11.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCJ Dolj trece graniţa pentru a-i executa pe italienii de la San Giorgio Appalti

CJ Dolj trece graniţa pentru a-i executa pe italienii de la San Giorgio Appalti

În şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj s-a votat achiziţionarea de servicii juridice de asistenţă şi de reprezentare în faţa organelor de executare şi/sau în faţa instanţelor judecătoreşti din Italia. CJ are de recuperat circa 39 milioane de lei de la firma San Giorgio Appalti, conform unei decizii definitive pronunţată în ianuarie 2019 de Curtea de Apel Craiova.

CJ Dolj trece graniţa pentru a-i executa pe italienii de la San Giorgio Appalti. Această societate a dat greş în construirea Centrului „Constantin Brâncuși“.

Cum lupta cu firma din Italia se va da pe teritoriul acesteia, va fi nevoie de avocaţi specializaţi în dreptul italian. Din acest motiv, în şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Judeţean s-a votat achiziţionarea de astfel de servicii.

Este vorba servicii juridice de asistenţă şi de reprezentare în faţa organelor de executare şi/sau în faţa instanţelor judecătoreşti din Italia, de care CJ spune că are neapărată nevoie.

„Executarea hotărârii judecătoreşti pronunţată de Curtea de Apel Craiova va urma legea italiană în materia executării, iar Serviciul Juridic nu are consilieri juridici specializaţi“, este motivarea CJ Dolj.

Lupta nu se anunţă deloc uşoară. Suma pe care Consiliul Judeţean o are de recuperat de la San Giorgio Appalti este de circa 39 milioane de lei (8,2 milioane de euro). Asta conform unei decizii definitive pronunţată în ianuarie 2019 de Curtea de Apel Craiova.

Cum s-a ajuns aici

San Giorgio Appalti SRL s-a angajat, în mai 2015, să construiască în 12 luni Centrul Internațional „Constantin Brâncuși“. Acesta se află lângă Muzeul de Artă din Craiova. Ea câștigase licitația în valoare de 20.789.230 lei (fără TVA) demarată de CJ Dolj, în cadrul unui proiect cu fonduri europene.

După un an și jumătate, italienii nu au reușit să execute decât 6% din lucrări. Din acest motiv, CJ Dolj, care a pierdut din această cauză și fondurile europene obținute, a reziliat contractul cu firma. A mers apoi în instanță pentru recuperarea pagubei.

După mai bine de un an de procese, Consiliul Judeţean a câştigat disputa din instanţă cu San Giorgio Appalti SRL. Curtea de Apel Craiova a admis în parte, în data de 21 ianuarie 2019, cererea CJ Dolj. Astfel, a obligat firma italiană la plata unei sume colosale, drept daune interese şi dobânzi.

Este vorba de 14.631.813,63 lei, cu titlu de daune interese. De asemenea, de 24.292.366,52 lei, dobânzi legale începând cu data de 7.11.2016 şi până la data efectivă a plăţii. Plus cheltuieli de judecată în cuantum de 3.500 de lei. Hotărârea a fost definitivă.

Inițial, Tribunalul Dolj a respins acțiunea CJ Dolj. Dar Curtea de Apel Craiova a casat sentința și a reținut cauza spre rejudecare pe fond. Procesul a început în noiembrie 2017, iar sentinţa finală a venit abia în ianuarie 2019, după 18 înfăţişări.

Ce trebuie să facă avocaţii angajaţi de CJ Dolj

Potrivit raportului întocmit de CJ Dolj, executarea firmei San Giorgio Appalti trebuie făcută la organele competente de executare de la sediul societăţii şi după legea italiană.

Astfel, prestatorul va trebui să notifice debitorul cu privire la titlul executoriu supus executării. De asemenea, trebuie să contracteze un executor judecătoresc sau autorităţi competente să pună în executare hotărârea definitivă din România şi să urmărească procedura.

Tot prestatorul trebuie să fie pregătit să se apere, dacă firma italiană va contesta executarea. Totodată, va trebui să ceară preşedintelui tribunalului să autorizeze efectuarea de cercetări cu privire la bunurile debitorului care pot fi poprite. Toate astea pentru recuperarea debitului de 8,2 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS