20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPărinţii copiilor bolnavi de cancer au o casă a lor în Craiova

Părinţii copiilor bolnavi de cancer au o casă a lor în Craiova

Părinţii copiilor bolnavi de cancer au o casă a lor în Craiova pe care o pot folosi în mod gratuit. Este vorba de o garsonieră numai pentru ei. Aceasta este complet utilată, iar mamele pot veni aici să se odihnească, să gătească pentru cei mici sau pur şi simplu să îşi refacă forţele pentru o nouă zi. Locuinţa este amenajată în cadrul proiectului „Magic Home“ şi este deschisă pentru oricine are nevoie de ea.

Cancerul este un diagnostic crud, nemilos şi nedrept, care loveşte din ce în ce mai mulţi copii. Lunar, aproximativ 40 de micuţi din toată Oltenia sunt trataţi în Secţia de Oncopediatrie a SJU Craiova. Din momentul diagnosticării, copiii şi părinţii lor încep lupta cu boala. O boală care se întinde pe mai multe luni şi chiar ani.

O boală care trebuie dusă în spitale sărace în condiţii şi în medicamente. În timp ce pentru copii, spitalul devine acasă, pentru părinţi, „locuinţa“ este un scaun. Nu au unde să se odihnească, nu au unde să îşi spele hainele şi nici unde să îşi tragă sufletul.

La ei s-au gândit iniţiatorii Asociaţiei Magic Home, care au creat o reţea prin care le pun la dispoziţie un loc în care pot sta pe perioada tratamentului.

Acum, un astfel de loc există şi în Craiova

„Cancerul este o boală care sărăceşte. În momentul în care copilul a fost diagnosticat, unul dintre părinţi, de regulă mama, renunţă la serviciu şi stă internată cu copilul. Ea se ocupă de el pe toată perioada tratamentului. Mamele locuiesc de ce mai multe ori pe un scaun. Nu au unde să stea, având în vedere condiţiile din spital, nu au posibilitatea să îşi facă un duş, să îşi spele hainele sau să gătească ceva pentru copilul lor. Este motivul pentru care am amenajat această locuinţă şi ne-am ocupat de întreţinerea ei“, a spus Georgiana Băiaşu, voluntar în Craiova al Magic Home.

„Aici poate sta orice persoană care are nevoie de ajutor“

Locuinţa este dotată şi utilată cu tot ce este necesar, inclusiv cu jucării, astfel încât copiii care îi trec pragul să se simtă aici „ca acasă“. Iar acest lucru s-a întâmplat deja în cazul celor mici. „Pot sta aici şi copiii care fac tratament ambulatoriu, pentru că în timpul curelor de citostatice, de regulă, sunt internaţi în spital. Tratamentul se întinde pe mai multe luni, iar cei mai mulţi copii sunt din zone limitrofe Craiovei. De multe ori, părinţii lor nu au bani nici de transport. Când vin aici, copiii sunt impresionaţi pentru că nu întâlnesc mediul spitalicesc, nu văd medici, asistente, şi spun că nu mai vor să mai plece“, a adăugat Georgiana Băiaşu.

Pentru mame, acest loc poate fi un pansament pentru suflet. „Aici, lasă totul la o parte, plâng, se descarcă, se întâlnesc ele cu ele, cu sufletul lor. Este ca o gură de aer proaspăt pentru un om care este la limita suferinţei sau dincolo de ea“, a precizat Georgiana Băiaşu.

Voluntarii Magic Home şi-au propus ca locuinţa să nu fie goală nici măcar o zi, astfel încât, atunci când aici nu sunt cazaţi părinţi ai copiilor bolnavi de cancer, ea poate fi folosită şi de însoţitorii altor pacienţi ai SJU Craiova.

„Nu există o selecţie a cazurilor. Aici poate sta orice persoană care are nevoie de ajutor. Oricine poate veni, atâta vreme cât locaţia este liberă. Oamenii pot să ne contacteze pe adresa de email [email protected] sau pot afla informaţii în cadrul Secţiei de Oncopediatrie din SJU Craiova“, a spus Georgiana Băiaşu.
Astfel de locuinţe pentru suflete nevoiaşe mai există în Timişoara, Cluj, Iaşi, Chişinău, Bucureşti, Târgu Mureş şi Viena.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS