20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentrul „Constantin Brâncuși“ ar fi gata până la finele anului 2019

Centrul „Constantin Brâncuși“ ar fi gata până la finele anului 2019

Centrul Internațional „Constantin Brâncuși“ ar putea fi gata până la finele anului 2019.

Informaţia a fost oferită, ieri, de Ileana Măjină, consilier în cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, cea care a urmărit îndeaproape acest proiect.

Asta după ce consilierii judeţeni au votat, în şedinţa ordinară de ieri, alocarea sumei de 1.100.000 de lei pentru organizarea unei expoziţii de lansare a Centrului „Brâncuşi“.

„Suntem siguri că se termină lucrările anul acesta?“

Din aceşti bani, suma de 600.000 de lei era estimată a fi cheltuită în 2019. Restul de 500.000 de lei, în 2020.

„Noi alocăm aceşti bani, dar suntem siguri că se termină lucrările anul acesta? Ştim cu toţii ce probleme au fost cu acest proiect. Pe ce cheltuim aceşti bani?“, a întrebat Cosmin Călin, consilier judeţean din partea PNL.

Centrul „Constantin Brâncuși“ ar fi gata până la finele anului 2019
Centrul „Constantin Brâncuși“ ar fi gata până la finele anului 2019

Ileana Măjină a anunat, însă, că Centrul „Constantin Brâncuși“ ar putea fi gata până la finele anului 2019. Adică, la 30 septembrie, „potrivit graficului constructorului“, sau „prin noiembrie, după părerea noastră“.

„Cu toate impedimentele care au existat, ne apropiem de final cu infrastructura. Cam într-o lună şi jumătate se termină tot ce există în subsolul acestei clădiri. Zilele viitoare se va semna contractul de montaj pentru prisma din stică, care a fost adusă încă din luna noiembrie, e depozitată în Craiova. Deci, undeva în septembrie, octombrie cel târziu, acest obiectiv va fi terminat. Aşa spun constructorii. Oricum, e vorba de toamna aceasta. Noi, cei care mergem pe şantier, vă spunem că se toarnă, într-adevăr, beton la amfiteatru, care este ultima parte a construcţiei înspre strada Romul“, a afirmat Ileana Măjină.

Pe ce se vor cheltui banii pentru lansarea Centrului „Brâncuşi“

Consiliera din cadrul CJ Dolj a explicat şi pe ce se vor cheltui banii pentru lansarea Centrului „Brâncuşi“.

„De când am luat hotărârea de a construi un centru dedicat lui Constantin Brâncuşi, ne-am dorit să fim unici în România, şi nu numai. Un astfel de centru nu mai există nicăieri în lume, dar realizarea doar a lui nu era suficientă. Am contactat mai multe persoane din zona aceasta a artelor, care ne-au consiliat şi ne-au spus că este bine să avem şi un eveniment de lansare. Dacă am reuşi asta chiar pe 18 februarie, când este ziua de naştere a lui Constantin Brâncuşi, ar fi şi mai bine. Însă, să fie un eveniment cu participare internaţională, cu o transmisie în direct de la Paris, de la atelierul lui Brâncuşi… Numai că toate astea implică nişte costuri. Aşa cum şi clădirea este unică, dorim ca şi ceea ce se va putea vizita în acest centru să fie unic“, a spus Ileana Măjină.

Potrivit datelor din proiectul de hotărâre, „expoziţia de lansare va include producţii grafice, multimedia, publicaţii, filme şi texte documentare, toate într-o manieră originală“. Aceste servicii de organizare vor include şi o campanie naţională de mediatizare.

Cum va arăta Centrul „Brâncuşi“

Complexul muzeal „Constantin Brâncuși“, așa cum l-a proiectat Dorin Ştefan, cuprinde o galerie subterană de aproape 1.200 de metri pătrați. Aceasta are ateliere de discurs și de creație, săli de spectacol, de conferințe și de expoziție.

Centrul „Constantin Brâncuși“ ar fi gata până la finele anului 2019
Așa arată Centrul „Constantin Brâncuși“, în viziunea celebrului arhitect român Dorin Ştefan

La suprafață va fi o prismă din sticlă, cu înălțimea de peste 12 metri. Acaesta va conține interpretări la scară mare ale operelor brâncușiene „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“.

Lucrările sunt derulate de firmele italiene Manelli Impresa SRL și Scotta SRL. Acestea s-au asociat și au câștigat, în decembrie 2017, licitația demarată de CJ Dolj. Valoarea proiectului fiind de 23.145.378 de lei (inclusiv TVA).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS