24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSorina poate pleca din țară, dar nu are pașaport

Sorina poate pleca din țară, dar nu are pașaport

Sorina Săcărin, fetița de opt ani crescută de familia Șărămăt la Baia de Aramă și adoptată de familia Săcărin, stabilită în SUA, este foarte aproape de a-și urma părinții adoptivi în America, după ce Judecătoria Slatina a respins ordonanța președințială care îi bloca plecarea. Mama adoptivă a povestit cum s-a adaptat copila și ce relație au stabilit împreună să aibă cu familia care a crescut-o.

Judecătoria Slatina a pus punct, cel puțin teoretic, disputei privind interzicerea părăsirii țării în cazul minorei Sorina Săcărin, fata de opt ani adoptată de soții Ramona și Gabriel Săcărin, stabiliți în SUA. Instanța slătineană a respins cererea procurorului-general Bogdan Licu, soluția, deși poate fi atacată cu apel în termen de cinci zile, fiind executorie. A rămas, astfel, fără obiect cererea reconvențională a soților Săcărin, prin care solicitau ca statul roman să îi despăgubească pentru perioada în care sunt, practic, blocați în România. Plecarea, însă, nu este deocamdată posibilă. Procurorul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, care cercetează modul cum a decurs procesul de adopție, a reținut pașaportul copilei, returnându-l ulterior Direcției de Pașapoarte, cu mențiunea că în procesul de eliberare a documentului este posibil să se fi petrecut nereguli.

„Pașaportul n-a venit încă, dumneavoastră aveți vești mai degrabă decât avem noi. (…) Noi am bănuit că s-a tergiversat un pic ca să se pronunțe instanța de aici și să nu ni se dea pașaportul înainte să se pronunțe instanța, așa cred, asta este doar o presupunere de-a noastră“, a declarat Clara Istrate, avocata familiei Săcărin, joi, 18 iulie 2019, la Slatina.

„Consilierea se acordă în America, conform legii adopției, este deja plătit anticipat“

Unul dintre motivele invocate de procurorul general interimar Bogdan Licu, la solicitarea ordonanței președințiale de interzicere a părăsirii țării, a fost acela că Sorina Săcărin trebuie să fie consiliată psihologic, timp de trei luni, de specialiști vorbitori ai limbii pe care o cunoaște. Avocata familiei Săcărin a dat, în schimb, asigurări că de astfel de servicii va beneficia și în SUA și că există deja un psiholog plătit anticipat.

„Consilierea se acordă în America, conform legii adopției, este deja plătit anticipat. Există și acolo consilieri și psihologi vorbitori de limba română, numai noi am identificat vreo 15, în afară de cel care este deja plătit în procedura postadopție, cel care deja există“, a spus Istrate.

„Va fi un proces care va dura, între avocații noștri și avocații lor“

Deși familia Săcărin își poate conduce fiica adoptivă în SUA, unde domiciliază, procesul adopției rămâne în continuare sub semnul întrebării. Pe rolul unei instanțe din Dolj există o cerere de anulare a adopției, care are primul termen de judecată în cursul acestei luni, iar la Tribunalul București a depus, joi, 18 iulie 2019, o cerere de constatare a nulității adopției noua avocată a familiei de asistenți maternali, Ioana Constantin, care invocă mai multe documente false care ar fi stat la baza întocmirii adopției internaționale. Avocații familiei Săcărin spun, în schimb, că aceste procese vor fi ocazia perfectă de a aduce dovezi împotriva familiei Șărămăt, cea care a crescut-o pe Sorina de la vârsta de un an și trei luni și care ar avea doar interesul salarial. Procesele, însă, nu vor necesita prezența familiei Săcărin în România, aceasta putând fi reprezentată prin avocați.

Procesul va continua

„Nu cred că este necesară rămânerea familiei, va fi un proces, cu probe, va fi un proces care va dura, între avocații noștri și avocații lor, nu-i nicio problemă, din punctul nostru de vedere, de-abia așteptăm să dovedim și să putem să facem și noi probe împotriva familiei Șărămăt, să se vadă exact care sunt veniturile acesteia, care a fost modalitatea în care s-a ocupat de copil, deci absolut toate probatoriile vor putea fi făcute în acel dosar. Până acum noi n-am putut să facem mai nimic, nu ni s-a dat dreptul de a face probe, s-a încercat o marginalizare a noastră și o judecare pe cât posibil în lipsa noastră, în acest proces însă va fi o adevărată procedură, cu probatorii, cu articole de lege“, a declarat avocata Clara Istrate.

Avocata a lăsat să se înțeleagă ce ar mâna, de fapt, familia Șărămăt în „luptă“: „Noi nu știm să aibă alte venituri în afară de salariul Sorinei, și, în aceste condiții, dacă ei sunt șase oameni în casă, care trăiau din acești 3.000 de lei, sau cât primeau pentru Sorina, vă dați seama că a le lua acest singur venit este important pentru dânșii. Dar, să vedem, vom proba, așteptăm să putem să facem și noi probe, pentru că noi n-avem posibilitatea de a afla veniturile familiei Șărămăt decât în mod oficial, în cadrul acelui proces“, a mai spus Istrate.

„Sorina a cunoscut oameni de altă calitate acum“

Ramona Săcărin, mama adoptivă a fetiței, a vorbit, tot joi, 18 iulie 2019, despre cum s-a adaptat copila în noua ei familie, dar și despre cum are de gând să relaționeze pe mai departe cu familia care a crescut-o pe Sorina.

„Sorina a cunoscut oameni de altă calitate acum, oameni care o respectă și sunt interesați de ea de-adevăratelea. Este fericită, este bucuroasă, nu mă-ntreabă nimic, nici de Baia, nici de nimic, ba, dimpotrivă, mă-ntreabă când plecăm, când plecăm acasă. Pe foștii asistenți maternali nu a dorit să-i sune, ne-a și anunțat că nu se poate să-i sunăm, pentru că ei țin telefonul scos din furcă, să nu-i deranjeze Protecția Copilului, asta ne-a spus Sorina de la început“, a declarat Săcărin.

Cât despre o eventuală întâlnire, înainte de plecarea în America a fetei, cu asistenții maternali, Ramona Săcărin a menționat: „Deocamdată atitudinea dumnealor nu cred că justifică o legătură în acest moment. Dumnealor încurajează în continuare un grup de Facebook groaznic, din punctul meu de vedere, ca un cuib de viespi, foarte agresiv, și deocamdată nu avem încredere că vor da dovadă de un comportament civilizat. În momentul în care vom avea certitudinea că au trecut peste tot și că sunt capabili să aibă un comportament civilizat, cu mare drag… Am stabilit și cu Sorina și c-o să le trimitem un album de poze, și c-o să-i sunăm de ziua lor, dac-o să-și pună telefonul în furcă, și că o să-i sunăm de Sărbători și, cu mare drag, când vom veni în vacanță, dacă până atunci vor înțelege și vor trece peste…“, a spus Ramona Săcărin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS