14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjManifestări cultural-artistice în Poiana lui Mihai Viteazul, la Schela

Manifestări cultural-artistice în Poiana lui Mihai Viteazul, la Schela

Domnitorul Mihai Viteazul va fi sărbătorit la Schela în perioada 9 – 11 august. Ca în fiecare an, Poiana lui Mihai Viteazul, de pe drumul străvechi care leagă Schela Gorjului de Vulcanul Hunedoarei, găzduiește sărbătoarea locală în memoria celui care a fost domnitorul țării.

Sâmbătă, Consiliul Județean Gorj, alături de autoritățile locale, desfășoară o serie de activități culturale, artistice și religioase, printre care se numără vizionarea de filme istorice, muzică și altele.

Duminică, în ultima zi a evenimentului, se desfășoară concerte de muzică populară și muzică folk.

Monument dedicat lui Mihai Viteazul

Poiana lui Mihai este situată la granița dintre județele Gorj și Hunedoara. Este vorba de locul unde a poposit domnitorul Mihai Viteazul în toamna anului 1600.

Atunci se pregătea să treacă în Transilvania pentru a ajunge la Viena. După ce a urcat dealul până pe platoul de la granița dintre Gorj și Hunedoara, calul domnitorului a murit.

La mai puțin de un an, voievodul și-a găsit sfârșitul în mod tragic. Istoricii au făcut o legătură simbolică între evenimentul din nordul comunei gorjene Schela și moartea lui Mihai Viteazul.

În anul 1932, în Poiana lui Mihai a fost construit un monument dedicat momentului de la 1600. Este vorba de un vultur din bronz așezat pe un soclu înalt. Societatea Culturală „Cultul eroilor“ din Bucureşti a finanțat construirea monumentului dedicat lui Mihai Viteazul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS