10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn părculeţ din centrul Craiovei, lăsat în paragină

Un părculeţ din centrul Craiovei, lăsat în paragină




Un părculeţ din centrul oraşului Craiova a fost lăsat în paragină, după ce a fost retrocedat. Locatarii din blocurile în faţa cărora se află respectivul spaţiu verde sunt nemulţumiţi şi cer administraţiei locale să ia măsuri. Drept urmare, Poliţia Locală îl caută acum pe proprietar.


Un parc din faţa unui cvartal de blocuri de pe strada A.I. Cuza (vizavi de McDonald’s) este într-o stare deplorabilă. Zona verde care era în trecut o oază de verdeaţă şi încântare este acum în paragină.

În ciuda investiţiilor făcute în trecut de administraţia locală, spaţiul este acum plin cu vegetaţie sălbatică. Copacii sunt rupţi şi netoaletaţi, gardul viu a crescut în voie, iarba nu este tunsă, iar florile ornamentale au dispărut.

Aleea de beton care traversează părculeţul şi care înlesnea cândva trecerea către spaţiile de la parterul blocurilor este acum distrusă.

Parcul retrocedate este neîngrijit
Parcul retrocedate este neîngrijit

Din cauza acestei strări deplorabile, parcul este folosit ca toaletă publică, dar şi ca groapă de gunoi. Prin vegetaţia crescută anapoda îşi găsesc adăpost câinii. Părculeţul a ajuns un disconfor pentru proprietarii din blocurile 10A, 10B, 10C şi 8D.

Proprietarii sunt nemulţumiţi. Înainte zona era îngrijită, un părculeţ în miniatură, o adevărată oază de verdeaţă pentru cei din blocurile respective.

Acum, este vegetaţie sălbatică, un loc plin de mizerie. În plus, ne găsim într-o zonă centrală a oraşului, cu ieşire la un mare bulevard, Calea Bucureşti. Este şi în detrimentul societăţilor de la parterul blocurilor. Oamenii s-au interesat şi la asociaţie, dar nu ştim decât că părculeţul a fost retrocedat

, a spus preşedintele Asociaţiei de proprietari Înfrăţirii, Ion Pătrulescu.

Teren năpădit de bălării


Proprietarii se tem de ce este mai rău, că parcul va fi ras şi în locul lui va apărea un imobil nou.

Aveam parcul în faţa blocului, cu flori, gard viu, cu arbuşti. Acum este junglă. Primăria nu se bagă, iar pe proprietar nu-l ştim. Aşa am înţeles că a fost retrocedat. Proprietarul nu-l îngrijeşte, este o cloacă. Ne este teamă că, mai mult ca sigur, parcul va fi desfiinţat şi apar blocuri. Păcat, este zonă centrală. Mai avem şi blocul S200 şi terenul de acolo plin cu bălării

, spune o locatară din blocul 10B.



Bălării în faţa cabinetelor medicale

„Pădurea” din faţa cabinetelor medicale



La fel de nemulţumiţi sunt şi deţinătorii spaţiilor de la parterul blocurilor. Aceştia spun că fostul părculeţ, acum abandonat, este un loc murdar.

Aici îşi fac nevoile oameni care trec prin zonă, se aciuiază câinii, iar persoane certate cu bunul simţ aruncă printre buruienile crescute în voie felurite gunoaie.

Iniţial am crezut că primăria a lăsat acest parc de izbelişte. Am solicitat să vină să toaleteze copacii, să îngrijească zona verde, dar am aflat cu stupoare că terenul a fost retrocedat. Prin urmare, parcul este acum un teren privat.

Atunci să vină proprietarul şi să-l îngrijească. În aceste spaţii sunt cabinete medicale. Eu, de asemenea, voi amenaja aici un cabinet medical. Deschizi uşa şi dai de mizerie, de buruieni şi vegetaţie sălbăticită. Zona este una centrală şi nu poate arăta în acest fel. Autorităţile să ia împotriva proprietarului măsurile care se impun

, a spus dr. Simona Marinoaica.



Parcul este proprietate privată

Copacii nu sunt toaletaţi



Reprezentanţii administraţiei locale craiovene confirmă faptul că părculeţul în cauză a fost retrocedat. Terenul este proprietate privată şi cade în sarcina proprietarului să-l împrejmuiască şi să-l întreţină în bună stare.

Spaţiul verde din faţa cvaratului de blocuri situate pe strada A.I. Cuza a fost retrocedat. Îngrădirea şi salubrizarea acestui spaţiu cade în sarcina proprietarului. Am solicitat Poliţiei Locale să identifice proprietarul şi să ia măsurile care se impun

, a declarat, pentru GdS, viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.



Proprietarul poate fi amendat şi supraimopzitat



Conform Regulamentului pentru gospodărirea municipiului Craiova, aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 319/2009 (modificat în 2014), oricine deţine un teren, cu orice titlu, este obligat să-l salubrizeze şi să-l împrejmuiască. Nerespectarea acestui lucru constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei, pentru persoanele fizice, şi 1.000 și 2.500 de lei, pentru persoanele juridice,

după cum se arată în regulamentul întocmit de autorităţile locale art. 4(1), lit. c).


Prin urmare, administrația locală are toate pârghiile să-i oblige pe proprietari să-și curețe terenul. Articolul 53 din Regulament spune:

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către primar şi împuterniciţii acestuia; funcţionarii publici din Poliţia Comunitară Craiova.


În plus, potrivit HCL nr. 9/2017, astfel de terenuri neîngrijite pot fi supraimpozitate.


În ceea ce privește terenurile, în categoria neîgrijite ar intra terenurile în paragină, acoperite de buruieni, părăsite/abandonate, insalubre, cu împrejmuiri neîntreținute/nereparate sau alte situații de asemenea natură și care, conform fișei de evaluare privind starea fizică de fapt, se încadrează în oricare din situațiile: cu vegetație spontană, cu deșeuri sau cu împrejmuire care lipsește parțial ori total.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS