicolae Romanescu“ va avea un alt soclu. Zona se va transforma într-o piaţetă.
Statuia de la intarea în Parcul „Nicolae Romanescu“ va avea un alt soclu. Zona se va transforma într-o piaţetă

Memoriul a fost avizat favorabil de primărie. Direcţia Investiţii, Achiziţii şi Licitaţii a întocmit apoi un raport privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici şi a devizului general privind modernizarea intrării secundare în Parcul „Nicolae Romanescu“.

„Datorită faptului că în faza de studiu de fezabilitate au fost prinse cantităţi de lucrări estimative, după executarea proiectării, conform temei de proiectare, utilizând programul de proiectare, au apărut diferenţe între varianta din SF şi cea din PT, rezultând cantităţi diferite în raport cu cele din faza SF“, se explica în raport.

Ulterior a fost întocmit un proiect de hotărâre. Acesta a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local Craiova.

Modernizarea intrării în Parcul „Nicolae Romanescu a iscat discuţii în CL

Proiectul privind noua valoare a investiţiei de 989.664,87 lei (construcţii şi montaj) a fost votat cu ajutorul majorităţii PSD. S-au opus consilierii din partea PNL.

Marian Vasile, consilier local PNL, a cerut explicaţii despre modernizarea intrării în Parcul „Nicolae Romanescu“
Marian Vasile, consilier local PNL, a cerut explicaţii despre modernizarea intrării în Parcul „Nicolae Romanescu“

„Noi, consilierii PNL, tot timpul am fost și suntem atenți cum se cheltuiesc banii craiovenilor. Mai ales când este vorba de panseluțe, jardiniere, bordurici și pavele. Ne propuneți să votăm acest proiect de hotărâre, o investiție care duce la fabuloasa sumă de 11 miliarde de lei pentru niște jardiniere. Totuși, din câte știu eu, am mai votat acești indicatori la o valoare de 9 miliarde lei. Ştiu că a avut loc și licitația, iar un agent economic a zis că face lucrarea cu 7 miliarde de lei. Acum noi vrem să creștem valoarea. Dacă a avut loc deja licitația și s-a atribuit la prețul de 7 miliarde, de ce o umflăm acum la 11 miliarde?“, a întrebat Marian Vasile.

Răspunsul l-a dat Maria Nuță, directorul executiv al Direcţiei Investiţii, Achiziţii şi Licitaţii.

„Inițial, noi am avut un studiu de fezabilitate ai cărui indicatori tehnico-economici au fost aprobați. În acel SF, valoarea a fost de 934.000 de lei, dintre care construcții și montaj 771.000 de lei. S-au aprobat indicatorii, s-a ținut procedură de licitație de tip proiectare cu execuție. S-a atribuit un contract în care au fost prinși acei 634.000 de lei, pentru construcții și montaj. După definitivarea soluției prin proiectare, cum spune legea, cantitățile estimate la SF devin cele reale. Adică unele pot să scadă, altele pot să crească“, a explicat Maria Nuță.

„Proiectantul, prin caietul de sarcini și prin toată documentația, a trebuit să justifice aceste modificări. Adică obținerea avizului de la Ministerul Culturii, care a pus anumite condiții, ar fi un exemplu. Până la urmă, valoarea a crescut nu la 1.100.000 de lei, ci de la 600.000 la 813.000 de lei, deci cu puţin peste 200.000 de lei. Dar numai după proiectare. Să facem diferența! Suma de 1.100.000 de lei este cu totul, cu avize, cu diverse cheltuieli neprevăzute“, a adăugat Maria Nuță.

A procedat sau nu corect primăria?

Statuia de la intarea în Parcul „Nicolae Romanescu“ va avea un alt soclu. Zona se va transforma într-o piaţetă.
Statuia de la intarea în Parcul „Nicolae Romanescu“ va avea un alt soclu. Zona se va transforma într-o piaţetă

A procedat sau nu corect primăria când s-a angajat să plătească această diferenţă dintre contractul adjudecat şi suma rezultată după proiectare? Trebuia reluată procedura?

Maria Nuță a precizat, pentru GdS, că s-a procedat legal. A spus şi unde s-a încadrat această modificare de contract, în raport cu Legea Achiziţiilor Publice 98/2016.

Şi anume la articolul 221 (1), litera a.

„Contractele de achiziţie publică/Acordurile-cadru pot fi modificate, fără organizarea unei noi proceduri de atribuire, în următoarele situaţii: a) atunci când modificările, indiferent dacă sunt sau nu sunt evaluabile în bani şi indiferent de valoarea acestora, au fost prevăzute în documentele achiziţiei iniţiale sub forma unor clauze de revizuire clare, precise şi fără echivoc, care pot include clauze de revizuire a preţului sau orice alte opţiuni“.

Nu ştim însă cât de „clare, precise şi fără echivoc“ au fost aceste clauze incluse în documentele achiziţiei iniţiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS